Μέχρι 70% οι εκπτώσεις στην Κοζάνη

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου καλεί τους  καταναλωτές να εμπιστευθούν τις τοπικές επιχειρήσεις. Από 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου η περίοδος των εκπτώσεων

Στις θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και θα λήξουν το Σάββατο 31 Αυγούστου, εναποθέτει τις ελπίδες ο εμπορικός κόσμος της Κοζάνης, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν «το φιλί της ζωής» στις δοκιμαζόμενες από την κρίση επιχειρήσεις.

Οι εκπτώσεις θα δώσουν μεγάλες ευκαιρίες στο αγοραστικό κοινό να πραγματοποιήσει τις αγορές του, εξασφαλίζοντας ποιοτικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, ο οποίος εκτιμά ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων θα είναι πολύ μεγάλα και θα φτάσουν μέχρι και στο 70%. Ο Δημήτρης Αθανασιάδης καλεί το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής και όχι το παραεμπόριο, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρονται.

Παράλληλα, οι προσφορές που ήδη διενεργούνται, λειτουργούν ουσιαστικά στο μυαλό του καταναλωτή, ως προπομπός της επίσημης περιόδου των θερινών τακτικών εκπτώσεων. «Ο εμπορικός κόσμος παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου κατά 15% συγκριτικά με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο ελπίζει φέτος, ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί», σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

Οδηγίες ΕΣΕΕ προς εμπόρους

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους όλης της χώρας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Επίσης, όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.