Τα 11 φάουλ της κάθαρσης…beos_psomiadis-458x315Η ποδοσφαιρική κάθαρση ήταν επί δεκαετίες αίτημα της κοινωνίας. Η υλοποίησή της έγινε απαιτητή όταν η UΕFΑ άρχισε να εφοδιάζει την ΕΠΟ με στοιχεία για δεκάδες ύποπτα παιχνίδια. Επί του παρόντος σημειώθηκαν τουλάχιστον έντεκα εξόφθαλμα φάουλ εκ μέρους εκείνων που επωμίστηκαν την ευθύνη να βάλουν τάξη στα κακώς κείμενα.

1. Περιορίστηκε η έρευνα
Η τηλεφωνική παρακολούθηση αφορούσε τις συσκευές των Αχιλλέα Μπέου , Μάκη Ψωμιάδη και Γιώργου Τσακογιάννη. Οταν οι συνομιλητές τους άρχισαν να κελαηδάνε, δεν δόθηκε εντολή παρακολούθησης των νέων υπόπτων ή και του συνόλου των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολλά από εκείνα που ακούγονται στην πιάτσα και να χάσουν τον ύπνο τους ακόμη και μεγαλοπαράγοντες.

2. Οι υποθέσεις τεμαχίστηκαν
Η Ποινική Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε ταυτόχρονα με όλες τις υποθέσεις. Το βάρος έπεσε στις ομάδες που κατά την UΕFΑ συμμετείχαν στη χειραγώγηση αγώνων και στα αφεντικά του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας και της Ηλιούπολης. Δεν ασκήθηκαν ακόμη διώξεις για τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η τηλεφωνική παρακολούθηση, με την εμπλοκή παραγόντων. Ο κίνδυνος να αποβληθούν ομάδες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας είναι υπαρκτός.

3. Η νέα δικογραφία δεν άνοιξε ακόμη
Δεκαέξι νέα στημένα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής τα οποία παίχτηκαν από 13.2.2011 ως 18.4.2011 έφερε στο φως της δημοσιότητας τηλεφωνική παρακολούθηση του υποκόσμου του Πειραιά. Σε αυτά φέρονται να εμπλέκονται παράγοντες των ομάδων Ηλιούπολη, Ιωνικός, Διαγόρας, Λεβαδειακός, Αγροτικός Αστέρας, Εθνικός Αστέρας και ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές. Ο Λεβαδειακός κλήθηκε από τη Σούπερ Λίγκα να καταλάβει μία από τις θέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Αν αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε στημένα παιχνίδια, θα αντικατασταθεί μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου;

4. Πλαστά έγγραφα
Είκοσι μία ομάδες όλων των κατηγοριών «πιάστηκαν» να έχουν χρησιμοποιήσει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να νομιμοποιήσουν παρανόμως τις μεταγραφές που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Από τις 21 οι 7 υποβιβάστηκαν, αφήνοντας την αίσθηση ότι οι Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

5. Υποβιβασμός Ηρακλή
Ο Γηραιός «καρατομήθηκε» για χρήση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας. Τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, απόφαση που δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό. Το σκάνδαλο είναι ότι η Πρωτοβάθμια αλλά και η Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισαν να «δωρίσουν» τη θέση του στον υποβιβασμένο Αστέρα Τρίπολης. Ο Πειθαρχικός Κώδικας ορίζει σαφέστατα ότι ομάδα που υποβιβάζεται βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να προαχθεί την ίδια αγωνιστική περίοδο.

6. Υπόθεση ΟΦΗ
Η ομάδα του Ηρακλείου με τις ευλογίες των πολιτευτών της περιοχής της και με την ανοχή της ΕΠΟ και της αθλητικής ηγεσίας προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ που δεν της έδωσε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και- ω του θαύματος!- στο τέλος δικαιώθηκε. Ο κανονισμός απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά τη λύση αθλητικών διαφορών στα πολιτικά δικαστήρια. Απέναντι στη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό η ΕΠΟ δεν ήταν εξίσου γενναιόδωρη. Τις υποβίβασε στη Γ΄ Εθνική, δίνοντάς τους περιθώριο 20 ωρών να αποσύρουν τη δική τους προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Με επίδειξη δύναμης όπου μας παίρνει, κάθαρση δεν γίνεται.

7. «Σωτηρία» Καβάλας και Ολυμπιακού Βόλου
Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε το θαύμα της κρίνοντας ενόχους για χειραγώγηση αγώνων τους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη αλλά δεν υποβίβασε τις ομάδες τους. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι ο Μπέος και ο Ψωμιάδης έστηναν τα παιχνίδια χωρίς να έχουν ιδέα οι ποδοσφαιριστές της δικής τους ομάδας. Και όλα αυτά για να στοιχηματίζουν στον αριθμό των γκολ και στο τελικό αποτέλεσμα… Και ο Λουτσιάνο Μότζι «έστηνε» διαιτητές στην Ιταλία εν αγνοία προφανώς των παικτών της Γιουβέντους, αλλά η Γηραιά Κυρία δεν απέφυγε το 2006 τον υποβιβασμό.

8. «Καταδίκες» χωρίς απολογία
Οι δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων μέσω της Καβάλας κατάφεραν το απίστευτο. Να κρίνουν ενόχους τον πρόεδρο και ποδοσφαιριστές του Αγροτικού Αστέρα, αποφασίζοντας εν αγνοία τους και χωρίς να κληθούν σε απολογία ότι αυτοί έστησαν τα δύο παιχνίδια με την Καβάλα. Πώς θα απολογηθεί στην πορεία ο Αγροτικός Αστέρας και ο πρόεδρός του όταν έχουν ήδη «καταδικαστεί» με απόφαση δικαστηρίου εν απουσία τους; Και η κάθαρση απαιτεί σεβασμό στον κατηγορούμενο.

9. Αποβολή Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας
Η «γκέλα» της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ανάγκασε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να προχωρήσει επί της ουσίας σε μια πολιτική απόφαση στέλνοντας τις δύο ομάδες στην Δ΄ Εθνική. Εφόσον δεν τιμωρήθηκαν για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια, αποβλήθηκαν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για πλασματική μετοχική σύνθεση. Το ίδιο όργανο προτού σκάσει η υπόθεση «στημένα παιχνίδια» είχε κάνει δεκτή ως σύννομη επί δύο συναπτά έτη τη μετοχική σύνθεση των δύο ΠΑΕ.

10. Συμπεριφορά πολιτικών
Οι πρώτοι που αντέδρασαν στον υποβιβασμό των ομάδων ήταν οι βουλευτές των περιοχών τους. Στις αντιδράσεις τους προέκριναν το συμφέρον της εκλογικής πελατείας τους και όχι την εφαρμογή των κανονισμών προς κάθε κατεύθυνση. Ηταν οι ίδιοι βουλευτές που στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αγόρευσαν ουκ ολίγες φορές ενάντια στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τα στημένα παιχνίδια. Προφανώς δεν εννοούσαν τις ομάδες της δικής τους εκλογικής περιφέρειας…

11. Πρεμιέρα με το ζόρι
Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ξεκίνησε με ουκ ολίγες ομάδες και ακόμη περισσότερους παράγοντες να αναμένουν την κλήση του εισαγγελέα.Εμπλεκόμενες, μεταξύ των άλλων, είναι οι ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός και Ολυμπιακός. Το ενδεχόμενο τιμωρίας ορισμένων από αυτές μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου είναι πιθανό.

Το πρόβλημα της κάθαρσης αφορά πρωτίστως τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα και η Ενωση Β΄- Γ΄ Εθνικής, αν δεν σοβαρευτούν οι Πειθαρχικές Επιτροπές και δεν οργανωθούν σε νέες αναπτυξιακές βάσεις ερασιτεχνικά και επαγγελματικά πρωταθλήματα με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας, σε λίγους μήνες καινούργιοι «αετονύχηδες» θα κάνουν την εμφάνισή τους στις ΠΑΕ και ο πλουτισμός μέσω του στοιχήματος και των στημένων αγώνων θα είναι η μοναδική τους ενασχόληση.

tovima

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.