Σημαντικά τα συμπεράσματα του 5ου Συνεδρίου Πολιτιστικών Φορέων Ν. Κοζάνης



0aarewrhgchct0Με ιδιαίτερη επιτυχία και με πληθώρα συμμετοχών από όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκε  στην Ερμακιά Εορδαίας, το διήμερο 11 και 12 Ιουνίου, το  5ο κατά σειρά ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Κοζάνης.

Το συνέδριο που μεταξύ άλλων χαιρέτησαν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, διοργανώθηκε από τον την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Κοζάνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερμακιάς « ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ», με την  συνδιοργάνωση του  Δήμου Εορδαίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την στήριξη της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου,  βρέθηκαν η Αειφόρος Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός, μέσα από σειρά εισηγήσεων, παρεμβάσεις και διάλογο που ακολούθησε, μεταξύ των εκπροσώπων της  τοπικής   κοινωνίας και των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων και του κοινού.

Στο πλαίσιο  του 5ου  συνεδρίου, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ  Τάσος Σιδηρόπουλος, αναφέρθηκε  στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης  Βερμίου που περιλαμβάνει και τμήματα των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, ο κ. Νίκου Κωνσταντίνος,   Σύμβουλος επιχειρήσεων και Διευθυντής ΒΙΟ.ΠΑ.Π Α.Ε παρουσίασε την πρόταση που έχει κατατεθεί για έγκριση της  μελέτης  μέσα στο καλοκαίρι, σχετικά με την δημιουργία  Εθνικού Μουσείου Ενέργειας  Λιγνίτη στις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΕΒΑΛ και ο  τοπογράφος μηχανικός της ΑΝΚΟ Τάσος Ελευθεριάδης, στάθηκε  στον σχεδιασμό  διαχείρισης των λυμάτων των οικισμών της Εορδαίας, δίνοντας  έμφαση στο πρόγραμμα  διαχείρισης των λυμάτων της λίμνης Βεγορίτιδας ,για την  προστασία των υγροτόπων  του ποταμού Σουλού και της λίμνης.

Στον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη-Περιβάλλον-Πολιτισμός» , ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από την πλευρά της σημαντικής συμβολής που μπορούν να έχουν οι Επιχειρήσεις, ήταν και  η εισήγηση του κ.  Γιάννη Μήτσιου, διευθυντικού στελέχους της  COSMOTE που παρουσίασε τις  δράσεις της Εταιρείας  στη Δυτ. Μακεδονία και  όλη την χώρα  για την  προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό , ξεκινώντας  από την  ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από την  καθημερινή δράση και την υιοθέτηση  φιλικών πρακτικών  για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την αγορά. Τις  προτάσεις  της δημοτικής αρχής για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την δημιουργία των  αναγκαίων υποδομών, ανέπτυξε τέλος στην εισήγηση του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Εορδαίας, κ. Ιωάννης Ασπράγκαθος, αναφερόμενος σε σειρά εκδηλώσεων προστιθέμενης αξίας που μέσα από την ανάδειξη των ηθών και των εθίμων της περιοχής, μπορούν  να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών.

Αξιοσημείωτο στοιχείο και αυτού του συνεδρίου που σχολιάστηκε θετικά, ήταν  οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι  οποίες περιελάμβαναν:
– Επίσκεψη και περιήγηση των συνέδρων στα Μνημεία και τον ορεινό όγκο της Εορδαίας
– Έκθεση  παραδοσιακών φορεσιών
– Έκθεση  φωτογραφίας  της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας, με θέμα το Περιβάλλον και
– Παραδοσιακοί  χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερμακιάς «Το  Φρούριο».

Το 5ο  συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με το συμπέρασμα ότι «πολιτισμός και ανάπτυξη είναι στενά συνδεδεμένα» και μεταξύ άλλων:
1. Υιοθέτησε  την ανάγκη  επιτάχυνσης της οικονομικής χρηματοδότησης, για την υλοποίηση έργων και δράσεων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου
2. Ζητά  την  έγκριση  της πρότασης  του Δήμου Εορδαίας, για την διαχείριση των λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή και
3. Στηρίζει την προσπάθεια για την δημιουργία  Εθνικού Μουσείου Ενέργειας Λιγνίτη, καθώς και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας τα αξιοθέατα, την φυσικές ομορφιές και την πλούσια πολιτισμική παράδοση του τόπου.

Θάρρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.