Το δυστύχημα στο ελβετικό «τούνελ του θανάτου» έκανε όλη την Ευρώπη να δακρύσει… (vid)



elvetia10_533_355Ήταν Τρίτη και 13, όταν σε τούνελ στο Βαλέ της Ελβετίας γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του Βελγίου. Στις 21:14 (τοπική ώρα), οι χαρούμενες φωνές των μικρών μαθητών, που επέστρεφαν από εκδρομή στην Ελβετία στα σπίτια τους, «πάγωσαν», ενώ άλλες σίγησαν για πάντα.

Σε αυτό το δυστύχημα, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πολύνεκρα τροχαία των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα, 22 παιδιά ηλικίας 11-12 ετών, οι 4 συνοδοί-δάσκαλοι τους και οι 2 οδηγοί του λεωφορείου. Συνολικά, στο πούλμαν επέβαιναν 52 άτομα, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά από την Ολλανδία, ένας Γερμανός και ένας Πολωνός.

Το μοιραίο λεωφορείο κατευθυνόταν προς την πόλη Σιόν, όταν προσέκρουσε μετωπικά στα τοιχώματα του τούνελ στην πόλη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα αυτόν τον τραγικό απολογισμό που βύθισε στο πένθος το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έδωσαν οι διασώστες, οι οποίοι άμεσα έσπευσαν να απεγκλωβίσουν τα παιδιά από το κατεστραμμένο πούλμαν και να τα μεταφέρουν σε νοσοκομεία της περιοχής. Ακόμη και αυτοί δεν άντεξαν και λύγισαν μπροστά στο θέαμα των τραυματισμένων και νεκρών παιδιών. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός από τους διασώστες, ο οποίος έφτασε από τους πρώτους στον τόπο του δυστυχήματος. «Δεν ακούγονταν ούτε καν παιδικές κραυγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα παιδιά έχουν υποστεί τέτοιο σοκ που είναι ανίκανα να μιλήσουν. Πάνω από όλα, εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη φρίκη είναι τα τραύματα».

 

 

 

Την ίδια ώρα, οι γονείς των παιδιών ζούσαν το δικό τους δράμα, καθώς μέχρι να φθάσουν στην Ελβετία, δεν γνώριζαν αν τα παιδιά τους ζούσαν ή είχαν πεθάνει. Η πληροφόρηση γι’ αυτούς ήταν συγκεχυμένη, αφού από το τροχαίο είχαν πεθάνει όλοι οι ενήλικες και έτσι δεν μπορούσε κάποιος να τους ενημερώσει για την κατάσταση των παιδιών τους. Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού κινητοποιήθηκαν άμεσα και μετέφεραν τις οικογένειες των θυμάτων  στην Ελβετία, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης τους υποδέχτηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, απ’ όπου απογειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη.

Συγκίνηση προκαλούν, επίσης, οι αναρτήσεις στο μπλογκ, που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές, με σκοπό να γράφουν τις εντυπώσεις τους από το ταξίδι τους για σκι στην Ελβετία. Η τελευταία ανάρτηση έγινε από έναν δάσκαλο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητική. «Αύριο έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα και δεν ξέρω πότε θα γίνει η επόμενη ανάρτηση στο μπλογκ αυτό. Την Τετάρτη το πρωί θα σας γράψουμε όλοι μας τις εντυπώσεις μας από το ταξίδι», έγραψε. Δυστυχώς, όμως, ο ίδιος δεν επέζησε για να διηγηθεί τις εμπειρίες αυτές.

Εκτός όμως από τα 22 αγγελούδια που «έφυγαν», τραυματίστηκαν άλλα 24 παιδιά, οκτώ από τα οποία επέστρεψαν χθες στη χώρα τους. Λίγο αργότερα, επαναπατρίστηκαν και οι σοροί των θυμάτων με τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130. Για άλλα 4 παιδιά, όμως, η μοίρα συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, καθώς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Βέρνης και της Λωζάνης και είναι αδύνατη η μεταφορά τους.

Χθες, για το Βέλγιο ήταν ημέρα πένθους και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Τα σχολεία, όπου φοιτούσαν οι μικροί μαθητές, έχουν μετατραπεί σε τόπους προσκυνήματος, με τον κόσμο να συρρέει για να αφήσει ένα λουλούδι ή ένα κερί στη μνήμη τους.

Πολλά ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με το τι προκάλεσε το τρομερό αυτό τροχαίο σε ένα από τα πιο προηγμένα οδικά δίκτυα της Ευρώπης. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να δώσουν μια απάντηση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο οδηγός του πούλμαν δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν παρουσίασε κάποιο ξαφνικό πρόβλημα υγείας, ούτε είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή άλλου οχήματος και το οδόστρωμα ήταν στεγνό.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες στο Βέλγιο, με το τελευταίο αντίο στους άτυχους μαθητές.

Ντία Μούλου – newpost

 

 

 


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.