Eθελοντές εν δράσει- 120 πιάτα φαγητού διανέμονται κάθε μέρα στην Κοζανη με τις ανάγκες να αυξάνονται!



 

Σάββατο μεσημέρι και το καρότσι  στην έξοδο του μεγαλου σούπερ μάρκετ με τις προσφορές για τα συσσίτια του Δήμου Κοζάνης ξεχειλίζει. Οσπρια και  ζυμαρικά, λάδια κ.α τρόφιμα εναποθέτουν συμπολίτες μας, βγαίνοντας απο το σούπερ μάρκετ. Μικρή συμβολή, μεγάλης ηθικής αξίας, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζεί η πατρίδα μας. Σκηνές απο ένα μακρινό παρελθόν που έρχονται να ταράξουν και πάλι τη  ζωή μας.
Η κοινωνική λειτουργός του Δήμου Κοζάνης Αννα Γεροκώστα είναι ξεκάθαρη:  Οι ανάγκες του κόσμου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Ολοένα και περισσότεροι προστρέχουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ζητώντας ενίσχυση. Πρόκειται κυρίως για ζεύγη νέων ανθρώπων που ξαφνικά έχασαν και οι δύο τη δουλειά τους, ή για ανθρώπους που έχουν μεγάλα παιδιά, μαθητές ή φοιτητές, με μεγάλα έξοδα που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Οπως τονίζει, ο Δήμος προσπαθεί με κάποια μικρή οικονομική ενίσχυση .
Τί γίνονται όμως τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται στα σούπερ μάρκετ; Αυτά μπαίνουν στα ράφια της αποθήκης του κτιρίου των “Σαράντα Μαρτύρων” που εδώ και χρόνια στεγάζουν την υπηρεσία συσσιτίων του Δήμου. 120 μερίδες φαγητού μαγειρεύονται καθημερινά και φθάνουν νωρίς το μεσημέρι σε ηλικιωaμένους και μοναχικούς ανθρώπους και σε όσους έχουν ανάγκη. 2 οδηγοί μεταφέρουν το φαγητό που με πολύ αγάπη ετοιμάζουν οι “μαγείρισσες της αγάπης”. Ενα πρόγραμμα εθελοντισμού, που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια με ένα μεγάλο αριθμό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με λιγότερες εθελόντριες μαγείρισσες και περισσότερο επαγγελματισμό.

Ψυχή της υπόθεσης των συσσιτίων είναι η καθηγήτρια οικιακής οικονομίας και διαιτολόγος κα Κ.Γ. που ξεκινάει τη δουλειά στις 6,30 το πρωί μαζί με 3 νεαρές υπαλλήλους του Δήμου και τις εθελόντριες που απαιτούνται κάθε μέρα, ανάλογα με την δυσκολία του φαγητού. Οταν τις συναντήσαμε το φαγητό ήταν εύκολο και εθελόντρια μαγείρισσα ήταν η κα Καίτη Ζορμπά. Ενα τηλεφώνημα χρειάζεται και αμέσως έρχονται απο τα ξημερώματα περισσότερες απο 20 εθελόντριες  για να μαγειρέψουν, μας λένε.

Δεν είναι όμως μόνο οι εθελόντριες μαγείρισσες κι όσοι αφήνουν τη μικρή τους συμβολή στα καρότσια των σούπερ μάρκετ. Είναι κι εκείνοι οι συμπολίτες μας που σταθερά και με συνέπεια καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και έχουν γίνει χορηγοί της προσπάθειας. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι όλα τα χρόνια το ψωμί είναι προσφορά του φούρνου  Σιδέρη, που, αξίζει να σημειωθεί ότι κάλυπτε και όλες τις ανάγκες της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης, που τώρα πια δεν λειτουργεί.  Μας ανέφεραν επίσης την μεγάλη συνεισφορά  σε λάδι της Βιομηχανίας Σαλατικών Πιτένη, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά σε οπωροκηπευτικά των εμπόρων Βλιαγκόφτη και Παπαντώνη. Τα ονόματα αναφέρονται ενδεικτικά, (καθώς υπάρχουν και άλλοι χορηγοί) και μόνο για να αναδειχθεί η διάθεση προσφοράς που είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας.

Πιο σημαντική χορηγία όμως είναι αυτή των ανθρώπων που προσέρχονται καθημερινά και αφήνουν μια τσάντα με τρόφιμα, με φρούτα και λαχανικά, με πατάτες, με 2 κιλά  κιμά κ.α . Αφήνουν τη τσάντα, με την μικρή τους συνεισφορά, περίσσευμα καρδιάς και απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι μας, δυστυχώς οι ανάγκες των συνανθρώπων μας διαρκώς θα αυξάνουν. Ο εθελοντισμός σε κάθε του μορφή, είτε μαγειρεύοντας και προσφέροντας μια μερίδα φαγητού, είτε με την έγνοια για τον γείτονα που είναι μόνος, είτε με τη φροντίδα για τους γέροντες του Γηροκομείου,  είτε μέσα απο τις ομάδες των κυριών του Ερυθρού Σταυρού, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητροπόλεως, κ.α.  μπορεί να προσφέρει πολλά και κυρίως να αποδείξει ότι η ανθρωπιά πάντοτε θα υπάρχει.
 
Γιάννης Κωσταρέλλας xronos-kozanis.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.