Οδηγός επιβίωσης στην κρίση – Έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα!– Ως και 840 ευρώ μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή 

– Πώς θα ρίξουμε στο μισό το λογαριασμό του ρεύματος

– Πώς θα ζεστάνουμε το σπίτι χωρίς να “καεί” η τσέπη μας

Η οικονομία δεν θέλει πάντα κόπο. Μερικές φορές αρκεί να βρούμε έξυπνους και απλούς τρόπους για να γλιτώσουμε χρήματα, που σίγουρα αυτή την εποχή θα φανούν απαραίτητα για κάπου αλλού.

Από τα ψώνια ως την θέρμανση και την τηλεφωνία, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσουμε εκατοντάδες ευρώ. Έχει υπολογιστεί ότι από τα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ως και 840 ευρώ το χρόνο αν “κυνηγήσουμε” προσφορές, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κουπόνια, ευκαιρίες και αν κάνουμε σωστό προγραμματισμό.

Με σωστή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας εξοικονομούμε ως και 50% των δαπανών, ενώ με καλή μόνωση του σπιτιού, χρήση φυσικού αερίου και προσεκτική επιλογή πωλητή πετρελαίου θέρμανσης οι δαπάνες μπορούν να πέσουν ως και 20%. Το Έθνος συγκέντρωσε τέτοιους τρόπους και τους παρουσιάζει:

Στο σούπερ μάρκετ

– πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ ελέγχουμε απαραιτήτως ντουλάπια και ψυγείο και κάνουμε λίστα μόνο με τα απαραίτητα. Κατά τα ψώνια δεν ξεφεύγουμε από τη λίστα και δεν υποκύπτουμε σε πειρασμούς.

– δεν ψωνίζουμε μόνο από ένα σούπερ μάρκετ, καθώς συγκεκριμένα προϊόντα πιθανόν να τα βρούμε φτηνότερα σε άλλο. Πχ. παίρνουμε απορρυπαντικά από μία αλυσίδα και τρόφιμα από διαφορετική.

– μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας χωρις να φοβόμαστε για την ποιότητα. τα προϊόντα αυτά είναι εξίσου καλά αλλά δεν τα βαραίνει στην τιμή, το κόστος της διαφήμισης.

– κάνουμε λίστα με τα προϊόντα και όχι με τις μάρκες, γιατί ίσως στο ράφι βρούμε κάποια πιο συμφέρουσα τιμή.

– κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό των δαπανών με βάση τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Βγάζουμε το ποσό που μπορούμε να ξοδέψουμε για ψώνια και μετά κάνουμε λίστα με πρώτα τα πιο βασικά. Αν περισσέψουν χρήματα “ανοιγόμαστε” περισσότερο αγοράζοντας και δευτερεύοντα.

– δεν ψωνίζουμε βιαστικά, αλλά φροντίζουμε να έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας για να επιλέξουμε σωστά και να συγκρίνουμε τιμές.

– κυνηγάμε τα προϊόντα που είναι σε προσφορά και παίρνουμε προϊόντα που έχουν κοντά τους τις θήκες με τα εκπτωτικά κουπόνια.Τα παίρνουμε μαζί μας για να κερδίσουμε την έκπτωση στο ταμείο.

– χρησιμοποιούμε τις κάρτες μέλους γιατί μας προσφέρουν σημαντική έκπτωση στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή πόντους ή δωροεπιταγές.

– χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών στη διεύθυνση www.e-prices.gr ώστε να είμαστε ενημερωμένοι για το που θα βρούμε τα πιο φτηνά.

– κάνουμε μία φορά τα ψώνια της εβδομάδας ή του μήνα και αποφεύγουμε έτσι περιττές δαπάνες και παρορμητικές αγορές.

– αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες με προϊόντα που έχουν μακρινή ημερομηνία λήξης, όπως απορρυπαντικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά. Τα αποθηκεύουμε και κερδίζουμε χρήματα.

Στη λαϊκή

– προτιμάμε τις λαϊκές για φρούτα και λαχανικά, καθώς τα προϊόντα είναι πιο φτηνά ελλείψει πολλών μεσαζόντων και καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι χαμηλότερα.

– μπορεί κανείς να κάνει παζάρι με τον πωλητή πράγμα που δεν γίνεται αλλού. Αν έχουμε μάλιστα και πωλητή που μας γνωρίζει, είναι ευκολότερο να πετύχουμε καλύτερη τιμή.

– αν ψωνίσουμε το μεσημέρι μπορούμε να πετύχουμε οικονομία κατά 50% αφού οι πωλητές θέλουν να ξεπουλήσουν και να φύγουν.

Πώς θα κόψουμε από το λογαριασμό της ΔΕΗ

Είναι δυνατόν για μία τετραμελή οικογένεια να εξοικονομήσει ως 22% ή 93 ευρώ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, κλείνοντας τις συσκευές από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ, ρυθμίζοντας σωστά τον κλιματισμό, το θερμοσίφωνο κ.α.

Αναλυτικά:

Ηλεκτρικές συσκευές

– προτιμούμε τις μικροσυσκευές από τις μεγάλες γιατί καίνε λιγότερο.

– προτιμούμε το φούρνο μικροκυμάτων αντί τον κανονικό για μικρές ποσότητες φαγητού.

– για λιγο ζεστό νερό δεν ανάβουμε θερμοσίφωνο αλλά χρησιμοποιούμε τον βραστήρα.

– δεν αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον υπολογιστή, το στερεοφωνικό, το βίντεο, το DVD, την καφετιέρα, το σίδερο και όποια άλλη συσκευή όταν δεν την χρησιμοποιούμε.

– τηλεόραση, βίντεο και στερεοφωνικό κλείνουν από τον κεντρικό τους διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Αν μείνουν stand by εξακολουθούν να καταναλώνουν ρεύμα.

Πλυντήριο πιάτων

– επιλέγουμε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος.

– εφαρμόζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή προκειμένου να κάνουμε οικονομία σε νερό, ενέργεια και απορρυπαντικό.

– καθαρίζουμε το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.

– όταν λείπουμε κλείνουμε την παροχή νερού του πλυντηρίου.

Πλυντήριο ρούχων

– επιλέγουμε και πάλι την πιο οικονομική συσκευή από άποψης κατανάλωσης νερου και ρεύματος.

– χρησιμοποιούμε τα οικονομικά προγράμματα πλυσίματος που προβλέπει ο κατασκευαστής.

– καθαρίζουμε το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.

– όταν λείπουμε κλείνουμε την παροχή νερού του πλυντηρίου.

Ψυγείο

– τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από το φούρνο και το πλυντήριο που είναι εστίες θερμότητας. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει κατανάλωση ρεύματος ως 30%.

– ρυθμίζουμε το θερμοστάτη της συντήρησης στους επτά βαθμούς και του καταψύκτη στους -18. Έτσι εξοικονομούμε ως και 15%.

– ποτέ δεν αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή.

– κάνουμε τακτικά απόψυξη. Πάγος πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

– δεν καλύπτουμε τα κενά του εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζουμε καλα τις σωληνώσεις (πλέγμα) και αφήνουμε τουλάχιστον 5 εκ. απόσταση από τον τοίχο.

– φροντίζουμε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.

– όταν λείπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα, το αδειάζουμε και αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή.

Θερμοσίφωνο

– ρυθμίζουμε το θερμοσίφωνο στους 50 αντί για 60 βαθμούς.

– ποτέ δεν ξεχνάμε το θερμοσίφωνο αναμένο χωρίς να χρειάζεται.

– το ζεστό νερό το χρησιμοποιούμε προσεκτικά.

– προτιμούμε το ντους από το μπάνιο, ξοδεύουμε έτσι τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.

Κουζίνα

– επιλέγουμε συσκευή με τη μικρότερη κατανάλωση (μεταξύ συσκευών υπάρχουν διαφορές ως και 25% στην κατανάλωση ρεύματος)

– φροντίζουμε να έχει μάτια με αυτόματο θερμοστάτη και ο φούρνος να λειτουργεί με θερμό αέρα.

– στο μαγείρεμα προτιμούμε την αυτόματη εστία.

– το σκεύος που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα καλό είναι να έχει την ίδια διάμετρο με το μάτι και το καπάκι πρέπει να εφαρμόζει καλά. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκ. μικρότερη από το μάτι σπαταλάμε ως και 30% σε ρεύμα.

– χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας εξοικονομούμε ως και 60% ρεύμα και 80% χρόνο.

– τα χορταρικά βράζουν καλύτερα σε λίγο νερό και με κλειστό το καπάκι της χύτρας.

Επίσης:

– αντικαθιστούμε τις παλιές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

– βάφουμε τοίχους και οροφές σε φωτεινά χρώματα.

– καθαρίζουμε πάντα φωτιστικά και λαμπτήρες για να αποδίδουν τα μέγιστα.

Θέρμανση

– καλή μονωση για να μην έχουμε σπατάλη. Μονώνουμε σκεπή, πυλωτή, λέβητα, εξωτερικές σωληνώσεις και βάζουμε διπλά τζάμια στα παράθυρα.

– κλείνουμε χαραμάδες για να μην υπάρχε απώλεια θερμότητας.

– όταν δουλεύει το καλοριφέρ δεν ανοίγουμε παράθυρα.

– συντηρούμε τον καυστήρα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

Επίσης:

– χρησιμοποιούμε το νυχτερινό τιμολόγιο.

– ελέγξτε αν ανήκετε στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου καθώς θα έχετε έκπτωση ως και 30%.

Επικοινωνία

– προτιμούμε το mail και την επικοινωνία μέσω Facebook καθώς η χρήση είναι δωρεάν

– Στην επιλογή εταιρείας, διαλέγουμε πακέτο τριπλών υπηρεσιών (σταθερό, κινητό και Ίντερνετ) γιατί οι προσφορές είναι καλύτερες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξοικονομήσουμε ως και 350 ευρώ το χρόνο.

newsit


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.