Ανάδειξη του οινολογικού και γαστρονομικού πλούτου της Δυτ. Μακεδονίας



Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο “Κτήμα Παντελίδη”

Καινούριους δρόμους για την προβολή των τοπικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας άνοιξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο “Κτήμα Παντελίδη” το βράδυ της Παρασκευής και αποσκοπούσε στην προβολή του τουριστικού της προϊόντος, στην οποία το πλήθος που παραβρέθηκε είχε την ευκαιρία να γευτεί τοπικά κρασιά και ντόπια εδέσματα που παρασκευάζουν εταιρείες τροφίμων της περιφέρειάς μας, αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες που ετοίμασαν και προσέφεραν πολιτιστικοί σύλλογοι της Πτολεμαΐδας.

«Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε από μια σκέψη, πως μπορούμε να προβάλουμε την περιοχή μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της», ανέφερε η κ. Ολυμπία Παντελίδου, στην οποία ανήκει και η ιδέα της διοργάνωσης αυτής. Τόνισε δε ότι εκδήλωση αυτή φιλοδοξεί να γίνει θεσμός καθώς στόχος είναι η τουριστική προβολή της περιφέρειάς μας, μέσα από την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, που είναι οι φυσικές της ομορφιές και τα προϊόντα της αλλά και το ψηφιδωτό των ανθρώπων της με τις διαφορετικές καταβολές που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη.

Παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος καθώς και αυτοδιοικητικοί της περιοχής, οι οποίοι συγχάρηκαν τους διοργανωτές και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να αναδεικνύει τα ελληνικά προϊόντα και για το σκοπό αυτό πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο.

Ο γ. γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Λιάσκος συγχάρηκε τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, καθώς και όλους όσους ενστερνίστηκαν την ιδέα αυτή και μετείχαν με την ιδιότητα του εκθέτη, επισημαίνοντας ότι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των φυσικών ομορφιών της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να μεταφραστεί σε τουριστικό προϊόν και να ενισχύσει το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Σημείωσε μάλιστα ότι ο γαστρονομικός και οινοποιητικός τουρισμός είναι δύο προϊόντα τα οποία μπορούν να εκτινάξουν το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Τα συγχαρητήριά τους στους διοργανωτές εξέφρασαν η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, καθώς και ο βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, εκθειάζοντας τους επιχειρηματίες της περιοχής που τολμούν και βγαίνουν μπροστά και κάνουν γνωστή ευρύτερα την περιφέρειά μας.
Η εκδήλωση αυτή φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολύ σημαντικού θησαυρού που κρύβει η περιφέρειάς μας, τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης, εκδότης Αντώνης Πουγαρίδης, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή απαιτεί την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργατικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της περιφέρειάς μας.

Στη γαστρονομική ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε το βραβευμένο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και εκπρόσωπος της ομώνυμης βιομηχανίας τροφίμων, Στέλιος Πιτένης, ενώ στην ανάγκη ανάδειξης των εθίμων της περιοχής και του συνολικότερου παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος της περιφέρειάς μας εστίασε ο πρόεδρος τη Θρακικής Εστίας Εορδαίας, Λιβέρης Πασχαλίδης.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με ντόπιους οινοποιούς, καθώς συμμετείχαν 16 οινοποιεία και πέντε εταιρείες τροφίμων της Δυτικής Μακεδονίας, που κάνουν γνωστή την περιφέρειά μας με τα προϊόντα τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με τη συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Πτολεμαΐδας και Θρακική Εστία Εορδαίας.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.