Τα δασαρχεία αδυνατούν να εφοδιάσουν με καυσόξυλα τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίαςkausoksila_banner9786Το θέμα έφερε στην ΠΕΔ ο δήμος Αμυνταίου, αλλά απασχολεί όλους τους δήμους.

Τα δασαρχεία αδυνατούν να εφοδιάσουν με καυσόξυλα τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.

Φωτιά βάζει στις τσέπες των κατοίκων της ακριτικής Δυτικής Μακεδονίας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία τον επόμενο χειμώνα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 ευρώ, γι’ αυτό οι δήμοι της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να εξασφαλιστούν φτηνά καυσόξυλα για τη θέρμανση των σπιτιών.

Μία τέτοια παρέμβαση έκανε χτες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ο δήμος Αμυνταίου, ο οποίος αγωνιωδώς ζητά εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης για τους δημότες των τοπικών κοινοτήτων, αλλά είναι φανερό ότι εξίσου μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι διευθύνσεις δασών ομολογούν ότι λόγω περικοπής κονδυλίων, είναι αδύνατο τα δασαρχεία να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για διάθεση καυσόξυλων.

Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της διεύθυνσης δασών Φλώρινας, με το οποίο ενημερώνει το δήμο Αμυνταίου ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι λόγω των σημαντικών περικοπών των πιστώσεων που διατίθενται στην υπηρεσία μας κάθε χρόνο για τη διαχείριση των δημόσιων δασών, δημιουργούνται στον ακριτικό μας νομό σοβαρότατα προβλήματα σχετικά με τη διάθεση των απαραίτητων ποσοτήτων καυσοξύλων για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι το ελάχιστο κόστος υλοτόμησης για την τρέχουσα χρονιά ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς εγκρίθηκε το ποσό των 107.000 ευρώ, που αντιστοιχεί με το 25% των πραγματικών αναγκών.

Κατόπιν τούτου μετά από πρόταση του δήμου Αμυνταίου, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συζήτησε χτες το θέμα «Πρόταση για τη διαχείριση συστάδων δημοσίων δασών για υλοτόμηση». Η πρόεδρος του οργάνου και δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε ότι «η ΠΕΔ είναι πάντα αλληλέγγυα με τεκμηριωμένες προτάσεις και αιτήματα των δήμων. Η δημοτική αρχή Αμυνταίου θέτει ένα ζωτικής σημασίας θέμα για τους κατοίκους, στο οποίο μας βρίσκει σύμφωνους και υποστηρίζουμε το αίτημά της».

Λόγω της αυξημένης ανάγκης σε καυσόξυλα, αφού η τιμή του πετρελαίου συνεχώς αυξάνει, κρίνουμε σκόπιμο την κινητοποίηση της ΠΕΔ, επισημαίνει με έγγραφό του ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης. Σημειώνει ότι «η πρότασή μας είναι να δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης συστάδων των δημόσιων δασών να μπορεί να υλοποιείται από δασικούς συνεταιρισμούς υλοτόμων που θα επιλέγουν οι Τοπικές Κοινότητες και η πληρωμή των δαπανών (υλοτομίας – μεταφοράς) να βαρύνει τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων μετά από μεταξύ τους συμφωνία.» Φυσικά προαπαιτούμενο για την παραπάνω πρόταση είναι η ποσότητα της υλοτομημένες ξυλείας να διατίθεται για τις ατομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των κοινοτήτων και όχι προς εμπορία.

«Μόνο με τον τρόπο αυτό – τονίζει ο δήμαρχος Αμυνταίου – θα μπορέσουν να καλυφτούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο τα εκατοντάδες αιτήματα των συνδημοτών μας για επαρκή εφοδιασμό σε καυσόξυλα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο μακρύ και βαρύ χειμώνα της Δυτικής Μακεδονίας». Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος Αμυνταίου ζητά από την ΠΕΔ να υποβάλει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για σύνταξη νέας οδηγίας προς την Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.

Στην ίδια συνεδρίαση η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την παραχώρηση του ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης της πρώην ΤΕΔΚ Φλώρινας στο Δήμο Φλώρινας και Δήμο Πρεσπών, καθώς και τον ορισμό εκπροσώπων σε υπηρεσιακά συμβούλια και φορείς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τα δασαρχεία αδυνατούν να εφοδιάσουν με καυσόξυλα τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.