Το έθιμο των καβαλάρηδων στο Βόιο



kavalarides siatista8658789Αναβιώνει και φέτος ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα το έθιμο των καβαλάρηδων. Οι καβαλάρηδες το πρωί του Δεκαπενταύγουστου με στολισμένα άλογα, συγκεντρώνονται και όλοι μαζί διατηρώντας την παράδοση διασχίζουν το μονοπάτι του βουνού «Καστράκ» και φτάνουν στο μοναστήρι της Παναγίας όπου γίνεται το προσκύνημα και η περιφορά της θαυματουργής Εικόνας. Στην επιστροφή γίνεται μια στάση στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Μικρόκαστρο) και στον αύλειο χώρο της εκκλησίας πραγματοποιείται ένα μικρό γλέντι με φαγητό, ποτό και χορό. Το μεσημέρι οι καβαλάρηδες επιστρέφουν στη Σιάτιστα και ξεκινάει η παρέλαση αλόγων και καβαλάρηδων. Κάθε παρέα περνάει χωριστά με τη συνοδεία χάλκινων, ενώ οι αρχές και πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένοι στις πλατείες για να τους υποδεχτούν. Ακολουθεί γλέντι και χορός από τους καβαλάρηδες, πρώτα στις πλατείες της Σιάτιστας και κατόπιν στα σπίτια που γιορτάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σήμερα Τρίτη Παραμονή της Παναγιάς θα πραγματοποιηθεί στη Σιάτιστα το γλέντι των Καβαλάρηδων, ενώ αύριο Τετάρτη 15 Αυγούστου στις 9 το πρωί οι καβαλάρηδες της Σιάτιστάς θα προσκυνήσουν στο Μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, όπου θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και θα συμμετέχουν στην περιφορά της Ιερής Εικόνας. Η παρέλαση καβαλάρηδων θα ξεκινήσει στη 1:30 το μεσημέρι στον κεντρικό δρόμο της Σιάτιστας.

 

ΕΡΑ Κοζάνης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.