Οικολόγοι Πράσινοι:Επιτυχημένη η εκδήλωση στην Κοζάνη με τον Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελοkoventario2Την Παρασκευή το βράδυ στο Κοβεντάρειο πολίτες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, φίλοι και υποστηρικτές των οικολογικών ιδεών, αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων να αναλύουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τις ιδέες τους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης κ. Λ. Τσικριτζής, καλωσορίζοντας τον Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελο (ο οποίος προ διμήνου αντικατέστησε στα πλαίσια της εναλλαγής τον κ. Μ Τρεμόπουλο), καθώς και τον κ. Μουρατίδη, γιο Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία και εκλεγμένο με τους Πράσινους στο δημοτικό Συμβούλιο του Μπάζτκναγκ στη Βάδη Βιρτεμβέργη

Ο κ. Χρυσόγελος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, ελληνική και παγκόσμια, που οφείλεται στην αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να παρέμβουν εγκαίρως στις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες αγορές, αλλά και να ιεραρχήσουν σωστά τις ανάγκες των κοινωνιών. Επέκρινε τις αποτυχημένες συνταγές των μνημονίων και την πολιτική Μέρκελ – Σαρκοζί, που αμφισβητείται έντονα από τις υπόλοιπες δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου. Θύμισε τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων Πρασίνων, τις προτάσεις τους για ευρωομόλογα (από το 2010), για βιώσιμα προγράμματα ενίσχυσης της Ελλάδας στις ΑΠΕ, τον τουρισμό κλπ. Αναφερόμενος στις εκλογές δήλωσε «Σήμερα, χρειάζονται πολιτικές λύσεις. Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα κι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας δεν ήθελαν εδώ και χρόνια να παραδεχτούν ότι η χώρα ακολουθούσε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ήταν βιώσιμο (παρά τα ευρωπαϊκά “πακέτα”) και στηρίζονταν στην υψηλή κατανάλωση με δανεικά, ενώ κατέστρεφε τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Τώρα, από τη μία έχουμε την αποτυχημένη πολιτική που προωθεί η τρόικα και οι κυβερνήσεις κι από την άλλη μόνο “όχι”. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά τα αδιέξοδα με πολιτικές προτάσεις και συγκεκριμένα εναλλακτικά σχέδια»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Τσικριτζής, ο οποίος παρουσίασε το τοπικό Πράσινο Σχέδιο των Οικολόγων Πράσινων για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένα στοιχεία υποστήριξε ότι στο Ν. Κοζάνης μπορούν να δημιουργηθούν 3000 πράσινες θέσεις εργασίας στον τομέα κατασκευής εξοπλισμού ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών πάνελς και ηλιοθερμικών, εφόσον βέβαια υπάρξει μια πολιτική γενναίων κινήτρων προς ένα νομό που «καίγεται» για να φωτιστούν οι υπόλοιποι. Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι έγκλημα να εισάγουμε τέτοιο εξοπλισμό από τρίτες χώρες, διότι έτσι «εξάγουμε» θέσεις εργασίας. Τελειώνοντας καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στην τοπική ηγεσία (πολιτική, συνδικαλιστική και αυτοδιοικητική) που εγκλωβίστηκε στο μονόδρομο του λιγνίτη χωρίς να ετοιμάσει λύσεις για την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα η περιοχή να οδηγείται σε κατάρρευση λόγω ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής και κλεισίματος των παλιών βρώμικων μονάδων της ΔΕΗ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο τρίτος των ομιλητών κ. Μ. Πετράκος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φλώρινας αναφέρθηκε στην σημασία των εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι:

Η κρίση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει πανάκεια, δηλ. μία δράση ή μια πολιτική που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η χώρα μπορεί να ανακάμψει μόνο αν γίνουν πολλά πράγματα μαζί στην οικονομία (επενδύσεις για στροφή στην πράσινη οικονομία, δίκαιη φορολογία κλπ) και στους θεσμούς (τέλος στην ασυδοσία των μονοκομματικών κυβερνήσεων, μηδενική ανοχή στη διαφθορά, αξιοκρατία και συνεργασία αντί για κομματισμό και μετριοκρατία στη δημόσια ζωή και κυρίως συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα).

Πάνω απ’ όλα την κρίση θα ξεπεράσουμε με την κινητοποίηση της κοινωνίας με πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης (δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών, «τράπεζες χρόνου», εναλλακτικά νομίσματα κλπ) αλλά και θετικούς κοινωνικούς αγώνες όπως αυτός της Κίνησης Φίλων του τρένου στη Φλώρινα, η οποία, λειτουργώντας πέρα από τα κόμματα, ξεσήκωσε την τοπική κοινωνία για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, αλλά και επεξεργάστηκε ιδέες και προτάσεις που οδηγούν όχι απλώς στην επαναδρομολόγηση αλλά στην βελτίωση της προηγούμενης κατάστασης.

Οι πολίτες αξίζει να στηρίξουν το οικολογικό κίνημα όχι μόνο κοινωνικά αλλά και πολιτικά δίνοντας κοινοβουλευτική υπόσταση στους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι φρεσκάρουν την ελληνική πολιτική σκηνή με νέες ιδέες, με νέους ανθρώπους και ρεαλιστικές προτάσεις για το σήμερα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Λ. Ιωαννίδης, μέλος των Οικολόγων Πράσινων και Δημοτικός Σύμβουλος, ο οποίος έκανε και σύντομη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας παραγωγικών τάξεων στο Ευρωκοινοβούλιο, (συμμετείχε και το ΕΒΕ Κοζάνης) μετά από πρόσκληση του κ. Χρυσόγελου.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.