Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα στην Πτολεμαϊδα



adespota_kozanis234terhgeht5Νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα αδέσποτα ζώα ξεκίνησε πρόσφατα το Φιλοζωικό Σωματείο Πτολεμαΐδας, καθώς συνεχίζεται, δυστυχώς, η εγκατάλειψη οικόσιτων ζώων στους δρόμους της πόλης, ακόμα και η μεταφορά αδέσποτων από άλλες περιοχές, όπως καταγγέλλει η διοίκηση του Φιλοζωικού σωματείου αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Εορδαίας Απόστολος Χατζόπουλος.

Το πρόβλημα με την κυκλοφορία αδέσποτων σκύλων στην πόλη της Πτολεμαΐδας αλλά και της βάρβαρης θανάτωσης αδέσποτων με φόλες, που διασπείρουν κατά καιρούς άγνωστοι σε κεντρικά σημεία της πόλης, έχει απασχολήσει κατά κόρον τη δημοσιότητα και διέσυρε την περιοχή στο πανελλήνιο, ενώ έγινε αφορμή να εμπλακεί στην υπόθεση και η αστυνομία η οποία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Νίκος Μαλακόζης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί η εικόνα στην πόλη, καθώς έχουν μεταφερθεί στο κυνοκομείο (το οποίο λειτουργεί προσωρινά ως χώρος φύλαξης) πάνω ίσως από 300 αδέσποτοι σκύλοι κι εξέφρασε την αισιοδοξία, με βάση τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής προς το σωματείο, ότι θα συνεχιστεί σύντομα το πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν στειρωθεί τουλάχιστον 35 αδέσποτοι σκύλοι οι οποίοι μετά από ένα εύλογο διάστημα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να στειρωθούν και οι τρεις εκατοντάδες σκύλοι που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο δημοτικό κυνοκομείο.

Αυτό που χρειάζεται, όμως, τόνισε, είναι η βοήθεια των ίδιων των πολιτών, διότι, «εάν δεν υπάρξει η συνεργασία των πολιτών και συνεχίζουμε να εγκαταλείπουμε τα κατοικίδιά μας στο δρόμο μόλις τα βαριόμαστε, το πρόβλημα όχι μόνο δεν μπορεί να περιοριστεί αλλά

θα διογκώνεται, όπως έγινε για παράδειγμα πρόσφατα με αποτέλεσμα να γεμίσει η πόλη με νεογέννητα κουτάβια που τα μεταφέρουμε στο κυνοκομείο».

Ο κ. Μαλακόζης κατήγγειλε ακόμη ότι το φαινόμενο εγκατάλειψης κατοικίδιων εντάθηκε από τότε που έγινε ευρύτερα γνωστό ότι λειτουργεί κυνοκομείο στην Πτολεμαΐδα, καθώς ο σύλλογος δέχεται τακτικά καταγγελίες πολιτών ότι γίνεται “εισαγωγή” σκύλων στην πόλη από άλλες περιοχές, αφού καταγγέλλουν ότι βλέπουν να μεταφέρονται αδέσποτα με φορτηγάκια, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαλακόζη «είχαμε περίπου 50 τέτοιες καταγγελίες».

Ο πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του σωματείου για ευαισθητοποίηση των πολιτών, λέγοντας ότι ο σύλλογος με αφίσες αλλά και μέσω του διαδικτύου προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα της φροντίδας και της υιοθεσίας σκύλων από τους πολίτες, αυτή τη στιγμή μάλιστα κατασκευάζει σχετική ιστοσελίδα. Κάλεσε δε τον κόσμο «να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα των αδέσποτων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι επικίνδυνα και επιθετικά τα αδέσποτα», αλλά γίνονται επιθετικά όταν τα κακομεταχειριζόμαστε.

Τη συνέχιση του προγράμματος στείρωσης των αδέσποτων επιβεβαίωσε πάντως και ο αντιδήμαρχος Α. Χατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόγραμμα σταμάτησε γιατί υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση, αλλά αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα καθώς ο δήμος μερίμνησε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα και από μέρα σε μέρα αναμένεται η απάντηση από την αρμόδια διεύθυνση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Σημείωσε ωστόσο ότι ούτως ή άλλως έπρεπε να αρχίσει να ζεσταίνει και ο καιρός για να μπορούν να στειρωθούν τα ζώα, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι μετά την περισυλλογή γίνεται καταγραφή (τοποθέτηση περιλαίμιου με το ιατρικό ιστορικό), εμβολιασμός, αποπαρασιτισμός και στείρωση, χρειάζεται όμως να παραμένουν για μία εβδομάδα περίπου για παρακολούθηση και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα στον φυσικό τους χώρο.

Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι το τελευταίο διάστημα έγινε προσπάθεια και έχει μεταφερθεί στο κυνοκομείο μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκύλων, λέγοντας ότι έχουν περισυλλεγεί 15- 20 αδέσποτα μονάχα από την περιοχή του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.