Πρωτοβουλίες ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη



Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου, ενώνουν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, φωτίζοντας με το διεθνές μπλε χρώμα το Ζάππειο Μέγαρο στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου, μετατρέποντάς το σε ένα πέρα από τα σύνορα της χώρας σύμβολο ελπίδας για τη νόσο , ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη.

Με  το χρώμα της αφύπνισης και της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, το  μπλε χρώμα του ουρανού, , «ντύνεται» για δύο μέρες, το Ζάππειο Μέγαρο, «συμμετέχοντας» στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, κατά την οποία θα φωταγωγηθούν 420 ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα «ηχηρό» μήνυμα σε όλο τον κόσμο  προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες  για τη νόσο του διαβήτη.

ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Τσεχία, Δανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Περού, Ισπανία, Μεξικό, καθώς και μία πληθώρα άλλων χωρών συμμετέχουν και εφέτος στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Ιστορικά κτίρια και μνημεία σε όλο τον κόσμο , όπως το Empire State Building στη Ν. Υόρκη, το Κογκρέσο στο Ζάλτσμπουργκ, το London Eye και οι Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcal στη Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στο Κιότο, ο οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες κ.α. ,  φωτίζονται με το μπλέ χρώμα της αφύπνισης στέλνοντας έτσι το μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ’80, σήμερα αγγίζει τα 350 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πάσχοντες στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζεται αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά 25%- 30%.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Τζάννειο», κ. Ανδρέας Μελιδώνης.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ (6,4% των συνολικών δαπανών) για την υγεία.

Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50%-60% του συνολικού κόστους), το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2.900 ευρώ με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δισ. ευρώ (12-15% των συνολικών δαπανών για την υγεία).

Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου, υπογραμμίζουν οι γιατροί.

Ξένια Καραγεώργη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.