Μεγάλες μειώσεις στους Δήμους – Έκτακτη συνέλευση δημάρχων!



dimarxeio_koz345345Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρούν οι δήμαρχοι της χώρας στις 23 Απριλίου με θέμα «τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων λόγω των συνεχών και δραστικών μειώσεων των επιχορηγήσεων και την συνολική και πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»,  σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ.

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξουν συναντήσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν τις εκλογές προκειμένου να τους ζητηθούν δεσμεύσεις ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και με αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους εκθέσει την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ο θεσμός και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Μιλώντας χθες για το μείζον αυτό ζήτημα στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως «πρόκειται για ένα πρόβλημα που το βιώνουμε όλοι οι δήμαρχοι της χώρας, το οποίο πλέον έχει πραγματικά φτάσει στο απροχώρητο. Οι περικοπές είναι συνεχείς και είναι σε κίνδυνο το αύριο και η λειτουργά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζουμε καλά πως είναι προεκλογική περίοδος και δεν προσφέρεται για ανάλογες κινητοποιήσεις, αλλά έχουμε ως σκοπό να πάρουμε επίσημες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα για τη συνέχεια και το πώς βλέπουν την αυτοδιοίκηση».

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξαν ιδιαίτερες αναφορές στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος και όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ για τους Δήμους: «Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία δόση Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους. Ενώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβληθούν τα 300 εκ.ευρώ που είχε προσφάτως δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, τον Μάιο οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει στο 50,26%. Ήτοι από2.845 εκ.ευρώ το 2009, το 2012 – και  με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να προσγειωθούν στα1.415 εκ.ευρώ.  Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται στους φετινούς ΚΑΠ προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τα μισθώματα σχολικών μονάδων και για τα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες ξεπερνούν τα185 εκ.ευρώ συνολικά.

Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ –επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 380 εκ. ευρώ».

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.