Κοζάνη: Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων



Αυξάνονται οι ελλείψεις σε φάρμακα στην αγορά, οι οποίες σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς οφείλονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη μη εκτέλεση παραγγελιών των εταιριών, λόγω των χαμηλών τιμών που δεν αποδέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες. Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Δαϊρούσης, οι ελλείψεις αφορούν σκευάσματα καθημερινά και όχι ακριβά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και οι φαρμακοποιοί να αγωνίζονται για να τα βρουν.

«Στο νέο δελτίο φαρμάκων επρόκειτο να βγουν νέες μειώσεις. Αυτό είναι πολύ θετικό και είμαστε υπέρ του ασφαλισμένου. Παρά ταύτα, έγινε μια συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Υγείας, Εργασίας και δόθηκε να δημιουργηθεί στον ΕΟΦ μια επιτροπή και να πάρει από το παρατηρητήριο της Ευρώπης στοιχεία. Μάλιστα θα έπρεπε στην Ελλάδα η τιμή των φαρμάκων να είναι ο μέσος όρος των τριών ποιο φθηνών τιμών της Ευρωζώνης, αυτό εφαρμόστηκε με πολλά λάθη, αποσύρθηκε, ήρθε ένα δεύτερο δελτίο πάλι με λάθη. Καταλήξαμε στο τελευταίο διορθωτικό δελτίο βασικά φάρμακα να μην υπάρχουν στην αγορά».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς να αναζητούν μάταια τα φάρμακά τους (φάρμακα τα οποία τα παίρνουν για χρόνια), ενώ οι διαδικασίες του ανεφοδιασμού δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το κενό και τις μεγάλες ελλείψεις στην έλλειψη φαρμάκων το καλύπτουν αναγκαστικά γενόσημα. Τα φαρμακεία της Κοζάνης παίρνουν φάρμακα με το σταγονόμετρο, ενώ οι φαρμακαποθήκες (και οι φαρμακευτικές εταιρείες), τηρούν στάση αναμονής.

Το αποτέλεσμα είναι φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως φάρμακα για τον θυρεοειδή (σε μια μεγάλη γκάμα δοσολογίας). Επίσης, λείπουν συγκεκριμένα φάρμακα κορτιζόνης (εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στα φαρμακεία της Κοζάνης, αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας). Επιπρόσθετα, έλλειψη παρουσιάζουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που έχουν μεγάλη ζήτηση. Επίσης, φάρμακα για μεταμοσχεθέντες (έρχονται με το σταγονόμετρο), φάρμακα για επιληψία, για στηθάγχη, αντικαταθλιπτικά κ.α. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις, ενώ οι ασθενείς αυτοί καλούνται σε συνεργασία με τον γιατρό τους να βρουν υποκατάσταση σε γενόσημα φάρμακα ή να επιδοθούν στο «κυνήγι» του φαρμάκου τους, από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Ο κ. Δαϊρούσης προσέθεσε ότι «χρειάζεται μια οριστική αντιμετώπιση του πράγματος, μαζί με τους φορείς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα στην αγορά. Εμείς οι φαρμακοποιοί φτάσαμε στο σημείο να αλλάζουμε μεταξύ μας φάρμακα για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση και να έρθει το Υπουργείο σε συνεννόηση με τις εταιρείες. Μέχρι τότε ο κόσμος παραμένει απελπισμένος, υπάρχει μια στροφή στα γενόσημα, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμα…».

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.