Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα έξω απο κάδο απορριμμάτων στην Πτολεμαΐδα!



apovlita_iatrika675467Την απουσία διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) στην Πτολεμαΐδα, που στεγάζεται στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ, καταδεικνύουν οι αποκλειστικές εικόνες που δημοσιεύει σήμερα ο «Π».

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν πολίτης που προσήλθε στα γραφεία της εφημερίδας διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη εικόνα σε κάδο απορριμμάτων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Πτολεμαΐδας, απέναντι από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (στην οδό Ι. Χρηστίδη- δίπλα στην τράπεζα Eurobank), καθώς διαπιστώθηκε το βάσιμο της καταγγελίας του συμπολίτη μας, ότι: γύρω από τον κάδο βρισκόταν πεσμένοι ουροσυλλέκτες και άλλα ιατρικά απόβλητα, όπως γάντια μιας χρήσης, που όπως φαίνεται πετιούνται χωρίς πολλή σκέψη σε κοινούς κάδους απορριμμάτων, παραβλέποντας το γεγονός ότι πρόκειται για επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα που απειλούν τη Δημόσια Υγεία, καθώς πρόκειται για ούρα σε ουροσυλλέκτες, γάντια μιας χρήσεως, βαμβάκι και γάζες εμποτισμένο με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, καθώς απειλείται η υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου, οι οποίοι κινδυνεύουν να έρθουν σε επαφή με τέτοια μολυσματικά απόβλητα και να νοσήσουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες όπως ηπατίτιδα ή AIDS.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας κ. Ελευθέριος Χατζηλιάδης διέψευσε ότι τα ιατρικά απόβλητα προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δήλωσε ότι, τα ιατρικά απόβλητα του μικροβιολογικού εργαστηρίου του οργανισμού, αλλά και οποιαδήποτε άλλα όπως σύριγγες, γάζες, βαμβάκι κλπ. συλλέγονται και παραδίδονται για καταστροφή (αποτέφρωση) στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο.

Το θέμα ωστόσο εξακολουθεί να γεννά πολλά εύλογα ερωτηματικά και χρήζει άμεσης παρέμβασης των αρμόδιων υγειονομικών επιθεωρητών.

Από την ηλεκτρονική έκδοση του Πτολεμαίου

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.