Η πρόταση του ΤΕΙ για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ: Μείωση τμημάτων – συγχωνεύσεις!



Μείωση τμημάτων από των αριθμό των δεκαεννέα (19), όπου και λειτουργούν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, θα προτείνει το συμβούλιο του ιδρύματος. Στην πρόταση αυτή, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά έχει σοβαρές πιθανότητες να ισχύσει, προτείνονται συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στην Κοζάνη όσο και στα παραρτήματα (Καστοριάς και Γρεβενών), με τον τελικό αριθμό των τμημάτων που προτείνεται να λειτουργούν στο ΤΕΙ να ανέρχονται στα δεκατέσσερα.

Στα 14 τμήματα περιλαμβάνεται το τμήμα Μαιευτικής που λειτουργεί στην Πτολεμαΐδα και το τμήμα Εργοθεραπείας, που έχει ιδρυθεί αλλά δεν λειτουργεί, ενώ προτείνεται να παραμείνει η ΣΔΟ ως έχει στην Κοζάνη (με τη μικρή συγχώνευση του τμήματος Χρηματοοικονομικών από το λογιστικής), ενώ οι υπόλοιπες αλλαγές προτείνεται να γίνουν σε Καστοριά και Γρεβενά.

«Είναι μια προκαταρκτική πρόταση και ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές, ακόμα και εντός του Συμβουλίου Διοίκησης. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, αυτή είναι και η πρότασή μας, προκειμένου να μην υπάρξει μια πλήρης αποδιοργάνωση του ΤΕΙ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο οποίος αναφέρεται γενικότερα στην προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο ώστε να πληγούν τα περιφερειακά ιδρύματα

Σε αυτή τη φάση η πρόταση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ περιλαμβάνει:

– Την διατήρηση του της σχολής διοίκησης και οικονομίας (ΣΔΟ) στην Κοζάνη, τη συγχώνευση των δύο τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικού (ενσωμάτωση στη Λογιστική), στην Κοζάνη.

– Επίσης, περιλαμβάνει τη συγχώνευση τμημάτων στην Καστοριά με σκοπό να παραμείνουν δυο: Το τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και μετά την ενσωμάτωση των τμημάτων Διεθνούς Εμπορίου και Δημοσίων Σχέσεων) σε ένα νέο τμήμα το οποίο και θα ανήκει στη ΣΔΟ.

– Σε ό,τι αφορά τα Γρεβενά: Το Τμήμα Διοίκησης Τμημάτων Εφοδιασμού ενσωματώνεται με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα άλλα δύο τμήματα που μένουν (Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία και Επιχειρησιακής Πληροφορικής), ενσωματώνονται σε ένα.

– Στη Φλώρινα, η πρόταση είναι ώστε να παραμείνουν τα τμήματα ως έχει (εξετάζεται η ονομασία του τρίτου τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου).

– Τέλος, στην Πτολεμαΐδα, προτείνεται να διατηρηθεί ως έχει το Τμήμα Μαιευτικής και να προστεθεί και η λειτουργία του Τμήματος Εργοθεραπείας, το οποίο μάλιστα έχει ιδρυθεί αλλά δεν λειτουργεί. Στην Πτολεμαΐδα, ειδικά, οι εν λόγω σχολές αφορούν μετά το 2014, ενώ μάλιστα θα ζητηθεί και το ανάλογο προσωπικό προκειμένου να τα λειτουργήσει, μιας και το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή έγκειται στην έλλειψη προσωπικού και φυσικά την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης.

«Προσχηματική η διαβούλευση»

Το συμβούλιο του ΤΕΙ στρέφεται εναντίον του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ενώ μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει τη διαβούλευση ως «προσχηματική», σημειώνοντας μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι: «Αν η Κυβέρνηση επιθυμούσε προτάσεις θα έπρεπε, σύμφωνα με  το νόμο που πρόσφατα ψήφισε, να περιμένει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων μέσω των νεοσύστατων Συμβουλίων Διοίκησης τα οποία ίδρυσε γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι επιχειρούμενες ρυθμίσεις θα αποδιοργανώσουν περαιτέρω την λειτουργία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με  τις μεγάλες περικοπές του νέου Προϋπολογισμού σε καίριους τομείς όπως είναι οι αμοιβές για έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Αυτό πλήττει ιδιαίτερα νέα Τμήματα στα οποία δεν δόθηκε από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων η δυνατότητα και οι αναγκαίες πιστώσεις δια την πρόσληψη κανονικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού».

Αντιδρούν οι φοιτητές…

Οι φοιτητές του ιδρύματος, από την πλευρά τους, αντιδρούν στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, ζητώντας να μην φύγει η ΣΔΟ παο την Κοζάνη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού ΤΕΙ. Να σημειωθεί, τέλος πως ο Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύθηκε χθες για μη μεταφορά των τμημάτων φυτικής και ζωικής παραγωγής και ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα τμήματα αφορούν και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.