Προ των πυλών μια παγκόσμια διατροφική κρίση – Κόκκινος συναγερμός σε ΟΗΕ και κυβερνήσεις



supermarket130312Μπροστά σε αυτό που περιμένει ο ΟΗΕ τους επόμενους μήνες, η κρίση χρέους της ευρωζώνης φαντάζει… προβληματάκι.

Η διατροφική κρίση σε όλον τον πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη φορά προ των πυλών μετά το 2008, και σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα πράγματα δεν δείχνουν να καλυτερεύουν. Τουναντίον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια κοινότητα ίσως αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της.

Στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών έχει χτυπήσει ήδη κόκκινος συναγερμός, αφού η ξηρασία τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δείξει από τώρα τα «δόντια» της, εκτοξεύοντας τις τιμές σε βασικά προϊόντα όπως το κρέας και τα δημητριακά διεθνώς κατά 6%, ενώ παράλληλα η τιμή του καλαμποκιού καταρρίπτει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποίησει τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, συνιστώντας τους να λάβουν ειδικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα μια κρίση που καλπάζει και απειλεί να προκαλέσε παγκόσμιο οικονομικό και ανθρωπιστικό κραχ.

«Υπάρχει μια ελπίδα ότι σε

αντίθεση με το 2008, οι κυβερνήσεις δεν θα υιοθετήσουν καταστροφικές πολιτικές. Θα πρέπει να αποφύγουν όσο μπορούν το μπλοκάρισμα των εξαγωγών, όπως έκανε για παράδειγμα η Ρωσία στα σιτηρά πριν από 4 χρόνια. », είπε ο Αμπντολρέζα Αμμπάσιαν σε ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Μέσα από αυτή την ευχή, όμως ήρθε να προστεθεί τελευταία και μια κατάρα, αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει ήδη ξεκινήσει και θα κρατήσει πιθανότατα μέχρι το χειμώνα.

Πάντως, ο  αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες πως  μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σκέψη για απαγόρευση των εξαγωγών στα σιτηρά, όμως δεν απέκλεισε την επιβολή φόρου προστασίας μετά το τέλους  του χρόνου.

Ένα παράλληλο παιχνίδι παίζεται αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ΟΗΕ είδε σημάδια αυξημένης ζήτησης στο αμερικανικό καλαμπόκι, φαινόμενο ασυνήθιστο για τέτοια εποχή, φτάνοντας σε υψηλό 10 μηνών, με το Μεξικό να πρωτοσταστεί στην αγορά αυτών των ποσοτήτων.

Η κινητικότητα αυτή έχει τρομοκρατήσει τον ΟΗΕ, δεδομένου ότι πολλές χώρες μπορεί τελικά να καταφύγουν στην απαγόρευση των εξαγωγών, η οποία κόστισε τις ζωές πολλών ανθρώπων σε χώρες όπως το Καμερούν, η Αίγυπτος και η Αϊτή, καθώς οι τιμές των αγαθών είχαν εκτοξευτεί λόγω της έλλειψης, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθαίνουν είτε από ασιτία, είτε από τις αιματηρές ταραχές που είχαν ξεσπάσει από τις διαμαρτυρίες για την ακρίβεια.

Η Oxfam, παγκόσμια οργάνωση τροφίμων, προειδοποίησε ότι εκατομμύρια ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και θα βρεθούν σε απόγνωση, αν δεν γίνει για κάτι για να αποτραπεί μια κρίση σαν αυτή του 2008.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια μηνιαία προειδοποίηση, Είναι ένας παγκόσμιος συναγερμός, ο οποίος φωνάζει ότι τα πράγματα θα γίνουν απελπιστικά για την ανθρωπότητα. Η κρίση του 2008 μπορεί και να ήταν μόνο η αρχή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Oxfam, Κρις Μπάουερ.

Μια παράμετρος, θλιβερή για την ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ο ρόλος των μεγάλων τραπεζών,  καθώς τόσο αυτές όσο και οι επενδυτικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί για άμεση συμμετοχή στην εκτόξευση των τιμών του 2008.

Οι επενδυτικές κινήσεις στην αγορά τροφίμων είχαν χτυπηθεί από μια σειρά κακών ειδήσεων, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές να φτάνουν στα ύψη.

Προ ολίγων ημερών, η  Goldman Sachs και η Credit Suisse ανακοίνωσαν πως η έλλειψη στο καλαμπόκι και τα σιτήρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στις επενδυτικές ευκαιρίες.

Τέλος, η Commerzbank ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις επενδύσεις της σε ό,τι αφορά τον τομέα των τροφίμων.

Άγγελος Ανδρέου
moneypost.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.