Εργα από το ΕΣΠΑ ύψους 190εκ ευρώ για τη Δυτ. Μακεδονία επικαιροποιήθηκαν στις Βρυξέλλες – Αναλυτικά η λίστα με τα έργα



 

Η  επικαιροποίηση έργων του ΕΣΠΑ ύψους 984.332.481 ευρώ στη χώρα εκ των οποίων 190.528.866 ευρώ στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τριήμερων επαφών, που είχαν στις Βρυξέλλες οι Περιφερειάρχες της χώρας με στελέχη της Ε.Ε. Εκεί βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.
Στη Δυτική Μακεδονία τα έργα που επικαιροποιήθηκαν είναι τα εξής:
Εργο/ κόστος/ Ημερομηνία οκλοκλήρωσης/ Υπεύθυνος
Ενεργόπολις Κοζάνη/ 20.000.000 /Μάρτιος 2014 /Δήμος Κοζάνης
Αστρονομικό Πάρκο του Oρλιακα /6.000.000 /Τέλος 2015  /Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κάθετοι άξονες Εγνατίας, τμήμα Φλώρινας- Νίκης / 69.000.000 /Τέλος του 2014/ ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ
Δίκτυα ύδρευσης στο Δήμο Κοζάνης /2.025.210 /Ιούνιος 2012 /Δήμος Κοζάνης
Δίκτυο ακαθάρτων Βατερού 3.319.328/  Ιανουάριος 2013 / Δήμος Κοζάνης
Δίκτυο ακαθάρτων Δήμου Κοζάνης / 5.869.328 /Ιούνιος 2013 /Δήμος Κοζάνης
Αποκατάσταση του ποταμού ΣΟΥΛΟΥ /36.000.000 /Τέλος 2012 / Δήμος Εορδαίας
Αξιοποίηση της Λίμνης Πολυφύτου / 35.000.000/ Τέλος 2015 / Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Προστασία της Λίμνης της Καστοριάς /10.000.000 /Τέλος 2015 / Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κατασκευή Νηπιαγωγείου στον ¢γιο Αθανάσιο Δήμου Κοζάνης/  1.215.000/ Τέλος 2011/ Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στο Χιλιοδένδρι,/ 2.100.000/ Απρίλιος 2012/  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Τα έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέχρι και 95% από την Ε.Ε., η οποία θα ενημερώνεται σε τακτική βάση με την προσθήκη νέων προγραμμάτων.

Στόχος είναι η χρήση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής με τον πλέον βέλτιστο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ότι υψηλής ποιότητας έργα, με ισχυρή προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στις Βρυξέλλες, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και δήμαρχοι των κυριότερων ελληνικών πόλεων πήραν εντατικά «μαθήματα» σχετικά με τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής ¸νωσης, και ειδικότερα σχετικά με θέματα  αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και περιφερειακής ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έλληνες αυτοδιοικητικοί, προσκεκλημένοι των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη, είχαν μια σειρά επαφών με τους κομισάριους, μεταξύ των οποίων ο ¼λι Ρεν, επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής, και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου και αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επικαιροποιημένης λίστας με τα 181 έργα.

Πέραν των δύο προαναφερθέντων επιτρόπων, οι έλληνες αυτοδιοικητικοί συναντήθηκαν επίσης με τη Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική, Αλιεία), τους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων Μάρτιν Σου λτς (Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Ζοζέφ Ντολ (Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Γκι Φερχόφστατ (Ομάδα Φιλελευθέρων) καθώς και με ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ.

Oλι Ρεν

Απευθυνόμενος στους έλληνες περιφερειάρχες, ο Oλι Ρεν αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που -όπως εκτιμούν αναλυτές- δεν έχει επιτευχθεί με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Γιοχάνες Χαν

Μετά τον επίτροπο Οικονομικής Πολιτικής, οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ο επίτροπος επανέλαβε το αίτημα που είχε διατυπώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, να υπάρξει αποσαφήνιση του πλέγματος των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να μην δημιουργούνται προσκόμματα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Οι πόροι από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2006-2013 φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Γιάννης Κωσταρελλας www.xronos-kozanis.gr
(Με πληροφορίες http://www.aftodioikisi.gr/)


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.