Πώς να εισάγουμε λαχανικά στη διατροφή μας – Άρθρο της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



diatrofi_laxanika7647Τα λαχανικά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Αποτελούν μια από τις έξι ομάδες τροφίμων και είναι πολύ βασικό να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο αλλά και να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτού. Πολύ από εμάς κάνουν το λάθος να έχουν τα λαχανικά μόνο με τη μορφή σαλάτας και αυτό σε πολύ μικρή ποσότητα. Ας δούμε λοιπόν τρόπους για να εισάγουμε τα λαχανικά στη διατροφή μας και να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά οφέλη που μας χαρίζουν.

Πρωινό: Μιλώντας επιπόλαια για το πρωινό μας γεύμα, θα απαντήσουμε ότι τα λαχανικά δεν έχουν χώρο. Ωστόσο αυτό είναι μεγάλο λάθος. Μπορούμε να εισάγουμε τα λαχανικά στο πρωινό μας με διάφορους τρόπους. Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:
Ομελέτα με κομμάτια λαχανικών όπως ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια κ.τ.λ.
Σάντουιτς με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά
Ωμά λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι) με τυρί χαμηλών λιπαρών και ψωμί
Στικς καρότου, αγγουριού και πιπεριάς με γιαούρτι
Κρέπες αλμυρές λαχανικών

Μεσημεριανό: Στο μεσημεριανό τα λαχανικά μπορούν να εισαχθούν με τρεις τρόπους: ως κύριο φαγητό (φασολάκια, σπανακόρυζο, τουρλού κ.τ.λ.), ως συνοδευτικό στο κυρίως (χοιρινό με λάχανο, ριζότο με λαχανικά, ψάρι με ψητά λαχανικά κ.τ.λ.) ή ως σαλάτα είτε ωμή είτε βρασμένη. Με όποιο τρόπο και αν τα εισάγουμε απολαμβάνουμε τεράστιο όφελος για τη διατροφή μας.

Βραδινό: Το βραδινό συνήθως επιθυμούμε να είναι ένα μικρότερο γεύμα το οποίο θέλουμε παράλληλα να μας χορταίνει και ταυτόχρονα να μην μας κάνει να αισθανόμαστε δυσφορία ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε άνετα. Έτσι λοιπόν τα λαχανικά μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για να γεμίσουμε αυτό το γεύμα. Επιλογές βραδινών:
Πλούσια σαλάτα με λαχανικά εποχής και πρωτεινούχα πηγή όπως κρέας χαμηλό σε λιπαρά (κοτόπουλο, κομμάτια χοιρινού κ.τ.λ.), ψάρια (τόνο καπνιστό σολομό κ.ά.), αυγά, όσπρια κ.τ.λ..
Φαγητό από το μεσημέρι  με λαχανικά ως κύριο φαγητό (φασολάκια, σπανακόρυζο, τουρλού κ.τ.λ.), ως συνοδευτικό στο κυρίως (χοιρινό με λάχανο, ριζότο με λαχανικά, ψάρι με ψητά λαχανικά κ.τ.λ.) ή ως σαλάτα είτε ωμή είτε βρασμένη.
Όλες οι επιλογές πρωινού προσαρμοσμένες στις κατάλληλες ποσότητες.

είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στη διατροφή μας πληθώρα λαχανικών. Πάντα πρέπει να επιλέγουμε λαχανικά εποχής και να τα προτιμούμε φρέσκα και ωμά. Επίσης πολύ βασικό είναι να μάθουμε στα παιδιά να τρώνε λαχανικά. Όσα περισσότερα γίνεται. Και μην ξεχνάτε ότι τα πρότυπα για τα παιδιά σας είστε εσείς!

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.