Η εξήγηση του ΤΕΙ για τους αυξημένους ρύπους των τελευταίων ημερών



Ειδικές μετεωρολογικές συνθήκες συνοπτικής κλίμακας  που επικρατούν  από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ευνόησαν τη συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων στο ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας –Αμυνταίου, με τη δημιουργία σχετικά μεγάλων τιμών συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής. Αυτό τονίζει σε σχετική δημοσίευση του, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Πρόκειται, όπως τονίζεται, για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που έχει επακόλουθο τη δημιουργία σχετικά μακράς διάρκειας «επεισοδίων» ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικές και βιομηχανικές  περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα και ανάλογα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά.

Χθες Τρίτη μεταξύ των υψηλότερων συγκεντρώσεων αιρούμενων σωματιδίων PM 10 που παρατηρήθηκαν, είναι εκείνες στον σταθμό μέτρησης της Πτολεμαΐδας, όπου καταγράφηκαν στις 7 το απόγευμα 176 μg/m3 με ημερήσιο όριο τα 50μg/m3. Το εργαστήρι του ΤΕΙ, σημειώνει επίσης πως ανάλογο φαινόμενο, διάρκειας ενός δεκαημέρου,  παρατηρήθηκε το Νοέμβριο του 2009 και είχε αποτέλεσμα σχετικά μεγάλες τιμές συγκεντρώσεων PM10 στην περιοχή.
ΕΡΑ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.