Μαύρα μεσάνυχτα και λευκή εβδομάδα – Άρθρο της Μαργαρίτας Παπασυννεφάκη



Διαβάσαμε σε εφημερίδα πως η κίνηση στους  χειμερινούς προορισμούς εξαρτάται απο την λευκή εβδομάδα στα σχολεία. Είναι ποτέ δυνατόν; Δεν φτάνουν, άραγε τα  Σαββατοκύριακα να πηγαίνει ο κόσμος σε κάποιο χειμερινό προορισμό ή οι γιορτές των Χριστουγέννων,Καθαράς Δευτέρας, 28ης Οκτωβρίου,17ης  Νοεμβρίου, των Τριών Ιεραρχών; Μέσα στο χειμώνα οι μαθητές ανασκουμπώνονται και εντείνουν τις προσπάθειές τους για πιο πολύ μελέτη στα μαθήματα.Εμείς οι καθηγητές γνωρίζουμε καλά οτι στην Ελλάδα και στις θερμές χώρες είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδοτικό μάθημα και να συγκεντρωθούν τα παιδιά τον Μάιο και τον Ιούνιο -και γενικά οταν αρχίζει και μας κάνει ανοιξιάτικες μέρες.

Μάλιστα η πρόταση των ξενοδόχων εξετάζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα απο το υπουργείο τουρισμού. Αναρωτιέμαι τί κατάντια είναι αυτή; Πότε θα δούμε μια άσπρη μέρα σ’αυτήν την χώρα;Οι ξενοδόχοι δεν σώζονται απ’αυτό το μέτρο. Δεν διαφωνεί κανείς με το να καθοριστούν στόχοι και τρόποι δράσεως για τον χειμερινό τουρισμό. Άλλωστε είναι αναγκαίο. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού-ιαματικού, συνεδριακού, οινικού, γαστρονομικού, ακόμη και του αγροτικού τουρισμού. Ο τουρίστας  μπορεί να επιλέξει την Ελλάδα. Μπορεί να οργανώσει καλύτερα το ταξίδι του αντλώντας πληροφορίες για τα μέρη που θα επισκεφτεί . Στην προώθηση του σχεδίου αυτού, οι τοπικές κοινότητες ,οι δήμοι,χρειάζεται να κινηθούν δραστικά, ώστε τα εστιατόρια-ταβέρνες,οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία,οι τηλεοπτικοί ,ραδιοφωνικοί σταθμοί, να εμπλουτιστούν με πολύ περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό και περαιτέρω βασικές πληροφορίες. Η καθιέρωση πολιτιστικών δρώμενων καθ’όλη την περίοδο του έτους σίγουρα θα αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Επίσης,οι σχετικές ιστοσελίδες πρέπει να παρέχουν  οδηγίες πρόσβασης, προτεινόμενες δραστηριότητες, κοντινούς προορισμούς για εκδρομές,ωράρια λειτουργίας μουσείων κ.λπ.

Οι εφτά λευκές ημέρες κατα την διάρκεια των οποίων τα σχολεία θα είναι κλειστά, δεν θα είναι ένας λόγος για μια οικογένεια να εκδράμει.Πλέον μια Ελληνική οικογένεια κάνει άλλες σκέψεις.Πώς θα πληρώσει τους δεκάδες φόρους και χαράτσια, που έχει επιβάλει το δίκαιο και με κοινωνικές ευαισθησίες, κράτος.Έτσι,πολύ περισσότερο θα το σκεφτεί , προτού επισκεφτεί κάποιο τουριστικό προορισμό.Υπολογίζει το κόστος των διοδίων, της βενζίνης και του φαγητού εκτός του ξενοδοχείου.Δεν θα ξεκινήσει το ταξίδι έχοντας ως μοναδικό κίνητρο τις  δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία την περίοδο της λευκής εβδομάδας.

Απο την άλλη σκοπιά, οι μαθητές τρίβουν τα χέρια τους που θα ξεκουράζονται λίγες μέρες ακόμα μέσα στο χρόνο. Οι καθ’ύλην αρμόδιοι ας προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του τουρισμού με  σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και ας σταματήσουν να ασχολούνται με προτάσεις για γέλια και για κλάματα.

Μαργαρίτα Παπασυννεφάκη
Φιλόλογος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.