Δείτε αναλυτικά τι έγινε στην ημερίδα του ΟΚΧΕ στην Κοζάνη – Φωτογραφίες



ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ-ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με την παρουσία μελών της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της αυτοδιοίκησης, φορέων και πλήθους μηχανικών, επαγγελματιών και πολιτών επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση κεντρικής διοίκησης, αυτοδιοίκησης και κοινωνίας για την ενεργό στήριξη της πολιτικής ανοίγματος των γεωγραφικών-χαρτογραφικών δεδομένων. Πολιτική ανοίγματος, που προωθεί ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, δια μέσου των δράσεων διαμοιρασμού και ελευθερίας κίνησης των γεωχωρικών πληροφοριών μεταξύ δημοσίων φορέων και για τους πολίτες. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες συμπλήρωσης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου η υλοποίηση της πολιτικής ανοίγματος των δεδομένων να προχωρήσει χωρίς τα σημερινά προσκόμματα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αναλυτικότερα, ο ΟΚΧΕ, διοργάνωσε   το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κοβεντάρειο» στην Κοζάνη ημερίδα με θέμα «Η ΕΥΓΕΠ και τα ΚΟΣΕ – Χαρτογραφική και Γεωχωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Η ημερίδα διεξήχθη στα πλαίσια του 12ου συνεδρίου της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας και στο φόντο του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης.

Σκοπό της ημερίδας του ΟΚΧΕ αποτέλεσε η ανάδειξη των θετικών επιδράσεων του εγχειρήματος της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών και του ανθρώπινου δικτύου Κομβικών Σημείων Επαφής (ΚΟ.Σ.Ε) – το οποίο αποτελείται από 2.500 λειτουργούς, που στην πλειοψηφία τους είναι στελέχη της Αυτοδιοίκησης – στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευρύτερα στη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Αναλύθηκαν ειδικότερα τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την προώθηση των πρακτικών ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης δημόσιων υπηρεσιών και πολιτών στα γεωχωρικά δεδομένα και πληροφορίες της χώρας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, οι Βουλευτές Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ραχήλ Μακρή, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝ.ΕΛ. Γραπτό χαιρετισμό-τοποθέτηση για το θέμα απέστειλε η Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου, ενώ από κοινού σχετική δήλωση εξέδωσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας,  Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, αντίστοιχα. Επίσης, την εκδήλωση του ΟΚΧΕ παρακολούθησαν  οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών – Βελβεντού και  Κατερίνης, Λάζαρος Μαλούτας, Παρασκευή Βρυζίδου, Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Σάββας Χιονίδης, γενικότερα πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κυριάκος Μιχαηλίδης,  ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου-Δωδεκανήσου και εκπρόσωπος της Ένωσης Προέδρων Συμβολαιογράφων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας, και  δεκάδες μηχανικοί και επαγγελματίες, αλλά και πολίτες της Κοζάνης και της Βορείου Ελλάδας.

Με αφορμή τη φιλοξενία της ημερίδας του ΟΚΧΕ στην Κοζάνη και τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της πόλης, δόθηκαν από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, τέσσερεις (4) ολοκληρωμένοι χάρτες υάλων των ευρύτερων περιοχών Λάρισας, Τρικάλων, Φαρσάλων, Καρδίτσας, μετά από επεξεργασία των αρνητικών 32 εκ των 45 ανακαλυφθέντων μικρότερων κομματιών αυτής τεχνοτροπίας. Πρόκειται για χάρτες δημιουργημένους μέσω της μεθόδου της ηλιοτυπίας. Η παραγωγή των συγκεκριμένων χαρτών χρονολογείται περί το 1924 και εκτιμάται ότι έχουν συνταχθεί για την εκπόνηση υδρολογικών μελετών που έγιναν στο Θεσσαλικό κάμπο εκείνη την εποχή.

Ακολουθούν αποσπάσματα από δηλώσεις και παρεμβάσεις-τοποθετήσεις και αρκετών εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων θεσμικών φορέων για τη συμπαράστασή τους στο εγχείρημα ελεύθερου διαμοιρασμού και κοινοχρησίας των γεωχωρικών δεδομένων, όπως αυτό υλοποιείται από τον ΟΚΧΕ και την αρμόδια Διεύθυνσή της ΕΥΓΕΠ, και στην αξιοποίηση των γεωχωρικών στοιχείων και πληροφοριών στο έργο της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της ανάπτυξης της χώρας σε περίοδο βαθιάς κρίσης.  

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, χαιρετώντας την πραγματοποίηση της ημερίδας, και στη συνέχεια παρακολούθησε εκτενώς τις παρουσιάσεις που αναπτύχθηκαν από τα στελέχη του ΟΚΧΕ, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε ειδικότερη παρέμβαση του κατά την εξέλιξη της ότι:
 
«Η δουλειά που γίνεται στον ΟΚΧΕ, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αναμφίβολα επιστημονική, πολύ συστηματική και υψηλού επιπέδου. Πρέπει, πλέον να δούμε τον ΟΚΧΕ σε πιο ολοκληρωμένη φιλόδοξη διάσταση σε όλο το φάσμα των εφαρμογών του δημόσιου τομέα, ενώ αναγκαιότητα αποτελεί και η δημιουργία ενός ad hoc παρατηρητηρίου – “γεωεποπτείας” – της συνολικής δράσης της Δημόσιας Διοίκησης, για άμεση παροχή απλών γεωχωρικών πληροφοριών σε ό,τι προκύπτει, για να υπάρξει εκτός των άλλων και ενδυνάμωση της κουλτούρας για την αξία των γεωχωρικών δεδομένων. Γενικότερα, προτεραιότητα αποτελεί να παραμεριστούν οι κλαδικοί περιορισμοί και να δούμε τη σύγχρονη χαρτογραφία και το Κτηματολόγιο ως ένα».

Ο Βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, προκειμένου να επισπευθεί η έναρξη των εισηγήσεων που περιέχονταν στο πρόγραμμα της ημερίδας παρέδωσε το χαιρετισμό του σε γραπτό κείμενο, στο οποίο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εύχομαι στους συντελεστές της ημερίδας να πετύχουν όσα σχεδιάζουν προσφέροντας εύκολη πληροφορία, και στην Ελλάδα μέσα απ’ την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης και μια καινούρια προοπτική. Τα ολοκληρωμένα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την άσκηση συντονισμένης κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία, την πρόληψη της εγκληματικότητας και γενικότερα την επίτευξη στρατηγικών στόχων της χώρας σε πληθώρα τομεακών δράσεων. Σε ό,τι αφορά στο κτηματολόγιο, το μεγαλύτερο απ’ τα μεγάλα έργα στην χώρα μας, όπως λεγόταν απ’ όλους για δεκαετίες αλλά και λέγεται δυστυχώς μέχρι σήμερα, η απουσία του δημιουργεί όχι μόνο σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αλλά και μεγάλα προβλήματα καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, πυρκαγιών δασών και πολλών άλλων που ταλαιπωρούν τη χώρα μέχρι τις μέρες μας. Πρέπει να ξεπεραστούν τα βαρίδια που δημιουργήθηκαν με τις μεγάλες καθυστερήσεις της τμηματικής ολοκλήρωσής του και την ανοργανωσιά που έφτασε για χρόνια όλοι να μιλούν μόνο για κακοτεχνίες του ή την κακοδιαχείρισή του».

Ο Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε στο χαιρετισμό από το βήμα της ημερίδας:
 
«Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση αντιλήφθηκα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι μιλώντας για ανάπτυξη, μιλώντας για ποιότητα ζωής, το “εν αρχή είναι ο χώρος” είναι ο θεμελιώδηςλίθος για την ανάπτυξη. Ματαιοπονεί κανείς να μιλάει για ανάπτυξη, ποιότητα ζωής και υποδομές, αν δεν έχει καθαρά υπόβαθρα, καθαρό τοπίο, σε ό,τι αφορά στον χώρο, όπως κι αν τον εννοεί κανείς. Σε ό,τι αφορά στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, το Κτηματολόγιο κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε στραβά. Το μεγάλο πρόβλημα του Κτηματολογίου είναι ότι η πολιτεία δε θέλησε όταν θεσμοθετούσε το Κτηματολόγιο να κάνει μια καινούρια ή να χρησιμοποιήσει μια προηγούμενη αεροφωτογράφηση και να την κάνει αναπόσπαστο κομμάτι του νόμου».

Η Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, καλωσόρισε τον ΟΚΧΕ στην Κοζάνη και εκδήλωσε τη στήριξή της στη δουλειά που πραγματοποιείται από τον ΟΚΧΕ στην προσπάθεια εφαρμογής της ευρωπαϊκής και εσωτερικής νομοθεσίας, αλλά και εμπέδωσης των καλών πρακτικών κοινοχρησίας και ελεύθερου διαμοιρασμού των γεωχωρικών δεδομένων, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας:

«Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας γιατί πολύ απλά αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα πλήξει το έργο του. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, με χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών, με χιλιάδες χιλιόμετρα παραλιών,  με εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες, με εκατοντάδες χιλιόμετρα χερσαία σύνορα, με τεράστιο δασικό πλούτο αλλά και εκατοντάδες καταπατημένες εκτάσεις που γίνονται βορά ασυνείδητων οδηγώντας σε καταστροφή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους,  έχει ανάγκη απόλυτη από έναν Οργανισμό όπως είναι ο ΟΚΧΕ, γιατί πέρα από οτιδήποτε άλλο προσφέρεται σε επίπεδο εξέλιξης της τεχνολογία κοινών διαδικτυακών εφαρμογών, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για επιστημονική τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένες μελέτες για πολλαπλές δραστηριότητες κράτους και πολιτών.

Η Ελλάδα αν και πληττόμενη από την κρίση έχει εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να ανταγωνιστεί και τη μεγαλύτερη υπερδύναμη. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση του έργου του ΟΚΧΕ. Είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε έναν εποικοδομητικό Οργανισμό, να συμβάλλουμε στην περαιτέρω εδραίωσή και ανάπτυξή του και να σας βοηθήσουμε να στοχεύσετε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Η Βουλευτής Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, παρότι για προσωπικούς λόγους δεν παραβρέθηκε στην ημερίδα, απέστειλε κείμενο χαιρετισμού-τοποθέτησης για το ευρύτερο ζήτημα του ανοίγματος – δωρεάν χρήσης της γεωχωρικής πληροφορίας από τους πολίτες, και την αναγκαιότητας σύνδεσης ΕΥΓΕΠ, αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης. Στο κείμενο αναφέρεται:

 «Με την ΕΥΓΕΠ γίνεται ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, ένα μεγάλο βήμα για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Έλληνα πολίτη, αλλά ταυτόχρονα στο ρυθμό  προόδου του έργου κρύβεται κι η μεγαλύτερη πρόκληση. Θα στηριχθεί ώστε να προσφέρονται τα γεωχωρικά δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης δωρεάν στους πολίτες, θα εφαρμοστεί η κοινοχρησία τους μεταξύ δημοσίων αρχών ή θα μείνει κενό το γράμμα και πνεύμα του πλαισίου που διέπει την Υποδομή, με επίκληση διάφορων λόγων, εγκυκλίων και προβλέψεων-διατάξεων, στη λογική εξυπηρέτησης του μικρο-συμφέροντος και του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού- δημόσιου συμφέροντος; Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, είμαστε ταγμένοι στην υποστήριξη του δεύτερου, του ευρύτερου κοινωνικού οφέλους, κι από αυτή τη σκοπιά θα συνεχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα».

Οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, σε κοινή τους δήλωση για την ημερίδα του ΟΚΧΕ στην Κοζάνη για την ΕΥΓΕΠ, τα χαρτογραφικά-γεωχωρικά δεδομένα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφεραν:

«Το άνοιγμα και ο γενικευμένος ελεύθερος διαμοιρασμός των γεωχωρικών πληροφοριών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη χώρα, όχι μόνο γιατί το επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και διανοίγονται νέες προοπτικές αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως επειδή η κίνηση αυτή αποτελεί τομή και εξέχουσας σημασίας πρωτοβουλία, τόσο για την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε ένα αναγκαίο νέο παραγωγικό μοντέλο συνολικά για τη χώρα όσο και για την τήρηση των σύγχρονων όρων περιβαλλοντικής προστασίας στην αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και τη στήριξη δράσεων ανάδειξης του φυσικού μας πλούτου».    

Ο Δήμαρχος Κοζάνης και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.Δ.Ε, Λάζαρος Μαλούτας, συνεχάρη θερμά τον ΟΚΧΕ και το ανθρώπινο δυναμικό για τη διεξαγωγή της ημερίδας του για τα γεωχωρικά δεδομένα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κοζάνη και την απόδοση των χαρτών από υάλους στη Δημοτική Χαρτοθήκη της πόλης του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της συνεργασίας ΟΚΧΕ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ, μέσω σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης των τριών μερών, για την καλύτερη λειτουργία και την ταχύτερη διάχυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικότερα στη Δημόσια Διοίκηση και τους πολίτες, των αναπτυξιακών ωφελημάτων, και μάλιστα σε καιρό κρίσης, του υλοποιούμενο από τον Οργανισμό εγχειρήματος της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ).

Γενικότερα για το αντικείμενο της ημερίδας και τη σύνδεση της ελεύθερης διακίνησης των γεωχωρικών δεδομένων και της χρήσης τους και πρακτικής τους αξίας στην τοπική και ευρύτερη ανάπτυξη, ο κ. Μαλούτας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο ΟΚΧΕ αναδεικνύει ζητήματα πρακτικά, ζητήματα που έχουν εφαρμογές και αφορούν όλους τους πολίτες και συνολικά την αυτοδιοίκηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διάχυση της γεωπληροφορίας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες να αποκτήσουν ελεύθερα τα διαθέσιμα γεωχωρικά στοιχεία για να βασίσουν και να τεκμηριώσουν με σύγχρονο τρόπο αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου. Τα γεωχωρικά δεδομένα – χάρτες, τοπογραφικά και ποικίλα χαρτογραφικά προϊόντα που βρίσκονται στα αρχεία και τα ντουλάπια των δημόσιων υπηρεσιών και αρχών πρέπει να ανοίξουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και τους πολίτες, προκειμένου να λάβει τέλος η παρεμπόδιση της άμεσης, ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στα γεωχωρικά δεδομένα. Οι πολίτες, άλλωστε, τα έχουν ούτως ή άλλως πληρώσει αυτά τα στοιχεία δημόσιου ενδιαφέροντος, μέσω της καταβολής των φόρων που τους αναλογούν».

Η Δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, τόνισε σε δηλώσεις της:
«Η ημερίδα του ΟΚΧΕ στην Κοζάνη για τον ελεύθερο διαμοιρασμό των γεωχωρικών δεδομένων και τη συμβολή τους στην επέκταση των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν όχι μονό εντυπωσιακή, αλλά κυρίως χρήσιμη. Μας δόθηκε η ευκαιρία, και στους παρόντες και όσους ενημερώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, να αντιληφθούμε ότι, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας, κάνοντας σωστά τη δουλειά μας, με την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας, εξειδικευμένους  επιστήμονες, ακριβείς χαρτογραφήσεις, αξιοποίηση του ΟΚΧΕ και των ιδεών, πρακτικών και νέου θεσμικού ευρωπαϊκού και εσωτερικού πλαισίου για την κοινοχρησία και ελευθερία πρόσβασης στα χαρτογραφικά-γεωχωρικά δεδομένα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να παλέψουμε πάνω σε σημαντικές δράσεις με θετικό πρόσημο, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ευρύτερα για τη χώρα μας».

Ο Δήμαρχος Σερβιών – Βελβεντού, Βασίλης Κωνσταντόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε:

«Με την υλοποίηση της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) θα μπορούν οι πολίτες να αποκτούν μέσω διαδικτύου πληροφορίες γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή πληροφορίες για τους ιδιοκτησίες τους.
Στη δημιουργία του ΕΥΓΕΠ συμβάλλουν και οι Δήμοι με την σύσταση των κομβικών σημείων επαφής (ΚΟΣΕ).
Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που προχώρησε στη σύσταση επιτροπής ΚΟΣΕ. Θεωρούμε ότι με την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος οι Δήμοι αλλά και οι τοπικές κοινότητες θα αποκτήσουν ένα ακόμα εργαλείο στην αναπτυξιακή τους πορεία».

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, επισήμανε:

«Θερμά συγχαρητήρια για τη συστηματική δουλειά, προκειμένου να αποδεχθούν όλοι ότι πρέπει να ισχύσει το αυτονόητο. Είναι καταλυτικό για την πρόοδο και την ανάπτυξη το να γνωρίζουμε τι έχουμε όσον αφορά στην αποτύπωση του εδάφους και του χώρου. Όλα αυτά μπορούν να αποτελούν μεγάλη βάση για αξιοποίηση σε πολιτικές που σχεδιάζει είτε η Κυβέρνηση, είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε τα επιμελητήρια και άλλοι φορείςΤα γεωχωρικά δεδομένα και η βέλτιστη αξιοποίησή τους, εισάγουν στην Ελλάδα κάτι που ήδη εφαρμόζεται στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο. Όλα αυτά μαζί είναι που χειρίζεται ακριβώς ο ΟΚΧΕ, κάτι, δηλαδή, εξαιρετικά σπουδαίο! Χαιρόμαστε, λοιπόν, ότι μετά από χρόνια δεν αντιμετωπίζεται η καταγραφή των γεω-πληροφοριών ως υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ως μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας και της πατρίδας. Και θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, ώστε η προσπάθεια αυτή να εκπληρώσει το περιεχόμενο και τους στόχους της».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΑΝΚΟ, Κυριάκος Μιχαηλίδης, υπογράμμισε:
«Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της ημερίδας του ΟΚΧΕ στην Κοζάνη, με θέμα την ΕΥΓΕΠ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Μέσα από τις εργασίες της ημερίδας μπήκε μια τάξη και ανοίχθηκε μια προοπτική σε ό,τι αφορά την ουσιαστική αξιοποίηση της πορείας ανοίγματος των γεωχωρικών από τους  ΟΤΑ και γενικότερα την αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Οι αρχές που περιγράφονταν στο εξώφυλλο της έκδοσης του έντυπου υλικού της ημερίδας – θέτουμε Όρια, λειτουργούμε με Κανόνες, Χαράσσουμε πορεία, Ελευθερώνουμε δεδομένα – και ειδικότερα οι δύο πρώτες, αποτελούν το σημαντικότερο συμπέρασμα και το καλύτερο αντίδοτο για την αντιμετώπιση των σημερινών αδήριτων αναγκών της χώρας».

Ο Γιώργος Ρούσκας, εκπροσωπώντας την Ένωσης Προέδρων Συμβολαιογράφων Ελλάδος, ευχαρίστησε τον ΟΚΧΕ και τον πρόεδρό του για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι η υπόθεση του Κτηματολογίου έχει «βαλτώσει» και προσθέτοντας ότι τα νομικά δικαιώματα, για να είναι ορθά,  πρέπει να «στήνονται» στο χώρο, καθώς και ότι θεματοφύλακας αυτής της διαδικασίας δε μπορεί να είναι άλλος, παρά ο ΟΚΧΕ, ως ο Οργανισμός που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στη διαχείριση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.  
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΟΚΧΕ, Γιώργος Μουτεβελής, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της ημερίδας του Οργανισμού στο 12ο συνέδριο χαρτογραφίας, το Δ.Σ. της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας, τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα. Για την παρουσία και χαιρετισμό της ημερίδας του ΟΚΧΕ ευχαρίστησε τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο, τους Βουλευτές που προσήλθαν ή απέστειλαν τους δικούς τους χαιρετισμούς, τους Δημάρχους και γενικότερα τους αιρετούς και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν, όπως και τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων, μεταξύ άλλων του εκπροσώπου της Ένωσης Προέδρων Συμβολαιογράφων Ελλάδος Γιώργου Ρούσκα και  μηχανικών και επαγγελματιών, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει η χώρα να περάσει «από το σχεδιασμό στο χαρτί, στο σχεδιασμό στο χάρτη» και δήλωσε αναλυτικότερα, στα πλαίσια της εκδήλωσης, αναφερόμενος στο κεντρικό μήνυμα της:
«Απαρέγκλιτη είναι η προσήλωσή μας στα “ανοιχτά δεδομένα”, αφού η λογική της “κλειστής” πληροφορίας στερεί τη δυνατότητα προσφοράς ανταγωνιστικών υπηρεσιών με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας. Το ίδιο το δεδομένο που αντλείται από μια δημόσια βάση δεν αποτελεί αντικείμενο διανοητικής ιδιοκτησίας. Αντίθετα είναι ένα δημόσιο άυλο αγαθό, κι ως τέτοιο πρέπει να διαμοιράζεται προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Δουλεύουμε για έναν Οργανισμό που πρωτοστατεί στα “ανοιχτά δεδομένα”. Η επιτυχία του εγχειρήματος και όλα τα στοιχεία και παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτή έχουν προβολή στο μέλλον. Το μέλλον, όμως, διαρκεί πολύ. Κι αυτό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και αισιόδοξο και απαισιόδοξο μήνυμα για την αντιμετώπιση της κρίσης που εξελίσσεται σήμερα στη χώρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις θα τρέχουν και το ερώτημα θα είναι αν θα τις προλάβουμε. Εφόσον, όμως «το μέλλον διαρκεί πολύ» ας διακινδυνέψουμε και μία πρόβλεψη. Ας προβλέψουμε ότι το έργο αυτού του Οργανισμού θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, υλοποιώντας την ΕΥΓΕΠ, σχεδιάζοντας και παράγοντας σύγχρονα γεωχωρικά προϊόντα, μετέχοντας ρυθμιστικά στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, χρησιμοποιώντας όλη την εμπειρία που έχει συλλεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφήνοντας πίσω την απραξία του παρελθόντος».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.