Και η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης! – Γιούνκερ: «Θα ληφθούν μέτρα και στην Κύπρο»



kipriaki_simaia8976598Μετά την Ισπανία σειρά πήρε η Κύπρος η οποία και αυτή υπέβαλε επίσημα  αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Αναμένεται στην Κύπρο, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όσο αφορά τους όρους, το ποσό που θα χρειαστεί καθώς και το ύψος του επιτοκίου.

Λίγο μετά τις 18:30 με ανακοίνωση το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου υπέβαλε αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Προεδρικού

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για τρόικα, δήλωσε απόψε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης. Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι «η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι η ίδια με άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών».

Ανέφερε ότι ομάδες των ευρωπαϊκών θεσμών θα έλθουν στην Κύπρο με στόχο την διαπραγμάτευση αναφορικά με το πλαίσιο της στήριξης και της βοήθειας, που θα πάρει η Κύπρος, με βασικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και αφορούν την οικονομία τα οποία και θα συζητηθούν.

Στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν γίνεται καμία αναφορά για τα ποσά, καθώς «αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση».

Αναφορικά με τους όρους της παροχής του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης προς όφελος της Κύπρου, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την επίσημη υποβολή της αίτησης βοήθειας τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ.Στεφάνου είπε ότι συνεχίζονται με στόχο να χρησιμοποιηθεί το δάνειο προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα «εξετάσουν άμεσα» το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής του Eurogroup

«Χαιρετίζω το επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια που έλαβα σήμερα από τις κυπριακές αρχές», σημείωσε ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

«Το Eurogroup τώρα θα εξετάσει άμεσα το αίτημα και θα δώσει επίσημη απάντηση στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους της βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Θα περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα, και ελπίζω ότι η Κύπρος θα δεσμευθεί στις απαραίτητες ενέργειες», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

newsit.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.