Μουσικό σχολείο Σιάτιστας: Ακόμα ένα έτος στο σεντούκι του χρόνου…



Ο πρώτος μήνας του 2013 ήδη είναι ήδη παρελθόν. Ωστόσο δεν είναι ακόμα αργά να αποχαιρετήσουμε το 2012 και να μοιραστούμε μαζί σας μία αναδρομή στο έργο και τη δράση του Σχολείου μας.
      
Το 2012, έτος επετειακό για τη Μακεδονία μας, η οποία απ’ άκρη σ’ άκρη γιόρτασε με περηφάνια τα 100 χρόνια ελευθερίας της, υπήρξε επετειακό έτος και για το Μουσικό μας Σχολείο το οποίο γιόρτασε τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του (1997-2012) και παράλληλα συμμετείχε στον εορτασμό των ελευθερίων της Σιάτιστας με ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
       
Ας ξεκινήσουμε από τις συνολικά 7 συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου. Έναρξη εκδηλώσεων λοιπόν στις 21 Φεβρουαρίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Θεσσαλονίκη όπου το Σχολείο μας, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων ελευθερίας της Σιάτιστας, πραγματοποίησε συναυλία ταξιδεύοντας για πρώτη φορά σύσσωμο έξω από την αγκαλιά της Δυτικής Μακεδονίας. Ακολούθησαν δύο εαρινές συναυλίες στις 9 και 12 Μαΐου στην Κοζάνη και στη Σιάτιστα αντίστοιχα. Επόμενη μεγάλη συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, στα πλαίσια της απόδοσης τιμών στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η παρουσία όλων των Μουσικών Συνόλων ήταν υποδειγματική. Ο Παναγιώτατος συνεχάρη καθηγητές και μαθητές  και προσκάλεσε το Σχολείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Πλήθος επισήμων παρακολούθησε την εκδήλωση και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν άριστες. Μία πολλή σημαντική εμπειρία για όλους μας ήταν η συναυλία που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τη Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας στις 13 Νοεμβρίου για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά το Δημήτρη Παπαχρήστο, τον αναμεταδότη του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Εκτός από μουσική και τραγούδια που ερμήνευσαν τα Μουσικά Σύνολα και τα μικρότερα Μουσικά Σχήματα του Σχολείου μας, παρουσιάστηκαν και δραματοποιημένα ποιήματα. Το έτος 2012 ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση δύο Χριστουγεννιάτικων συναυλιών στις 18 και 21 Δεκεμβρίου στη Σιάτιστα και τη Νεάπολη αντίστοιχα. Ακούστηκαν κάλαντα από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, εορταστικές μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Η συναυλία στη Νεάπολη πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Αντιδημάρχου και συναδέλφου Θεόκλητου Γιώτη.   
       
Αξιόλογη όμως και πλούσια ήταν και η μεμονωμένη δράση των Μουσικών μας Συνόλων, πιο συγκεκριμένα:
       
Στις 17 και 18 Μαρτίου το Κιθαριστικό μας Σύνολο υπό την καθοδήγηση του Στέλιου Καραγιαννίδη μας εκπροσώπησε σε Συνάντηση και Φεστιβάλ Κιθαριστικών Συνόλων στην Κοζάνη και στη Βέροια αντίστοιχα. Επίσης συμμετείχε στην Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας και Κιθαριστικών Συνόλων που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας στις 24 Νοεμβρίου.
       
Το Σύνολο Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Δούρβα, κάλυψε το μουσικό μέρος εκδήλωσης που διοργανώθηκε στις 24 Μαρτίου από το Σύλλογο Μαρκίδες-Πούλιου και τη Μανούσεια Βιβλιοθήκη με στόχο την παρουσίαση του βιβλίου του εκλεκτού συμπολίτη μας Δημητρίου Μιχαήλ Σιάσιου με τίτλο: «Οι Κασομούληδες του 1821 και η Σιάτιστα».
       
Συνάμα το Σύνολο Λαϊκής Μουσικής των καθηγητών Κώστα Γεδίκη, Κωνσταντίας Ιακωβάκη και Βασιλικής Κακαγιάννη έδωσε το δικό του δυναμικό παρόν σε εκδηλώσεις: Την 1η Απριλίου εκπροσώπησε το Σχολείο μας στις δράσεις που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του προγράμματος «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου» στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και στις 5 Απριλίου πραγματοποίησε Συναυλία – Αφιέρωμα στον Θανάση Πολυκανδριώτη, παρουσία του ίδιου του συνθέτη και εκλεκτού ερμηνευτή μπουζουκιού, ο οποίος, κατόπιν προσκλήσεως της διευθύντριας του Σχολείου μας, δίδαξε αφιλοκερδώς τους μαθητές και τις μαθήτριες σε Εργαστήριο Μπουζουκιού που έλαβε χώρα στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο το πρωί της ίδιας μέρας.
        
       Παράλληλα το Σχολείο μας διοργάνωσε συναυλίες με στόχο να έρθουν σε επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριες με την Μουσική Δωματίου. Πιο συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου, στην αίθουσα τελετών του διδακτηρίου μας οι καθηγητές Ελπίδα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Τάκας, Βαγγέλης Καψάλης και  Μάνος  Μάρκου  ερμήνευσαν  έργα  των A. Vivaldi,  F. Carulli,  G. Kummer,  V. Mozart,   N.
Paganini στα πλαίσια του μαθήματος των Μουσικών Συνόλων. Στις 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Ρεσιτάλ Φλάουτου του καθηγητή του σχολείου μας Νίκου Παπαπαρασκευά και στις 11 Μαΐου Ρεσιτάλ Κλαρινέτου του ταλαντούχου, 14χρονου κλαρινετίστα Γιώργου Καραγκούνη. Αξιομνημόνευτη ήταν η παρουσία των μαθητών οι οποίοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις με ησυχία και σεβασμό.
       
Σημαντική και με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα ήταν η συμμετοχή μαθητών του Σχολείου μας και η συνεργασία τους με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σιάτιστας υπό την καθοδήγηση του Στέργιου Ανδρέου, στα πλαίσια της Γιορτής Παιδικού Βιβλίου που διοργάνωσε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας στις 2 Απριλίου.  
        
Μία πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία και με πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες μαθητές ήταν η συναυλία τάξεων πιάνου και κιθάρας της Ανδρονίκης Αβάνη και του Ιωάννη Ζορπίδη που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο στις 13 Μαΐου και η συναυλία της τάξης κιθάρας του Στέλιου Καραγιαννίδη στην αίθουσα συναυλιών του Σχολείου μας στις 16 Μαΐου.  Σε αυτές τις δύο τελευταίες συναυλίες δόθηκε η ευκαιρία σε κάθε μαθητή χωριστά να ερμηνεύσει μόνος του κάποιο μουσικό κομμάτι μπροστά στο κοινό ξεπερνώντας τις αναστολές, τις φοβίες, τους ενδοιασμούς και τους δισταγμούς του.
        
Με ξεχωριστό τρόπο γιόρτασε το Σχολείο μας την Παγκόσμια Μέρα της Μουσικής στις 21 Ιουνίου κατά την οποία εγκαινιάστηκε η μόνιμη Έκθεση Έντυπου και Φωτογραφικού Υλικού από την 15ετή πορεία και δράση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου, παρουσιάστηκε η Ερευνητική Εργασία της Α΄ Λυκείου με θέμα «Γνωρίζουμε τη Σιάτιστα, προβληματιζόμαστε, οραματιζόμαστε» και πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια συναυλία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.
        
Το σχολικό έτος 2011-12 ολοκληρώθηκε με Αφιέρωμα στο Φρειδερίκο Σοπέν το οποίο διοργάνωσαν ο Γιάννης Ζορπίδης και η Ανδρονίκη Αβάνη στα πλαίσια του θεσμού των «Περπεσσείων» που διεξήχθησαν για τρίτη χρονιά στην πόλη της Σιάτιστας και πρώτη φορά στους χώρους του Σχολείου μας.
         
Μία διαφορετική και πολλά υποσχόμενη εκδήλωση ήταν η Ημερίδα με τίτλο  «Η Εκπαίδευση στο Βόιο», που φιλοξενήθηκε στο Ιστορικό Οικοτροφείο Τσοτυλίου στις 2 Δεκεμβρίου και στην οποία το Σχολείο μας συμμετείχε με αντιπροσωπεία μαθητών του, κατόπιν προσκλήσεως της κ. Αναστασίας Χατζάρα.
         
Το έτος 2012 και παράλληλα ο εορτασμός των 100 χρόνων ελευθερίας της Σιάτιστας και όλου του Βοΐου ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση μίας πρωτότυπης ιδέας της Δημάρχου μας Παναγιώτας Ορφανίδου κατά την οποία σφραγίστηκαν σε ειδικά σχεδιασμένη κρύπτη ντοκουμέντα και μηνύματα των σημερινών Βοϊωτών με σκοπό να φτάσουν στα χέρια των Βοϊωτών του 22ου αιώνα. Το Σχολείο μας έστειλε και αυτό το μήνυμά του, απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε ευθύς παρακάτω:
         
      «Για ό,τι ευχάριστο ή δυσάρεστο βιώνετε εσείς είμαστε υπεύθυνοι και εμείς, οι παππούδες σας. Άραγε οι στόχοι μας, οι προσδοκίες μας, οι προσπάθειές μας για έναν καλύτερο κόσμο πέτυχαν;;; Μακάρι να μπορούσαμε να το μάθουμε αυτό με κάποιο τρόπο.
       Πάντως, αν ακόμα στους πόλους του πλανήτη μας υπάρχουν πάγοι, αν στις θερμές χώρες δεν πεθαίνουν παιδάκια από τις ασθένειες, την πείνα και τη δίψα, αν περπατάτε κάτω από τον ήλιο χωρίς να χρειάζεστε ειδική στολή προστασίας από τα εγκαύματα, αν ζείτε τις αλλαγές των εποχών του έτους, αν τα πουλιά της ειρήνης φωλιάζουν σε όλα τα μέρη της γης, αν το νερό ρέει ακόμα καθαρό και γάργαρο από τις πηγές, αν αγαπάτε και ερωτεύεστε, αν τα μάτια σας δακρύζουν από χαρά, λύπη, συμπόνια ή και από αγανάκτηση, αν ακόμα τα χείλη σας δροσίζει το λιαστό κρασί, αν χορεύετε τον τρανό χορό στους γάμους σας, αν ανάβετε τις κλαδαρές για να ζεστάνετε τον μικρό Χριστό, αν ακόμα το νταούλι, το κλαρίνο και τα χάλκινα γεμίζουν τα αυτιά σας με μελωδίες του τόπου μας, αν το φως της Ανάστασης του Κυρίου σας φωτίζει την καρδιά, αν τα συγγράμματα των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων και των Μεγάλων Λογοτεχνών καθοδηγούν το πνεύμα σας, αν στη γραμμή των οριζόντων ανατέλλει ακόμα χλωμό το φεγγάρι, αν τη νύχτα βλέπετε τα άστρα να τρεμοσβήνουν και να διατηρούν ακόμα τη μαγεία τους παρόλο που τα επισκεφτήκατε μόλις χτες με το διαστημικό σας λεωφορείο, τότε θα είμαστε περήφανοι για τον

κόσμο που σας αφήσαμε. Αν πάλι ένα από τα παραπάνω δεν ισχύει πια, τότε αποτύχαμε και ζητούμε ταπεινά τη συγγνώμη σας!!!….»

     Από αυτόν το απολογισμό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραληφτεί ότι οι εκδηλώσεις που μόλις  αναφέρθηκαν  δεν  μονοπώλησαν  το  ενδιαφέρον του  σχολείου μας. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι
επετεύχθησαν παράλληλα με τους καλλιτεχνικούς. Πολλοί μαθητές και μαθήτριές μας αρίστευσαν στις επιδόσεις τους ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν το όνειρο της εισαγωγής στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Συνάμα πραγματοποιήθηκαν τρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα, ενώ επιλύθηκαν ποικίλα ζητήματα που ταλάνιζαν το σχολείο μας όπως η δημιουργία κυλικείου και η οριστική κατάργηση των δημοτικών ουρητηρίων που παράτυπα είχαν τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του διατηρητέου κτιρίου μας.

      Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό μας και βοήθησαν με ποικίλους τρόπους στην πραγματοποίηση των στόχων μας, όλους όσους χειροκρότησαν τις προσπάθειές μας και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μας και ιδιαίτερα:

τον Παναγιώτατο Βαρθολομαίο για την πρόσκληση να επισκεφτούμε το Πατριαρχείο,
τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο,
τους ευεργέτες του Σχολείου μας Κωνσταντίνο και Ελένη Παπανικολάου,
την Δήμαρχο Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, τους Αντιδημάρχους και το Δημοτικό Συμβούλιο,
τον Βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη,
τον διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη,
το Ίδρυμα Μιχαήλ και Αλεξάνδρας Κουκουλίδη για τη δωρεά 10 διαδραστικών πινάκων,
το Σύλλογο Σιατιστέων Θεσσαλονίκης για τη δωρεά 250€
το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας,
τη Δημόσια Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας,
την εφημερίδα «Εφημερίς» για τη δημοσίευση των δελτίων τύπου μας,
το Περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών «Μουσικής Πολύτονον» για τη δημοσίευση αφιερώματος στο Σχολείο μας (τ. 50),
την ζωγράφο και γλύπτρια, καθηγήτρια του Σχολείου μας Αναστασία Ματσαρίδου για το αγαλματίδιο που φιλοτέχνησε και προσέφερε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο,
την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Αναστασία Καρανίκα,
όλους εκείνους που μας προσκάλεσαν να συμμετέχουμε με τα Μουσικά μας Σύνολα στις εκδηλώσεις τους,
τα κανάλια 4Ε και ΤΟP CHANNEL για την τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων μας,
τον ακούραστο πατέρα Κωνσταντίνο Βασιλειάδη για την ανελλιπή βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεών μας και την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα www.tovoion.com,
όλες εκείνες τις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες που κατά καιρούς φιλοξενούν τα δελτία τύπου και τις εκδηλώσεις μας,
τους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών μας που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

    Με την ευχή το 2013 να είναι ελπιδοφόρο και δημιουργικό για όλο τον κόσμο προχωρούμε στην υλοποίηση των στόχων του νέου έτους για τους οποίους θα σας ενημερώσουμε σε προσεχές δελτίο τύπου μας.

Με τιμή

Η Διευθύντρια Δρ Μαρία Ντούρου
Το Εκπαιδευτικό και
Μαθητικό Δυναμικό του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.