Ασύλληπτο κι όμως αληθινό! Μειώνουν κι άλλο τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μάλιστα αναδρομικά!– Πόσο αυξάνεται η παρακράτηση φόρου που θα ψαλιδίσει τις αποδοχές

– Η αύξηση στην παρακράτηση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2011
– Διπλάσιος ο φόρος για τους χαμηλόμισθους
– Παραδείγματα από τα ποσά που θα πληρώσουν οι μισθωτοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Μηνιαίες απώλειες στους μισθούς, από 7 έως 29 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, και από 8 έως 33 ευρώ στο δημόσιο τομέα φέρνει από 1ης Ιουλίου η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους ο παρακρατούμενος φόρος μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιος,

Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα από τον Ιούλιο αν και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Όμως: Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα από δω και πέρα θα τους παρακρατείται επιπλέον φόρος εισοδήματος ίσος με το 1/14 (ιδιωτικός τομέας) ή 1/12 (δημόσιος τομέας) που αναλογεί στα 100 ή 200 ή 300 ή 400 ευρώ.

Η περίπτωση των χαμηλόμισθων είναι η μεγαλύτερη αδικία του νέου συστήματος. Φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 715 ευρώ ήτοι ετήσιο εισόδημα 10.010 ευρώ πριν δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει 101 ευρώ, δηλαδή 200 φορές πάνω.

Η διαφορά του φόρου που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα παρακρατηθεί αναδρομικά φόρος εισοδήματος για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτός θα πληρωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Όπως προσδιορίζεται στην εγκύκλιο τα λογιστήρια που δεν θα προλάβουν να κάνουν την παρακράτηση του Ιουλίου με τη νέα κλίμακα, το φόρο που αναλογεί στον Ιούλιο θα τον παρακρατήσουν τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο θα έχουν διπλή παρακράτηση.

Νέες επιβαρύνσεις

Η νέα κλίμακα αυξάνει την επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος κατά 400 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ και συνεπώς το εισόδημα των 4.000 ευρώ μέχρι το προηγούμενο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ επιβαρύνεται με συντελεστή φόρου 10%.

Ο έχων εισόδημα 9.000 ευρώ επιβαρύνεται με 100 ευρώ φόρου, ο έχων 10.000 ευρώ με 200 ευρώ και όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ.

newsit

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.