Η Πτολεμαΐδα γιόρτασε με λαμπρότητα την 100η επέτειο της απελευθέρωσής της – Δείτε την παρέλαση



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πτολεμαΐδα γιόρτασε στις 15 Οκτωβρίου, την 100η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό. Με την παρουσία εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, τοπικών φορέων, και πλήθους κόσμου, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση που έγινε επί της οδού 25ης Μαρτίου.

Νωρίς το πρωί και στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του κλήρου και του Μητροπολίτου Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλήτου. Μετά τη δοξολογία έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της κεντρικής πλατείας, κατάθεση στεφάνων σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Μακρή Ραχήλ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Σόκουτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντάς και πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Την μαθητική παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου (ενώ παραβρέθηκε η Στρατιωτική Μπάντα του Α’ Σώματος) και στην οποία πέραν από τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (πρέπει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά παρέλασαν μαθητές από τα δημοτικά και γυμνάσια του νέου Δήμου Εορδαίας), παρέλασαν η εθελοντική διασωστική, ο ερυθρός σταυρός καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, ενώ την παρέλαση έκλεισε ο Ιππικός Σύλλογος Εορδαίας με τους καβαλάρηδες να «κλέβουν» τις εντυπώσεις.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης στις δηλώσεις του ανέφερε « τιμούμε σήμερα στην Πτολεμαΐδα όλους όσους έδωσαν τον αγώνα με το αίμα τους για την ελευθερία της πόλης αλλά και όλης της Μακεδονίας. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα και τη θυσία τους, ώστε να εμείς να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφής δουλείας που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν, είτε σε άτομα, είτε στην Ελληνική Κοινωνία, όποια μορφή και αν έχει αυτή, οικονομική ή πνευματικοί. Και αυτό πρέπει να γίνει για να ήμαστε αντάξιοι στις θυσίες των προγόνων μας. Χρόνια πολλά και πάντα ελεύθεροι».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Παπαδόπουλος είπε με τη σειρά του «σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που με τη ζωή τους, επέτρεψαν σήμερα η πόλη και η χώρα μας να είναι ελεύθερη. Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Εορδαίας και της Πτολεμαΐδας. Το μήνυμα ήταν διαχρονικό και συνεχίζει να είναι ότι η Ελλάδα ζωντανεύει, δυναμώνει όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι. Θεωρώ ότι είναι ιστορικό χρέος για όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και μονιασμένοι μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία. Μέσα από το δημοκρατικό πολίτευμα μας που εμείς έχουμε κατοχυρώσει ».

Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μακρή Ραχήλ δήλωσε «με αφορμή αυτή την ιδιαίτερη μέρα για την Πτολεμαΐδα, για την Εορδαία και όλη την Μακεδονία, θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς τους υπαλληλίσκους της τρόικας και των εγχώριων συνεργατών τους ότι δεν θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν την πατρίδα μας, δεν θα τους αφήσουμε να πάρουνε αυτά που κέρδισαν με αίμα οι πρόγονοι μας».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής δήλωσε «στη μνήμη των ηρώων μας που έδωσαν το αίμα τους για να ήμαστε ελεύθεροι έχουμε υποχρέωση όλοι οι Έλληνες να ήμαστε ενωμένοι και μια γροθιά για να ξεπεράσουμε τη κρίση, που μπροστά σε όσα αντιμετώπισαν οι πρόγονοι μας είναι μικρή. Να διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία με όλες τις παραμέτρους και όχι  μόνο την εδαφική, αλλά και την οικονομική αξιοπρεπή υπόσταση και την αυτάρκεια σε πρώτες ύλες, τρόφιμα και τεχνολογία. Να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις, σεβόμενοι το διάλογο και τη γνώμη αυτών που δεν συμφωνούμε. Επίσης πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού κράτους με όρους καθολικότητας, ισονομίας και αναλογικότητας. Το ότι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων είναι έξω από το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα και διακυβεύματα αυτής της εποχής. Και είμαι σίγουρος ότι έχουμε και την ικανότητα αλλά και τη δυνατότητα να το πετύχουμε. Οι πρόγονοι μας, μας δείχνουν το δρόμο και πρέπει να ήμαστε περήφανοι για το είναι μας και τη διαδρομή μας. Σίγουροι για το σήμερα και αισιόδοξοι για το αύριο. Χρόνια πολλά και πάντα ελεύθεροι».

Τέλος η  δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε «100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία, Εορδαία και Πτολεμαΐδα. Μεγάλη συγκίνηση για όσους θυσιάστηκαν για να μπορέσουμε να ήμαστε ελεύθεροι. Αξίζει τιμή στους επώνυμους, ανώνυμους αγωνιστές που πολέμησαν για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος. Χρέος μας να θυμόμαστε, χρέος μας να διδάξουμε στη νέα γενιά και χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθερα με ελεύθερη συνείδηση, άποψη και γνώμη σε ένα τόπο που έτσι τον δικαιούται ο Έλληνας, ελεύθερο με πρόοδο και ανάπτυξη».

Κλείνοντας πρέπει να αναφέρουμε πως στην πλατεία υπήρχε μια τεράστια ελληνική σημαία που τοποθέτησε ο δήμος και η οποία απέσπασε πολλά και διάφορα σχόλια, με τα περισσότερα όμως να είναι αρνητικά.

eordaia.org

[iframe width=”590″ height=”443″ src=”http://www.youtube.com/embed/U_zfsPRxTHo?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.