Ολόκληρο το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη φορολογίαKατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, σταθερό φορολογικό περιβάλλον 10ετους διάρκειας, φορολογική  αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί πρώτη φορά, ενιαίο φορ.συντελεστή 15%, ΦΠΑ 9% και 19%, κατάργηση των έκτακτων εισφΟρών κ.α, περιέχει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ι.Βρούτσης.
 
Και από αυτό το πρόγραμμα λείπει το σημαντικότερο: η επαναφορά των τεκμηρίων απόκτησης μετοχών ανωνύμων εταιρειών και σύστασης Α.Ε.
Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα (scripta manent κ.Σαμαρά, θα θυμόμαστε ότι μιλήσατε για ενιαίο συντελεστή 15%. Θα σας το θυμίσουμε όταν βγείτε):

1. Γενικές Παρατηρήσεις

Το φορολογικό μας σύστημα, ενσωματώνει διαχρονικές παθογένειες και αδυναμίες που συντηρούν αδικίες, δημιουργούν στρεβλώσεις και το καθιστούν αναποτελεσματικό. Παρά τα απανωτά κύματα φορολογικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, η κατάσταση, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε.

Έτσι, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ», να υπάρξει αλλαγή αυτού του αναποτελεσματικού και εξοντωτικού φορολογικού μοντέλου της κυβέρνησης, με μια εκ βάθρων ανατρεπτική, σε δομές και λειτουργίες παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, μια πραγματική Φορολογική Μεταρρύθμιση. Η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία της χώρας μας και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο οικονομική συγκυρία, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

2. Υφιστάμενη Κατάσταση

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη στη δίνη μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η οποία δυστυχώς επιδεινώνεται. Όλοι οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες έχουν εκτροχιαστεί.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Έχει τεράστιες ευθύνες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς, όπως πλέον αποδεικνύεται – και δεν αμφισβητείται από κανέναν- ότι όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε με ολιγωρία, απίστευτη προχειρότητα, ανακολουθίες, αντιφάσεις και φοβικά σύνδρομα, που εμπόδισαν τη λήψη σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων. Σύνδρομα, που απορρέουν από αναχρονιστικές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.

Αυτό, ακριβώς, συνέβη και στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής. Αντί, η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό περιβάλλον που θα δημιουργούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει αναπτυξιακές δυνατότητες στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, να αναχαιτίσει το κύμα φυγής επιχειρήσεων και να δημιουργήσει κλίμα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στην κοινωνία, κινήθηκε αντίθετα.

Ψηφίζοντας μέχρι σήμερα 14 φορολογικούς- οικονομικούς νόμους και με τη λογική του «ράβε- ξήλωνε», μετέτρεψε την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια χώρα σε φόρους στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δημιούργησε ένα σύγχρονο φορολογικό λαβύρινθο που αντιμετωπίζει συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, τρίτεκνους και πολύτεκνους με πρωτοφανή φορολογική σκληρότητα. Διέλυσε τη μεσαία τάξη, έδιωξε χιλιάδες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και παράλληλα απέτρεψε άλλες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σήμερα, οι Έλληνες και οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν την πιο επαχθή και πιο σκληρή φορολογική επίθεση που έγινε ποτέ. Με συνεχείς και άτακτες «φορολογικές επιδρομές», που έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική δυνατότητα πολιτών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση καταστρατηγεί συστηματικά το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες» πρέπει να συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δημόσια βάρη, σύμφωνα με τη φοροδοτική τους δυνατότητα».

Ταυτόχρονα και παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, δεν κατάφερε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που αποτελεί τον πρώτο στόχο κάθε προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Σήμερα, όσα έσοδα δεν μπορούν να φορολογήσουν οι αρχές, μεταφέρονται στους ώμους των απλών πολιτών. Έτσι, φορολογούνται όλο και περισσότερο αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Η παρέμβαση της Ν.Δ. Αυτό ακριβώς αποτρέπει και το αντιστρέφει.

3. Φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, δημιουργεί φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των πολιτών και αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των ειλικρινών φορολογούμενων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, στερεί από το κράτος τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής του στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Εθνικής Άμυνας κ.λπ. Εμποδίζει την αναδιανομή του εθνικού πλούτου και αποδυναμώνει την άσκηση πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία έργων υποδομής και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εντείνει το δημοσιονομικό πρόβλημα, συντελεί στη μη υλοποίηση του κρατικού Προϋπολογισμού και, τελικά, υποθηκεύει το μέλλον των νεότερων γενεών.

Υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα που υπονομεύει την φερεγγυότητά, τα συμφέροντα και την οικονομική υπόσταση της χώρας μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, για δυο ολόκληρα χρόνια αρκέστηκε σε ρητορικές εξαγγελίες καλών προθέσεων και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την καταπολεμήσει. Ακόμη και όταν κατέθεσε θετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις οποίες και η Ν.Δ. στήριξε, τελικά δεν τις υλοποίησε. Συνεπώς, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί επιτακτική και επείγουσα εθνική ανάγκη, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας και των πολιτών της.

Οι βασικοί άξονες μιας στρατηγικής κατά της φοροδιαφυγής είναι τρεις:

• Να μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής.

• Να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα – δηλαδή αυστηρές ποινές και απρόσωπο σύστημα να τις επιβάλλει – για όσους φοροδιαφεύγουν.

• Να μειωθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής με εναν εισπρακτικό μηχανισμό, που θα ελαχιστοποιεί την επαφή φορολογούμενου με τις φορολογικές αρχές και θα μεγιστοποιεί τη συμμετοχή της σύγχρονης τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, στην καταγραφή και παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτά, πρέπει να γίνουν όλα μαζί: Να μειωθούν τα κίνητρα της φοροδιαφυγής, να αυξηθούν τα αντικίνητρα και να περιοριστούν ασφυκτικά τα περιθώρια της.

Μέχρι τώρα, τέτοια συνολική προσπάθεια δεν έγινε ποτέ.

Εμείς την κάνουμε: Μειώνουμε τα κίνητρα της φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού. Αυξάνουμε τα αντικίνητρα και επιβάλλουμε ποινές. Αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα, ώστε να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής, εφαρμόζοντας ενα σύστημα απρόσωπο σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί με νέα, συμπληρωματικά, αλλά κυρίως σύγχρονα εργαλεία. Αυτό επιτυγχάνεται, με ενα άλλο φορολογικό σύστημα το οποίο:

• Να είναι απλό, σταθερό και δίκαιο.

• Να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, με βασικό κίνητρο τη χαμηλή φορολόγηση εταιρειών και φυσικών προσώπων.

• Να προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στους κατά συνείδηση και κατά σύστημα φοροφυγάδες.

• Να λειτουργεί με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

• Να αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, λόγω και της μεγάλης πιθανότητας ή σχεδόν βεβαιότητας εντοπισμού της.

• Να καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση.

4. Στρατηγικό Σχέδιο Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος

Στον αντίποδα της τραγικής οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε, αλλά και της αποτυχημένης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η ΝΔ δημόσια και υπεύθυνα τοποθετείται με εξειδικευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στις εθνικές προκλήσεις.

Τόσο στο “Ζάππειο Ι” όσο και στο “Ζάππειο ΙΙ”, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έδωσε το περίγραμμα για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, καθώς και το πλαίσιο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος. Σήμερα, ενόψει της εξαγγελίας της κυβέρνησης για την κατάθεση ενός ακόμη Φορολογικού Νομοσχεδίου, η Ν.Δ. παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις της για τη διαμόρφωση ενός Δίκαιου, Σταθερού, Αποτελεσματικού, Αναπτυξιακού και Ανατρεπτικού φορολογικού συστήματος. Με την πρόταση μας, γυρίζουμε οριστικά σελίδα, αφήνοντας πίσω ένα γκρίζο παρελθόν. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους για μια Νέα Αρχή. Απαντούμε, στο ερώτημα για το αν μπορούμε ως χώρα να αναχαιτίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους και θα δίνει ξανά, σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, τη χαμένη ελπίδα και αισιοδοξία.

5. Η Φορολογική Πολιτική ως Εργαλείο Ανάπτυξης σε περιβάλλον Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τρεις είναι οι κυρίαρχοι πυλώνες που στηρίζουν τη φιλοσοφία και λειτουργία της πρότασης για την Επανεκκίνηση του Φορολογικού Συστήματος της Ν.Δ.:

Ο πρώτος πυλώνας, αφορά στην αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση για ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του φορολογικού ανταγωνισμού. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών συντελεστών, καθώς και με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για την εκ προθέσεως και κατά σύστημα εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στην ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας του φορολογικού μας συστήματος με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τρίτος πυλώνας, αφορά στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τον πολίτη και την επιχείρηση, που θα οικοδομηθεί μέσα από ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς αιφνιδιασμούς που θα ανατρέπουν τον οικογενειακό και επιχειρηματικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό προτείνεται ένα μόνο φορολογικό νομοσχέδιο σε ετήσια βάση και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον 10ετους διάρκειας για τους επενδυτές του εξωτερικού.

Το βασικό, λοιπόν, συστατικό στοιχείο για την επιτυχία της πρότασής μας, είναι οι ισχυρές συνέργειες που υπάρχουν ανάμεσα στις επιμέρους προτάσεις μας: Η ταυτόχρονη και ισορροπημένη λειτουργία και των τριών πυλώνων. Κανένας πυλώνας από μόνος του, δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα. Και οι τρεις συνυπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα. Ο ένας πυλώνας, δίνει οξυγόνο στον άλλο και οι τρεις μαζί σε ολόκληρο το σύστημα.

Ο Πυρήνας του νέου συστήματος, θα είναι μια νέα αρχή για όλους μέσω της υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Εθνικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, καθώς και για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα συμβάλουν στην Εθνική Προσπάθεια για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας.

• Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα δομή λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ,Π.Σ.). Με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα. Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος.

• Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί για τα κεφάλαια του εξωτερικού με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011 στη βάση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους. Στο σύστημα, θα καταχωρείται η ετήσια ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία θα περιέχει τις όποιες αλλαγές της περιουσιακής κατάστασης, τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου και τις πραγματικές δαπάνες, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο.

• Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης Διαβίωσης).

• Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης Διαβίωσης).

• Κατάργηση των μέχρι σήμερα τεκμηρίων διαβίωσης, που θεσπίστηκαν λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του πραγματικού κόστους διαβίωσης και οδήγησαν σε φορολογικές αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις. Η αντικατάστασή τους, θα γίνει από τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης.

• Αναβάθμιση του TAXIS και λειτουργία παράλληλα με το ELENXIS.

• Ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ELENXIS, ώστε να μετατραπεί σε κύριο εργαλείο ελεγκτικής διαδικασίας.

• On line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί.

• Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.

• Υποχρέωση των Συμβολαιογράφων (ως απαραίτητη προϋπόθεση που θα παράγει έννομο αποτέλεσμα), για on line ενημέρωση της Γ.Γ.Π.Σ. για τις συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές.

• Δημιουργία Ηλεκτρονικού Προγράμματος, που θα εντοπίζει αυτόματα και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτείται φορολογικός έλεγχος.

• Υποχρεωτική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.
6. Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

• Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.

• Σύσταση Μόνιμης και Διαρκούς Επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών για την υπαγωγή στις διατάξεις του συνταγματικά κατοχυρωμένου Ν.2687/1953 (άρθρο 107), που προβλέπει σταθερό φορολογικό περιβάλλον διάρκειας 10 ετών για τα κεφάλαια του εξωτερικού που επενδύονται στην Ελλάδα.

• Για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος, να προβλέπεται ότι η ενδεχόμενη κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τυχόν διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, να πραγματοποιείται αμέσως μετά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους και άπαξ του έτους, εκτός εξαιρετικών και εκτάκτων περιπτώσεων.

• Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax). Στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά η νομική μορφή τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στρεβλώσεις και αδικίες στην επιχειρηματικότητα, αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός.

• Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

• Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.

• Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

• Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.

• Παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.

• Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών, που στην πραγματικότητα αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.

• Επέκταση και βελτίωση του Συστήματος του Φορολογικού Πιστοποιητικού, για τις υποχρεωτικά ελεγχόμενες από ορκωτούς ελεγκτές εταιρείες και σε όποιες επιπλέον επιχειρήσεις επιθυμούν προαιρετικά να ενταχθούν, με ταυτόχρονη ένταξη στη διαδικασία των λογιστών που πιστοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο.

• Θέσπιση αυστηρών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν το Φορολογικό Πιστοποιητικό.

• Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.

• Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής (real time VAT).

• Αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Πρόκειται για ένα ήπιο κίνητρο για επενδύσεις και εξαγωγές, που έχει ακυρωθεί στην πράξη από τα διαδικαστικά. Αντί επιστροφής, θα μπορούσε επίσης να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της επιχείρησης ή του ομίλου στον οποίο αυτή ενδεχομένως ανήκει.

• Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.

• Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

7. Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

• Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.

• Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

• Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της Ναυτιλίας. Επίσης, η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.

• Επανεξέταση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας και των σχετικών διατάξεων που θεσπίστηκαν με το Ν.3943/2011, δεδομένου ότι οδηγούν σε αδικίες. Θέσπιση κινήτρων για την φορολογική κατοικία με σκοπό αφενός την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και αφετέρου την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

• Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια

• Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων -με βάση το εισόδημα και διαμέσου της φοροκάρτας-, ως μέτρου που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.

• Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά μέχρι 30 Απριλίου, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.

• Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, και όπως προαναφέραμε το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

8. Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

• Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη.

• Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

• Αναπροσαρμογή με μείωση εργοδοτικών εισφορών.

• Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.

• Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία – για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

• Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ (που δεν εισπράττεται σήμερα), τα έσοδα από την αύξηση του ΕΚΚΟ στα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

• Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

• Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

• Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.

• Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

9. Κυρώσεις και Μέτρα κατά της Φοροδιαφυγής

Στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα καταπολέμησης, καθώς και ορισμένες τροποποιήσεις υφισταμένων μέτρων που δεν αρμόζουν σε ένα Κράτος Δικαίου. Πιο συγκεκριμένα:

• Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής και η τιμωρία της παράνομης συμπεριφοράς από ποινικής πλευράς θα ανήκει στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης (κατάργηση πρώτου εδαφίου, δεύτερης παραγράφου άρθρου 24 Ν.2523/1997). Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα αντιληφθούν ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα άκρως επικίνδυνο και οικονομικά ασύμφορο εγχείρημα εφόσον η φορολογική συμμόρφωση με χαμηλούς συντελεστές δεν θα οδηγεί σε υπερβολική επιβάρυνση.

• Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος. Η αμνηστία δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος, από εγκληματική δραστηριότητα και τους πολιτικούς.

Αλλαγή του συστήματος των προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Δηλαδή, αν δεν πληρώθηκε κάποιος φόρος και η Πολιτεία το εντοπίσει θα επιβάλλεται ο φόρος, τόκος υπερημερίας επί του βεβαιωθέντος φόρου με βάση την ημερομηνία που έπρεπε να πληρωθεί και πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό του φόρου (προτείνεται 10%) το οποίο δεν θα μειώνεται αν υπάρξει συμβιβασμός. Σε περίπτωση οικειοθελούς εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου από τον φορολογούμενο ο τόκος υπερημερίας θα οφείλεται κανονικά, όμως το πρόστιμο θα μειώνεται ανάλογα με τη χρονική απόσταση από την ημερομηνία που έπρεπε να καταβληθεί ο φόρος. Εξαίρεση από τον κανόνα προστίμων αποτελούν οι περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, για τις οποίες θα επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές.

• Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.

• Θέσπιση γενικής αλλά πλήρους διάταξης για την φοροαποφυγή όπως διαθέτουν οι προηγμένες φορολογικά χώρες, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.

• Δημιουργία νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, μέσω της εφαρμογής του Εlenxis (το οποίο δεν έχει λειτουργήσει) και της σύνδεσής του με ένα αναβαθμισμένο λογισμικό Τaxis που θα είναι σε θέση, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού προφίλ φορολογουμένων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ηλεκτρονική παρακολούθηση και επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων τους από ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές, να ανιχνεύει υποθέσεις προς έλεγχο.

• Κατάργηση αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ξεχωριστή ποινική τιμωρία και αφετέρου επιβάλλεται με έναν άλλο τρόπο η καταργηθείσα προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο ποινικοποιώντας μονομερώς το χρέος (δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου προς το φορολογούμενο) πράγμα που αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να εισπράττει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι να νιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους που δεν είναι μέτρο που απαντάται σε προοδευμένες χώρες.

• Ενοποίηση της νομοθεσίας, περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) σε ένα νομοθέτημα (κατάργηση άρθ. 26 Ν.3728/2008 και ενσωμάτωση μερικών προβλέψεων του στα άρθρα 39 και 39Α του Ν.2238/1994), με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών και με ειδική εκπαίδευση στελεχών του ή με αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων, που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.

10. Δέσμη Ειδικών Προτάσεων

• Δημιουργία ιστοσελίδας στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει την περίληψη των διατάξεων του φορολογικού μας συστήματος –ανά κλάδο-, με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση και διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.

• Κατάργηση του Κ.Β.Σ. και ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

• Εξοπλισμός των τελωνείων -συνοριακών και εισαγωγής- με σταθερές και κινητές μονάδες ελέγχου (x-ray).

• Εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης με Κίνησης για πάταξη λαθρεμπορίου και διαφευγόντων φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

• Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού Προληπτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Στοχευμένοι και οργανωμένοι έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων, για τον έλεγχο και την είσπραξη του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ.

• Ταχεία εκδίκαση των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που «λιμνάζουν» στα Διοικητικά Δικαστήρια.

• Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Διαιτησίας.

• Καθιέρωση επιβολής ετήσιου Τέλους σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα που βρίσκονται σε αδράνεια ανεξαρτήτως μορφής.

• Θέσπιση Φορολογικού Μηχανισμού για τη φορολόγηση του Διαδικτυακού Στοιχήματος

• Επιβολή Τέλους Διαφήμισης και στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

• Δημοσίευση στο διαδίκτυο των ατομικών λύσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

• Δημοσίευση στο διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Διαιτησίας.

• Επαναξιολόγηση του συνόλου των Φόρων Υπέρ Τρίτων με σκοπό την κατάργηση των περισσοτέρων. Για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά.

• Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων – μεταβολών – δικαιολογητικών.

11. Παράρτημα

Φορολογία Επιχειρήσεων

Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax). Στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά η νομική μορφή τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στρεβλώσεις και αδικίες στην επιχειρηματικότητα, αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι το σύνολο των Νομικών Προσώπων (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.) θα πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική επιβάρυνση για το ίδιο κέρδος. Στις Α.Ε., η σημερινή επιβάρυνση ανέρχεται στο 45,40% περίπου. Με τη δική μας πρόταση, η συνολική επιβάρυνση διαμορφώνεται ως εξής: 15% επί των κερδών και 15% επί των διανεμόμενων κερδών, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Π.χ. σε 150.000 € κέρδος, η φορολογική επιβάρυνση θα είναι 150.000 Χ 15% = 22.500 €. Στη συνέχεια, το κέρδος που απομένει μετά τη φορολογική επιβάρυνση θα είναι 150.000 – 22.500 = 127.500 €. Στη συνέχεια 127.500 Χ 15% (φόρος μερίσματος) = 19.125 €. Η Τελική επιβάρυνση είναι: 22.500 € + 19.125 € = 41.625 €. Άρα, συνολική επιβάρυνση 15% + 12,75% = 27,75%.

Η ίδια ακριβώς φορολογική επιβάρυνση, πρέπει να τεθεί ως ανώτατο όριο και για τις προσωπικές εταιρείες με βιβλία Β΄ Κατηγορίας (Ο.Ε., Ε.Ε.). Με την πρότασή μας, καταργούνται οι –για πολλά χρόνια – γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες της επιχειρηματικής αμοιβής. Πλέον, η φορολόγηση θα γίνεται στο σύνολο των κερδών με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Π.χ. Ο.Ε. με κέρδη 150.000 €, αρχικά φορολογείται με συντελεστή 15% για το σύνολο των κερδών, δηλαδή φόρος 22.500 €. Επιπλέον, θα θεωρείται για λόγους εναρμόνισης με την αρχή του flat tax, ότι τα κέρδη διανέμονται στο τέλος του χρόνου στους εταίρους (κάτι που ισχύει και σήμερα για την επιχειρηματική αμοιβή της οποίας η φορολόγηση θεωρείται πραγματική). Εναλλακτικά θα μπορούσε να εξετασθεί για ΟΕ με Γ κατηγορίας βιβλία όταν επιτρέπει το καταστατικό τους και αποφασίζουν σχετικά οι εταίροι η παρακράτηση φόρου 15% να γίνεται όταν αποφασισθεί η διανομή των κερδών.

Δηλαδή, 127.500 € Χ 15% = 19.125 €. Άρα, συνολική επιβάρυνση 22.500 € + 19.125 € = 41.625 €. Επομένως, η τελική επιβάρυνση θα είναι 41.625 €. Έτσι επιτυγχάνεται η ίδια φορολογική επιβάρυνση για τα ίδια κέρδη, ανεξαρτήτως Νομικής Μορφής, αλλά και συμμετρία με την φορολογική κλίμακα των Φυσικών Προσώπων, η οποία θα έχει ως ανώτατο συντελεστή μετά τη μεταβατική περίοδο το 30%.

Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης – Καθαρό Ετήσιο Εισόδημα (Ηλεκτρ. Πόθεν Έσχες)

Οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης αντικαθιστούν τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία για πάρα πολλά χρόνια λειτούργησαν για να προσδιορίσουν τεκμαρτά το εισόδημα των φορολογουμένων, λόγω αδυναμίας του φορολογικού συστήματος να υπολογίσει το επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης, κατά τη διαχρονική τους εφαρμογή λειτουργούσαν με αυθαίρετο τρόπο, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις αδικίες. Σήμερα, με την δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία προχωρούμε – σε ετήσια βάση – στην εύρεση του καθαρού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι πραγματικές δαπάνες που πλέον έχουμε τη δυνατότητα υπολογισμού τους. Έτσι, το σύστημα θα γίνει δίκαιο και θα εκλείπουν οι αυθαιρεσίες.

Από το ηλεκτρονικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου, θα υπολογίζεται το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο, δηλαδή το «πόθεν έσχες». Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης: Δαπάνες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ), Δαπάνες Οικιακών Βοηθών, Ιδιωτικά Σχολεία, Ασφαλιστήρια Ζωής και Ι.Χ., Θέρμανση, Φόροι, Τέλη Κυκλοφορίας, Δαπάνες Συντήρησης Ι.Χ. και Σκαφών, Δάνεια, Πιστωτικές Κάρτες, Ενοίκια, Καταθέσεις, ποσοστό δαπανών από αποδείξεις κλπ. Επιπλέον, θα υπολογίζονται αφαιρετικά οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Κατ’ αυτό τον τρόπο το φορολογικό σύστημα γίνεται δίκαιο και εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αντικατάσταση του ΦΜΑΠ με το ΕΤΑΚ – Κατάργηση του τέλους της ΔΕΗ (χαράτσι, Ν.4021/2011)

Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τη σημερινή του μορφή ουσιαστικά – και μετά την τελευταία του μεταβολή με το Ν 3986/2011 – δεν αφορά μόνο τις μεγάλες περιουσίες, αλλά σχεδόν επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων. Το αφορολόγητο έπεσε στις 200.000 € σήμερα. Επιβάλλεται, λοιπόν, η αντικατάστασή του με το ΕΤΑΚ του οποίου τη φορολογική κλίμακα θα αναμορφωθεί σε σχέση και με την κατάργηση του τέλους της ΔΕΗ (χαράτσι – Ν.4021/2011). Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει εισπραχθεί ένα σημαντικό τμήμα του ΕΤΑΚ του 2009. Επίσης, δεν έχει εισπραχθεί στο σύνολό του το ΦΜΑΠ του 2010, ενώ το για ΦΜΑΠ του 2011 δεν υπάρχει καμία πρόνοια.

Kατάργηση του τέλους της ΔΕΗ

Η ΝΔ είναι, αντίθετη με το μέτρο αυτό και μάλιστα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τη μη ψήφιση της σχετικής διάταξης. Η ΝΔ αντιτάσσεται σε ένα τόσο άδικο, τόσο αντιαναπτυξιακό και τόσο επαχθές φορολογικό μέτρο και ταυτόχρονα επισημαίνει, ότι είναι και ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει:

– Την αρχή της αναλογικότητας

– Την ισότητα των δημόσιων βαρών

– Τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, καθώς εξωθεί σε έμμεση δήμευσή της.

Η επιβολή του για κάθε ακίνητο και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ανοίγει το δρόμο για μια “οιονεί δήμευση”. Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο ιδιοκτήτης, λόγω αδυναμίας καταβολής του φόρου, είτε θα αναγκαστεί σε πώληση με ευτελές τίμημα, είτε θα υποστεί το βασανιστήριο της αναγκαστικής εκτέλεσης

Φόροι Υπέρ Τρίτων

Επαναξιολογείται το σύνολο των Φόρων Υπέρ Τρίτων στη βάση κόστους-οφέλους με σκοπό την κατάργηση των περισσοτέρων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με βάση τη συμβολή τους στα έσοδα, αλλά και τις στρεβλώσεις που δημιουργούν στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.

Εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης και Μείωση των Ε.Φ.Κ. Ενεργειακών Προϊόντων (Πετρελαιοειδών)

Άμεση εξίσωση του Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης. Μέτρο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Μέτρο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ταυτόχρονα, δημιουργία μηχανισμού για την επιδότηση των δυσπρόσιτων περιοχών με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, μέριμνα για την επιστροφή Ειδικού Φόρου στους Αγρότες, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων, επιβάλλεται επίσης ταχεία μείωση των Ε.Φ.Κ. των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών), μέσα στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία όρια. Η πρωτοφανής αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από την κυβέρνηση, έφερε στα έσοδα τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα η μείωση των εσόδων από τους αυξημένους ΕΦΚ Καυσίμων άγγιξε το 17,3 %, παρά την αύξηση κατά 63,4 %του φόρου στην Αμόλυβδη βενζίνη και κατά 36,4% του φόρου στο Πετρέλαιο.

Μηχανήματα X-Ray

Η εγκατάστασή τους, θα καλύψει μια διαχρονική αδυναμία του φορολογικού μας συστήματος που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι», όσο αφορά στη διακίνηση εμπορευμάτων. Αποτέλεσμα, η τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων.

Με την πρότασή μας, θωρακίζουμε τα εθνικά μας σύνορα, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της σύγχρονης τελωνειακής υπηρεσίας ώστε να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται:

• Προμήθεια εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που να επιτρέπει την άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Δηλαδή, Καταγραφικά Μηχανήματα αποτύπωσης αριθμού κυκλοφορίας αυτοκινήτων, Αυτοκινούμενα X-Ray στα δυο μεγάλα τελωνεία ελέγχου containers (Ε΄ Πειραιά και Β΄ Θεσσαλονίκης) και Φορητά Μηχανήματα X-Ray ελέγχου αποσκευών σε όλα τα συνοριακά τελωνεία.

Μέτρα Ενίσχυσης των Εσόδων

• Καταπολέμηση υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων, μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing).

• Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό των τελωνείων της χώρας (μηχανήματα x-ray).

• On line σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Γ.Γ.Π.Σ. και άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3842/2010 που παραμένουν ανεφάρμοστες λόγω έλλειψης Υπουργικών Αποφάσεων και αναφέρονται στις εξοφλήσεις των συναλλαγών επιτηδευματιών μέσω τραπεζών, τη δημιουργία επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών και τη διαβίβαση στοιχείων συναλλαγών ηλεκτρονικά προς τη Γ.Γ.Π.Σ.

• Αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) με το πραγματικό κόστος.

• Είσπραξη του ΕΤΑΚ.

• Φορολόγηση της υπεραξίας στη μεταβίβαση των ακινήτων και αύξηση του συντελεστή για υπεραξία από μερικές αυτοτελώς φορολογούμενες συναλλαγές (πώληση μη εισηγμένων μετοχών κερδών από αμοιβαία, ασφαλιστήρια συμβόλαια κλπ).

• Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

• Προαιρετική εφαρμογή του Φορολογικού Πιστοποιητικού και από τις μη υποχρεωτικά ελεγχόμενες από ορκωτούς ελεγκτές επιχειρήσεις και εξασφάλιση της υποχρεωτικής εφαρμογής στις υποχρεωτικά ελεγχόμενες.

• Καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής.

• Ταχεία εκδίκαση των 165.000 δικαστικών υποθέσεων που «λιμνάζουν» και άμεση εφαρμογή του θεσμού της Διαιτησίας για όλες τις υποθέσεις συμβιβασμού.

• Εθελουσία συμμόρφωση με 5% στα εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται σε συνδυασμό με βαριές ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν και αποκαλυφθούν στη συνέχεια.

• Ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου.

• Καθιέρωση ετήσιου τέλους στα Νομικά Πρόσωπα που βρίσκονται σε αδράνεια.

• Φορολόγηση διαδικτυακού στοιχήματος.

• Επιβολή τέλους στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

• Προσδιορισμός του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και με αντικειμενικό τρόπο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

• Ηλεκτρονική τιμολόγηση των συναλλαγών.

• Διμερείς φορολογικές συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε. (Ελβετία) για φορολόγηση καταθέσεων ελλήνων κατοίκων, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους (στην ίδια κατεύθυνση με τη συμφωνία μεταξύ Ελβετίας με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία).

taxalia

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.