Σοβαρές ενστάσεις από την WWF για την «Πτολεμαΐδα 5»



Σοβαρές ενστάσεις προβάλλει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την υπό σχεδιασμό νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση της οργάνωσης, η Πτολεμαΐδα V, προγραμματισμένη να τεθεί σε λειτουργία μετά το 2017, θα εκπέμπει ετησίως 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Μάλιστα, την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, ζητάει αυξήσεις στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών.

Το 2050 οι συνολικές εκπομπές της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στην έκθεση του WWF, θα είναι ίσες με 5 – 21 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2, εφόσον μειωθούν σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ. Ωστόσο, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής η χώρα οφείλει να στοχεύει κάτω από τους 5 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2.

«Η λειτουργία της Πτολεμαΐδας V, με ετήσιες εκπομπές 4,6 εκατ. τόνους CO2, απειλεί να εξαντλήσει το διαθέσιμο υπόλοιπο CO2, αν ληφθούν υπόψη η πιθανή συνύπαρξη με σημερινές μονάδες και η ήδη προγραμματισμένη ένταξη νέων μονάδων», λέει ο υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς κ. Μιχάλης Προδρόμου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του WWF «η μόνη διαφαινόμενη στρατηγική μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της επιχείρησης είναι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η οποία ωστόσο παραμένει απαγορευτικά ακριβή, τεχνολογικά αβέβαιη και με υψηλό περιβαλλοντικό ρίσκο».

Επιπλέον, οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για τη λειτουργία της νέας Μονάδας θα προέλθει από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, η οποία καλύπτει ήδη τις ανάγκες ψύξης των ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου και Καρδιάς αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου.
«Αν και οι δυνατότητες εξοικονόμησης νερού είναι θεωρητικά μεγάλες στη νέα μονάδα, εντούτοις, οι ωριαίες απαιτήσεις της (2.000 m3) είναι τουλάχιστον συγκρίσιμες, αν όχι μεγαλύτερες, από τις αντίστοιχες των υπαρχουσών μονάδων», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.

Οπως σχολιάζει ο ίδιος, «οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για την προώθηση ενός πραγματικά βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου, το οποίο θα αφήνει προοπτικές ανάπτυξης και στις επόμενες γενιές, δίχως να εγκλωβίζει την εθνική οικονομία σε στείρα μονοπάτια».

Η υπό σχεδιασμό μονάδα θα εγκατασταθεί στην περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων Κομάνου, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, σε μια έκταση 850.000 τ.μ..

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.