Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές για τσουνάμι στην ΕλλάδαΤα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των επιστημονικών μελετών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το ενδεχόμενο ανάπτυξης φαινομένων τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στις μεγάλες ελληνικές ακτογραμμές.
Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα σημεία στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, περιοχές υποβρύχιων ρηγμάτων και πιθανών ασταθών πρανών που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να χαρακτηριστούν ως τσουναμογενείς.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οκτώ περιοχές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας για να πληγούν από τσουνάμι: ο Κορινθιακός κόλπος, η περιοχή της βόρειας Κρήτης, το βόρειο Αιγαίο, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, ο Μαλιακός κόλπος, αλλά και ο Θερμαϊκός και ο Πατραϊκός κόλπος. Οπως υποστηρίζει μιλώντας στην «Espresso» ο καθηγητής τοπογραφίας-υδρογραφίας του ΕΜΠ Ευστράτιος Δουκάκης: «Ο συνδυασμός της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης και της εμφάνισης τσουνάμι θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε μια παράκτια ζώνη. Είναι ανάγκη να γίνουν έργα υποδομών, διότι ζούμε σε μια αμιγώς τουριστική χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών που λειτουργούν ως παραθεριστικά κέντρα. Από την άλλη μεριά, είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίζουμε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τσουνάμι, διότι οι κόλποι της Ελλάδας είναι μικροί, άρα ο χρόνος εκδήλωσης του φαινομένου ταχύτατος».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι περισσότερες έρευνες στηρίζονται σε θεωρητικά μοντέλα, αλλά και σε στατιστικά παλαιότερων δεδομένων για σημεία όπου μεγάλες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν τεράστια κύματα που κάλυψαν αρκετά μέτρα ακτογραμμών στις προαναφερθείσες περιοχές. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες εδαφολογικές μελέτες καθώς, όπως εκτιμούν αρκετοί επιστήμονες, τα επικίνδυνα ρήγματα είναι συνήθως αυτά που «έχουν χρόνια να μιλήσουν». Οπως τονίζει ο κ. Δουκάκης που έχει μελετήσει για αρκετά χρόνια την επικινδυνότητα του Κορινθιακού κόλπου: «Μην ξεχνάτε ότι από το 1963 η περιοχή έχει δώσει επτά τσουνάμι, ενώ η επαναληπτικότητα αυτών των φαινομένων είναι μικρότερη από εκατό χρόνια».

to-kounavi

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.