Στο Γυμνάσιο-Α΄,Β΄,Γ΄Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου κατά τη διετία 2013-2015 θα υλοποιηθεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius (Πολυμερής Σύμπραξη Ευρωπαϊκών Σχολείων), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), έπειτα από την αξιολόγηση αιτήσεων πολλών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα πλαίσια της δράσης Comenius θα συνεργαστούμε με τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης: Trabzon (Τουρκία), Regensburg (Γερμανία), Most (Τσεχία) και Wolczyn (Πολωνία). Ο τίτλος του προγράμματος είναι: « Η αρχιτεκτονική ως γέφυρα μεταξύ του χθες και του σήμερα».
Η συνεργασία των σχολείων θα επιτευχθεί με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με την ανταλλαγή επισκέψεων. Το Τσοτύλι ορίστηκε ως ο πρώτος τόπος επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 9 έως 16 Νοεμβρίου 2013.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου τους, να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ πολιτιστικών στοιχείων και φυσικού περιβάλλοντος και να οικοδομήσουν με βιωματικό τρόπο την πολιτισμική τους ταυτότητα εντοπίζοντας τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες των πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των λαών. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του σεβασμού και της διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς του χώρου που τους περιβάλλει. Απώτερος στόχος μας είναι να αποτελέσει η ερευνητική αυτή εργασία πηγή έμπνευσης για δημιουργικές διεξόδους που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, προβάλλουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και ,ταυτόχρονα, μπορεί να έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, κυρίως στα πλαίσια των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Οι μαθητές μας μέσα από την ενεργητική μάθηση θα αποκτήσουν νέες γνώσεις και πολύτιμες ικανότητες για τη μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή. Θα βελτιώσουν το επίπεδο γνώσεων στις ξένες γλώσσες που ήδη γνωρίζουν, ιδιαίτερα της γερμανικής που είναι η γλώσσα εργασίας, και θα έρθουν σε επαφή με άλλες που δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να ακούσουν. Τέλος, θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στη χρήση νέων τεχνολογιών και θα αξιολογήσουν θετικά την ερευνητική εργασία ως βασικό μέσο μάθησης.
Εμείς οι καθηγητές θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επικοινωνία, επαφή και συνεργασία με συναδέλφους μας από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε παιδαγωγικές εμπειρίες και πρακτικές και να γνωρίσουμε από κοντά τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος θα εφαρμοστούν νέες καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι σε συνεργασία με τους εταίρους των άλλων χωρών και θα βελτιωθούν αυτές που ήδη εφαρμόζονται.
Μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια μαθητών και καθηγητών θα μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε για ακόμη μια φορά, ότι το σχολείο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα, ούτε χωρίζεται με στεγανά από αυτήν.
Το σχολείο βρίσκεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε μια διαλεκτική σχέση με την κοινωνία, γιατί αφενός εκφράζει την εκάστοτε θέση και κατάσταση της και αφετέρου είναι παράγοντας βελτίωσης αυτής.
tovoion.com