Συναγερμός και λήψη μέτρων, μετά το κρούσμα λύσσας στο Παλαιόκαστρο Βοϊου Κοζάνης



Στην λήψη άμετρων εκτεταμένων μέτρων προχωρά η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, με απόφαση που ήδη υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, μετά το κρούσμα λύσσας που εντοπίστηκε στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοίου, σε μια αλεπού. Το κρούσμα εντόπισε την περασμένη Πέμπτη ο κτηνίατρος Άγγελος Μάρκου από την Κοζάνη, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο και έστειλε δείγμα από το άρρωστο ζώο, στο Κέντρο Αναφοράς Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων, από όπου και επιβεβαιώθηκε η νόσος, η οποία όπως τόνισε στην ΕΡΑ Κοζάνης «εμφανίστηκε μετά από 50 χρόνια στην περιοχή και μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο.»

Η λήψη μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης και όπως δήλωσε μιλώντας στο σταθμό της ΕΡΑ Κοζάνης, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας κ.Γακίδης, «απαιτεί την κινητοποίηση όλων των δασικών, κυνηγετικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή, προκειμένου να μπει ένας φραγμός σε ενδεχόμενα αντίστοιχα κρούσματα, όπως αυτό, το οποίο ήρθε στην περιοχή από γειτονική χώρα».

Μεταξύ των μέτρων που μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή, είναι η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στην περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η απαγόρευση μετακίνησης ζώων αλλά και αγοραπωλησιών όπου απαιτείται και η θανάτωση των ευπαθών ζώων, όπου προβλέπεται. Όπως ανέφερε επίσης η Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ.Κοντογούνη, «τα μέτρα αφορούν ακόμη και τα κατοικίδια, καθώς και όλα τα ζώα της άγριας πανίδας».

Για το λόγο αυτό ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όσοι έρχονται σε επαφή με κατοικίδια και άγρια ζώα, όπως οι κυνηγοί, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε και περίοδο κυνηγιού.

ΕΡΑ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.