1974 – 2014: 40 χρόνια Νεράιδα…

Μετά την πρόταση  μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων Βελβεντού συζητήθηκε  χθες 7 Φεβρουαρίου 2014  ως πρώτο θέμα της συνεδρίασης  η ανακήρυξη  του έτους 2014 σε “ΕΤΟΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ”.

Η πρόταση έγινε στα πλαίσια  των 40 Χρόνων  (1974 – 2014) της μετεγκατάστασής μας  στο λόφο Νεράιδας.

Η συζήτηση άρχισε  με την παρακάτω εισήγηση   της Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Σερβίων Βελβεντού Κυρίας Δέσποινας Ιωαννίδου

« Το έτος 2014 το ανακηρύσσουμε  ως ΕΤΟΣ  ΝΕΡΑΪΔΑΣ  λόγου της συμπλήρωσης 40 ετών (1974 – 2014) από την εγκατάσταση στον Νέο Οικισμό.
     
Οι πρώτοι κάτοικοι της (παλιάς) Νεράιδας ήταν Πρόσφυγες από τον Πόντο (Δυτικό Πόντο) , το χωριό  Εντίκ Πινάρ  (πατρίδα του Κοτζά Αναστάς), αλλά και από άλλες πόλεις και χωριά, όπως η Σεβάστεια, η Καισάρεια, το Κεσκίν Ματέν, η Γάβζα, το Ακ – Ταγ Ματέν και από άλλα μέρη.
    
Η πρώτη εγκατάσταση των κατοίκων έγινε στο Ακ – Σακλή (σημερινά Λεύκαρα), το 1924 με πληθυσμό 800 άτομα, περίπου 249 οικογένειες, στους  εννιά μαχαλάδες που υπήρχαν τότε. Το 1929 με 1931 κατέβηκαν οι κάτοικοι στην θέση της παλιάς Νεράιδας.
    
Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Νέα Ηράκλεια, όταν όμως κλήθηκε ο Δεσπότης της Κοζάνης Ιωακίμ, ο θρυλικός  αντάρτης των βουνών στην Γερμανική Κατοχή, να κάνει τα επίσημα εγκαίνια του χωριού την ονόμασε Νεράιδα. Ταίριαζε απόλυτα , το μεγάλο ποτάμι ο Αλιάκμονας, με τις πλούσιες πηγές που ανάβλυζαν στις όχθες από την πλευρά του χωριού, τα βαθύσκιωτα και πελώρια πλατάνια, οι λυγερές ιτιές και οι θεόρατες λεύκες και από τις δύο όχθες του, δικαιολογούσαν απόλυτα την ονομασία που επέλεξε ο Μητροπολίτης Ιωακίμ. Ετσι το χωριό ονομάσθηκε Νεράιδα με πληθυσμό 300 κατοίκους.
    
Η πλειοψηφία  των κατοίκων, λόγου της τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου, έφυγαν το 1973, άλλοι στο Βαθύλακκο, κάποιες   οικογένειες  στο πλατύ Ημαθίας, άλλες στην Θεσσαλονίκη και κάποιες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
    
Οι τελευταίοι κάτοικοι της Νεράιδας  αναχώρησαν  την 1η  Μαΐου 1974 (Πρωτομαγιά).

Αυτές ήταν :
1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
2. ΗΛΙΑΣ – ΕΥΓΕΝΙΑ  ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Οι οικογένειες αυτές ήταν και οι πρώτες που εγκαταστάθηκαν στο Νέο Οικισμό της Νεράιδας.

Οι πρώτες αυτές οικογένειες αποτέλεσαν τον πυρήνα του Νέου χωριού, Σιγά σιγά άρχισαν και άλλοι κάτοικοι που ήσαν Βαθύλακκο ή σε άλλα μέρη να επιστρέφουν.
    
Οι συνθήκες διαβίωσης  στο Νέο χωριό  ήταν δύσκολες, δεν υπήρχαν έργα υποδομής.
    
Ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Εθνική Οδό δεν είχε άσφαλτο, η ύδρευση και ο ηλεκτροφωτισμός του χωριού έγιναν αργότερα.
    
Υστερα από 40 Χρόνια του Νέου Οικισμού, ο απολογισμός για τα πεπραγμένα της μικρής μου Ιθάκης, μετά από μια Οδύσσεια  των προγόνων μου (1922 Μικρασιατική Καταστροφή, εγκατάσταση 1924 στα Λεύκαρα, 1931 στην Νεράιδα, 1974 στην Νέα Νεράιδα, τρεις  μετεγκαταστάσεις μέσα σε ένα αιώνα), δεν είναι άσχημος. Εχουμε ένα Νέο χωριό με ζωντανούς ανθρώπους, με αρκετή ανάπτυξη, θα έλεγα τουρισμό και μεγάλη θέληση για δουλειά, για ανάπτυξη και επέκταση του χωριού.
    
Παρακαλούμε σε ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών των κατοίκων του μικρού αυτού χωριού και την συμπλήρωση 40 ετών από το 1974, να ανακηρυχθεί το έτος 2014, “ΕΤΟΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ“  για τον Δήμο Σερβίων Βελεβεντού. Δέσποινα Ιωαννίδου»
    
Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί  για το 2014 ΕΤΟΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ  είναι :    

α.  Εκθεση φωτογραφιών από την Παλιά Νεράιδα, την Γέφυρα, Αγία Βαρβάρα και Νέα Νεράιδα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Νεράιδα, στα Σέρβια και στην Κοζάνη.     
β. Μουσικές  και θεατρικές εκδηλώσεις στην Πλατεία της Νεράιδας.
γ. Αντάμωμα  Νεραϊδιωτών  στις  5 Ιουλίου.

 

Ξενοφών  Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.