Αύξηση του εκλογικού σώματος στη Δυτική Μακεδονία κατά 7.912 εκλογείς



ekloges_kalpi1_310_215_280_160Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης 165.109 οι εγγεγραμμένοι

Αυξήθηκε το εκλογικό σώμα στη Δυτική Μακεδονία, σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους των τεσσάρων εκλογικών περιφερειών είναι εγγεγραμμένοι 7.915 περισσότεροι ψηφοφόροι.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι εγγεγραμμένοι και καλούνται στις κάλπες την 6η Μαΐου 362.959 εκλογείς, έναντι 355.044 τον Σεπτέμβριο του 2009. Στην εκλογική περιφέρεια Κοζάνης οι εγγεγραμμένοι είναι 165.109, οι οποίοι θα ψηφίσουν στα 366 εκλογικά τμήματα, τέσσερα λιγότερα από τις προηγούμενες εκλογές. Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση οι εγγεγραμμένοι στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ήταν 355.044, δηλαδή παρουσιάζεται μία αύξηση 2.425 εκλογέων. Τη μεγαλύτερη αύξηση την έχει η εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας, όπου είναι εγγεγραμμένοι 5.198 περισσότεροι, μικρή αύξηση κατά 292 εκλογείς παρουσιάζει η εκλογική περιφέρεια της Καστοριάς. Μέσα όμως στη γενική ανοδική τάση που υπάρχει σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η μονοεδρική εκλογική περιφέρεια Γρεβενών είναι η μοναδική που παρουσιάζει μείωση και μάλιστα σημαντική της τάξης των 2.500 εγγεγραμμένων.

Στο εκλογικό σώμα των 362.659 εγγεγραμμένων στη Δυτική Μακεδονία, υπερέχουν οι γυναίκες κατά 271 έναντι των ανδρών ψηφοφόρων. Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένες γυναίκες είναι 182.465 και οι άνδρες 180.194, ενώ 3.597 18ρηδες είναι νέοι ψηφοφόροι και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι 94 υποψήφιοι όλων των κομμάτων και σχηματισμών ανακηρύχτηκαν το περασμένο Σάββατο από το Πρωτοδικείο Κοζάνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι συνολικά σε 24 κόμματα και εκλογικούς συνδυασμούς. Επισημαίνεται ότι η ανακήρυξη των κομμάτων θα γίνει σήμερα από τον Άρειο Πάγο. Ενδεχομένως κάποιοι σχηματισμοί που δεν έχουν υποψήφιο στη περιοχή να ανακηρυχτούν σε κεντρικό επίπεδο από τον Άρειο Πάγο, οπότε να υπάρξουν και εδώ περισσότερα από τα 24 κόμματα και συνδυασμούς που προαναφέρθηκαν. Αίτηση ανακήρυξης στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν 36 κόμματα και εκλογικοί συνδυασμοί.

Τα πρώτα ψηφοδέλτια

Στο μεταξύ, στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες οι αντίστοιχες διευθύνσεις διοίκησης συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τη μάχη με το χρόνο, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την κάλπη της 6ης Μαΐου, στο λιγοστό διάστημα που απομένει. Χτες έφτασαν στην Π.Ε. Κοζάνης και τα πρώτα ψηφοδέλτια. Για την ιστορία απλώς να σημειωθεί ότι είναι ψηφοδέλτια ενός εκλογικού συνδυασμού, του ΕΕΚ (Εργατικό Κόμμα). Δεδομένου ότι σήμερα ανακηρύσσονται τα κόμματα από τον Άρειο Πάγο, τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και σχηματισμών θα πρέπει να βρίσκονται στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες μέχρι τις 27 Απριλίου. Συγχρόνως στις διευθύνσεις διοίκησης φτάνει σταδιακά το εκλογικό υλικό. Συνεργεία των διευθύνσεων εργάζονται εντατικά και τοποθετούν το εκλογικό υλικό στους «εκλογικούς σάκους», οι οποίοι θα σταλούν στα εκλογικά τμήματα σε κάθε δήμο. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δήμους γίνεται έλεγχος για τις κάλπες και τα παραβάν σε κάθε εκλογικό τμήμα. Να σημειωθεί ότι μέχρι αύριο αναμένεται και η επικύρωση των εκλογικών τμημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι κατά τόπους διευθύνσεις διοίκησης έστειλαν τις προτάσεις τους. Στην Π.Ε. Κοζάνης θα στηθούν 366 κάλπες σε αντίστοιχα εκλογικά τμήματα, εφόσον η πρόταση της διεύθυνσης διοίκησης επικυρωθεί ως έχει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.