Δημοσίευμα της Voice of America για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης και το πρόγραμμα «Hλιος»



 

«Οι Eλληνες κοιτούν προς τον ήλιο για την οικονομική σωτηρία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Voice of America (Η φωνή της Αμερικής» με αναφορά στο φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα δημιουργηθεί στην περιοχή αλλά και στο πρόγραμμα «Hλιος». Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και δηλώσεις του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα. Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για ένα λόγο: ηλιοφάνεια. Αλλά τώρα οι Eλληνες και οι Γερμανοί  γείτονές τους που ζουν βόρεια σε πιο  θολή αλλά πιο πλούσια περιοχή  αναζητούν προς τον ουρανό για ακτίνες φωτός της οικονομίας.
Το «Πρόγραμμα Hλιος» πήρε το όνομα του από τον θεό της Ελληνικής μυθολογίας και είναι ένα φιλόδοξο νέο σχέδιο για την αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης. Το έργο περιλαμβάνει την επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταικού  πάρκου  στον κόσμο γιαν την πώληση ενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Λάζαρο Μαλούτα, δήμαρχο Κοζάνης – έναν από τους προτεινόμενους τόπους του Προγράμματος Hλιος- το σχέδιο  θα ωφελήσει όλους.
« Πρόκειται για την πηγή της ενέργειας, η περιοχή ήταν πάντα το κέντρο για την ενέργεια στην Ελλάδα», λέει, εξηγώντας ότι 20.000 στρέμματα από τα λιγνιτωρυχεία  θα καλυφθούν  με ηλιακούς συλλέκτες. «Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τις εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πάνω απ ‘όλα, χαιρετίζουμε την επένδυση, διότι η επίδραση των μέτρων λιτότητας που έχουμε εδώ είναι μεγάλη.»
Με ένα εκτιμώμενο κόστος των 28 δις $, οι ξένες επενδύσεις θα είναι ζωτικής σημασίας, και το να πείσει κάποιος τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ελληνικό ήλιο θα μπορούσε να είναι μια σκληρή προσπάθεια. Αυτοί που κατακρίνουν τη χώρα λένε γρήγορα πως  η Ελλάδα κατατάσσεται 109η στην «ευκολία του επιχειρείν» της Παγκόσμιας Τράπεζας – κάτω από χώρες όπως η  Αιθιοπία, η Παπούα Νέα Γουινέα, ακόμη και την Υεμένη.
Oμως, σε μια επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές του μήνα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και Τεχνολογίας  Philipp Roesler εξέφρασε την υποστήριξη στο πρόγραμμα «Hλιος».Η Γερμανία, η οποία πρόσφατα επέλεξε  τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στον απόηχο της Fukushima, χρειάζεται εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και το πρόγραμμα «¹λιος» θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει 2,2 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας – εκατό φορές αύξηση στα τρέχοντα επίπεδα – μέχρι  το 2020.
Από το ποσοστό αυτό, οι εξαγωγές προς τη Γερμανία θα μπορούσαν να φθάσουν 15.000 μεγαβάτ.
Ο Αριστομένης Συγγρός, Εκτελεστικός Δ/ντης του σχεδίου  «Επενδύστε στην Ελλάδα,» η κυβερνητική υπηρεσία επιφορτισμένη με την προσέλκυση  ξένων κεφαλαίων, υπενθυμίζει στους επενδυτές τη  βαριά σημασία του έργου καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση χρέους.
«Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, χρειαζόμαστε νέα χρήματα», λέει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για την εξάλειψη του χρέους. «Ο ένας είναι να πουλήσει το χρέος ή να ελαχιστοποιήσει το χρέος, το άλλο είναι η μεγιστοποίηση του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο είναι το ΑΕΠ, το μικρότερο το χρέος. Φυσικά ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι οι επενδύσεις, οι επενδύσεις, οι επενδύσεις.»
Για το πρωτότυπο δημοσίευμα http://www.voanews.com/english/news/Greeks-Look-to-Sun-for-Economic-Salvation-131885318.html
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.