Πτολεμαΐδα: Μεγάλη προσέλευση στα εγκαίνια της έκθεσης για «Το ’12 και η εποχή του»



Μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης μνήμης και τιμής με τίτλο «Το ’12 και η εποχή του» που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Παλαιοντολογικό- Ιστορικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας.

Πρόκειται για μια έκθεση αφιέρωμα στην εποχή και τους πρωταγωνιστές της ιστορικής στιγμής για την Πτολεμαΐδα, αλλά και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Παιδείας (ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π.) του δήμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό.

Η Πρόεδρος της ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π. Θεοπίστη Κρυσταλλίδου ανέφερε ότι «η πολύ σπουδαία αυτή έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα τοποθετεί ουσιαστικά το Μουσείο της Πτολεμαΐδας στο επίκεντρο του εορτασμού της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, καθώς έχει φτιαχτεί με πολύ μεγάλη επιμέλεια και προσοχή ένα πολύ στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει διανεμηθεί στα σχολεία της Εορδαίας και στη συνέχεια θα διανεμηθεί και στα υπόλοιπα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας». Απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της περιοχής να επισκεφθούν την έκθεση αυτή, γιατί μέσα από την έκθεση θα μπορέσουν να μάθουν και να θυμούνται την ιστορία της περιοχής και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στο στήσιμό της.

«Χρέος μας για τον εορτασμό των 100 χρόνων είναι η τιμή σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Εορδαίας, αλλά και να θυμηθούμε όλη την πορεία από τους αγώνες για την απελευθέρωση αλλά και να τη διδάξουμε στη νέα γενιά. Ο καλύτερος τρόπος ήταν η διοργάνωση αυτής της υψηλών προδιαγραφών έκθεσης, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να επιτελέσει το σκοπό αυτό», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.

Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε ο ιστορικός και μουσιογραφικός επιμελητής της έκθεσης, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, η οποία περιλαμβάνει τεκμήρια και ντοκουμέντα της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων και από τις προσωπικότητες και τους πρωτεργάτες αυτής της περιόδου, από σοβαρές ιδιωτικές συλλογές καθώς και από το αρχείο της ΕΡΤ, που τεκμηριωμένα υπηρετούν την ιστορική μνήμη μέσα από την αρχειακή τους συγκρότηση. Εκτίθενται, ανέφερε, ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας, του Βενιζέλου, του Κουντουριώτη. Υπάρχει πολεμικό υλικό για όλη την περίοδο, πρωτότυπες εφημερίδες, καθώς και λιθόγραφα και επιστολές για την περιοχή της Εορδαίας και από την Κοζάνη, καθώς και οι χάρτες που περιγράφουν τις μάχες των Καϊλαρίων, του Περδίκκα, του Αμυνταίου και της Κοζάνης. «Όλος ο χρόνος ο ιστορικός συρράπτεται με αντικείμενα που περιγράφουν την κοινωνική ζωή, έτσι έχουμε να κάνουμε και με την περίοδο 1897 έως το 1012 καθώς υπάρχουν αντικείμενα που μοναδικά περιγράφουν το ιστορικό πλαίσιο», είπε. Σημαντικά ανθρωπογεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία για την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία έδωσαν στις εισηγήσεις που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που προηγήθηκε των εγκαινίων δύο ομιλητές: ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας Γεώργιος Κωτσίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ανθρωπογεωγραφία της Εορδαίας το 1912» και ο Αντιστράτηγος ε.α. Πέτρος Αλεξανδρίδης στην ομιλία του με θέμα «Από το μαύρο ’97, στο νικηφόρο και ένδοξο ’12». Στον επίλογό του μάλιστα ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι: «Τα επιτεύγματα της Ελλάδας του 1912, αβίαστα αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι τα εθνικά ψυχικά αποθέματα των ελλήνων, είναι ανεξάντλητα. Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε στο διάβα των αιώνων, παραμένοντας πρωταγωνιστής της Παγκόσμιας Ιστορίας».

Η οικονομική και ηθική κρίση που βιώνουμε σήμερα, πρόσθεσε, «θα είναι μία μικρή παρένθεση, διότι σαν λαός αποδεδειγμένα έχουμε το σθένος και την ψυχική δύναμη να υπερβαίνουμε κάθε δυσκολία. Το χρωστάμε άλλωστε στα χιλιάδες θύματα των απελευθερωτικών αγώνων της πατρίδας μας.»

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Πτολεμαΐδας έως τέλος του έτους.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.