6 λόγοι που είμαστε υπέρβαροι – Γράφει η διαιτολόγος Βασ. Γκέσου



diatrofi_laxanika7647Πολλοί άνθρωποι γύρω μας, σε κάθε ηλικία αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους. Τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, ενώ στους ενήλικες το 35,2% του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι υπέρβαρο και το 22,5% παχύσαρκοι. Σε πρακτικό επίπεδο τώρα.. Που μπορεί να οφείλεται αυτό; Ας δούμε τους 6 λόγους που οι έλληνες έχουμε μη φυσιολογικό βάρος.

1ος λόγος: Παραλείπουμε το πρωινό
Στην Ελλάδα, ενώ είναι θεσμοθετημένο η οικογένεια να μαζεύεται και να τρώει μεσημεριανό όλη μαζί, αυτό δεν ισχύει και με το πρωινό. Σύμφωνα με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας μας φεύγουμε πάντα βιαστικά από το σπίτι χωρίς πρώτα να φροντίσουμε να λάβουμε ένα σωστό πρωινό που θα μας δώσει τα κατάλληλά θρεπτικά εφόδια και θα μας κρατήσει ως το μεσημέρι.

2ος λόγος: Κάνουμε λάθος δίαιτες
Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα κιλά μας και η εικόνα του σώματος μας παίζει τεράστιο ρόλο για τη ψυχολογία μας. Όταν μας απογοητεύει η εικόνα του σώματος μας κατευθείαν αποφασίσουμε να μειώσουμε απότομα το φαγητό έτσι ώστε να ελαττώσουμε τα κιλά μας. Αυτό στην πραγματικότητα, μας απομακρύνει διαρκώς από το στόχο μας. Η διαρκής στέρηση οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού και έτσι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που δεν βοηθάει καθόλου στην εξισορρόπηση των κιλών μας.

3ος λόγος: Συναισθηματική υπερφαγία
Το να τρώμε για να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά είναι κάτι που δυστυχώς συνηθίζεται σε πολλούς από εμάς. Όταν έχουμε αρνητικά συναισθήματα τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό, χωρίς να πεινάμε, μόνο για να καλύψουμε τα συναισθηματικά κενά που μπορεί να έχουμε. Έτσι το βάρος μας επηρεάζεται και δεν μπορεί να μπει στα φυσιολογικά όρια.

4ος λόγος: Δεν έχουμε δραστηριότητες
Αν πέρα από την εργασία μας δεν κάνουμε τίποτα άλλο την υπόλοιπη μέρα, τότε τα κιλά μας είναι πολύ πιο εύκολο να ανέβουν και να μην είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Θα ήταν καλό να είχαμε κάποιες δραστηριότητες όπως περπάτημα, μάθημα ξένης γλώσσας ή οτιδήποτε μπορεί να μας ικανοποιεί έτσι ώστε να έχουμε κάποια χόμπι να ασχολούμαστε τα οποία γεμίζουν τις ώρες μας και μας κρατάνε μακριά από το ψυγείο.

5ος λόγος: Καταναλώνουμε ανθυγιεινά τρόφιμα
Αν ανοίξουμε τα ντουλάπια του σπιτιού μας και μέσα βρούμε δεκάδες σακουλάκια με πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, σοκολάτες τότε αυτό είναι ένα γεγονός που υποδεικνύει ότι η  διατροφή μας είναι λάθος και δεν βοηθάμε και ιδιαίτερα τον εαυτό μας να την διορθώσει. Έτσι λοιπόν το πρώτο βήμα που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεφορτωθούμε το κάθε τι ανθυγιεινό από τη διατροφή μας.

6ος λόγος: Δεν προγραμματίζουμε τη διατροφή μας
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι τέτοιοι έτσι ώστε να είμαστε όλη την ημέρα εκτός σπιτιού και να γυρνάμε εξαντλημένοι, κατάκοποι και κυρίως πολύ πεινασμένοι στο σπίτι με αποτέλεσμα να καταβροχθίζουμε ότι βρούμε μπροστά μας. Αν προγραμματίζαμε όμως τη διατροφή μας θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες κατά όλη τη διάρκεια της ημέρας με τα κατάλληλα γευματίδια και σνακ, αλλά και να είχαμε έτοιμο το κυρίως γεύμα μας έτσι ώστε να τρεφόμαστε ισορροπημένα και σωστά.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.