Το άγνωστο όνομα της αρχαίας πόλης της Κοζάνης – Άρθρο του Σταύρου Καπλάνογλου



Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ 

Όταν, πρίν απο 3 περίπου μήνες στα πλαίσια της εκπομπής ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ” παρουσιάζαμε τα αρχαιολογικα ευρήματα της πόλης της Κοζάνης, είχαμε αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα στο χώρο αυτό υπήρχε αρχαία πόλη που το όνομά της δεν έχει μέχρι τώρα αποκαλυφθεί.
 
Βέβαια, αυτή η σκέψη δεν ήταν μόνο συμπέρασμα δικών μας μελετών, αλλά είχαν προηγηθεί το 1924 ο Π.Λιούφης ,το 1993 ο Μ.Παπακωνσταντίνου και σχετικά προσφάτως η κ.Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδου .
 
Η δική μας σκέψη κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, γιατί:
 
1)Τα ευρήματα είναι διάσπαρτα μέσα στο περίγραμμα της πόλης που υπήρχε μέχρι πρίν από 40 χρόνια περίπου.
 
2) Υπήρχαν οργανωμένα νεκροταφεία, με πλήθος κτερισμάτων ,από το 1600 πΧ. εώς το 300 πΧ. περίπου, στην οδό Φιλίππου με ταφές παιδιών και γυναικών και λιγότερο ανδρών, που σημαίνει ότι δεν ήταν άνθρωποι που μπορεί να έπεσαν σε κάποια μάχη εκεί.
 
3)Συναντάμε συστηματικό σύστημα ύδρευσης, αρχαίας εποχής, στην οδό Πανόρμου.
 
4)Στη ρωμαϊκή εποχή και μέχρι το 3ο αιώνα μ.Χ. συναντάμε στο Τρίδενδρο, εκτός από περίτεχνους τάφους, αγάλματα -λουτρά και κατοικίες.

5) Μαθαίνουμε, από την επιγραφή στους Αγ. Αναργύρους, ότι στην περιοχή, το 4ο αιώνα καλλιεργούσαν αμπέλια καθώς και ότι υπήρχαν αφεντικά και δούλοι.

6) Από την επιγραφή στην κεντρική πλατεία, μαθαίνουμε ότι στην πόλη που υπήρχε σε αυτά τα χώματα υπήρχε  Βουλή και Δήμος.

7)Από τα ευρήματα της Φιλίππου -Σάρισσα, το όπλο των Μακεδόνων- μαθαίνουμε ότι υπήρχαν στρατιώτες του Μακεδονικού στρατού.

8)Από τα ίδια ευρήματα μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιούσαν ψήφους παραπλήσιους   με εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι δικαστές στην αρχαία Αθήνα για να κρίνουν αν κάποιος   είναι αθώος ή ένοχος.

9)Υπάρχει μια πλούσια συλλογή γυναικείων κοσμημάτων και ειδών καθημερινής περιποιήσης, γεγονός που καταδεικνύει  μια πόλη με κοινωνική ζωή και όχι απλά ένα μικρό αγροτικό χωριό.

10) Αγγεία με ζωγραφικές παραστάσεις με μυθολογικά θέματα, παρόμοια με εκείνα πιο νότιων περιοχών της Ελλάδας,  που μας δείχνουν ότι πιθανόν να είχαν τις ίδιες δοξασίες.

11)Τα ευρήματα είναι μοιρασμένα από το 1600 π.Χ. -300 π.Χ. και μετά χάνονται.

Ολοκληρώνοντας την εκπομπή μας προέκυψε η σκέψη να αναζητήσουμε το όνομα αυτής της άγνωστης πόλης. Σίγουρα, δεν διαθέτουμε τη γνώσεις των αρχαιολόγων, ούτε γνωρίζουμε τις μεθόδους που ακολουθούν για τέτοιες αναζητήσεις. Λαμβάνοντας, όμως, υπ’ όψιν τις δυνατότητες που δίνει σήμερα το διαδίκτυο, αποφασίσαμε να κάνουμε τις αναζητήσεις και μέσα από αυτό. Χρησιμοποιήσαμε, λοιπόν, κάποιες μεθόδους, οι οποίες απέδωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις και δεν ήταν άλλες από την μέθοδο των χαρτών και τη μέθοδο εύρεσης ενός τόπου, μέσω του καθορισμού γεωγραφικών σημείων. Ψάχνοντας, λοιπόν, παλιούς χάρτες και βάζοντας γεωγραφικά σημεία που δεν αλλάζουν με το χρόνο, αναζητούσαμε να ανακαλύψουμε ποια πόλη υπήρχε, από τους αρχαίους χρόνους, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Κοζάνη- η έρευνα αυτή είχε ήδη προηγηθεί,κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της πόλης, που είχε ιδρύσει το 1650 περίπου ο Χ. Τράντας στην Απχαζία-.

Ψάχνοντας σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους και μπαίνοντας σε ψηφιοθήκες, σε πολλά μέρη του κόσμου, ανακαλύψαμε πολλούς χάρτες τις περιοχής.
 
Μετά την έρευνά μας αυτή καταλήξαμε σε ένα όνομα, το οποίο και θα ανακοινώσουμε στην εκπομπή Προγονικές εστίες, το Σάββατο 22/12/2012, στο FLASH TV.
 
Όλη αυτή η προσπάθεια, φυσικά προέκυψε και μέσω αναζήτησης γραπτών πηγών και άλλων αποδείξεων, έτσι ώστε αυτό που θα πούμε να μπορέσει να αξιολογηθεί και από αρχαιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες, για να επιβεβαιωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.