Στο πρόγραμμα SMART Tourism ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού



0aaadthdgvjtyh676Στο πρόγραμμα SMART Tourism, της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IVC συμμετέχει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού.

Σκοπός του προγράμματος η οργανωμένη και συστηματική προώθηση – προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού (ιστορικά μνημεία, μνημεία της φύσης) καθώς και των τοπικών προϊόντων.

Στο διήμερο 17-18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το εναρκτήριο συνέδριο του προγράμματος SMART+  υποέργο του οποίου είναι το SMART tourism. Από την Δυτική Μακεδονία συμμετέχουν στα υποέργα του προγράμματος ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ Α.Ε.), το Ινστιτούτο Στερεών Καυσίμων & Τεχνολογικών Εφαρμογών η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας της Περιφέρειας. Στο πρόγραμμα βασικοί εταίροι του – εκτός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας – είναι η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Αραγονίας (Ισπανία), η Αναπτυξιακή της Σαξονίας (Γερμανία), η Περιφέρεια της Κρακοβίας (Πολωνία), η Επαρχία του Κλουζ (Ρουμανία) και η ΚΕΔΚ Βουλγαρίας.

Η συμμετοχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος, τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις.

Οι δράσεις που θα αναπτύξει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:

1) Διακρατική συνεργασία για τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών προώθησης τουριστικού προϊόντος ανά κατηγορία επιχειρήσεων αλλά και συνδυαστικά.

2) Καταγραφή(ηλεκτρονικά, για πρώτη φορά) των φορέων/επιχειρήσεων τουρισμού στην περιοχή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

3) Υποστήριξη στην ανάπτυξη του “συστήματος διαχείρισης προορισμού” που θα διαθέτει τρεις διαφορετικές δομές:
α) περιγραφή τουριστικών καταλυμάτων και δυνατότητα online κράτησης
β) Πληροφόρηση για την περιοχή και τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει ο επισκέπτης
γ) κατάλογος τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και δυνατότητα αγοράς Online.

4) Δράσεις δημοσιότητας (διοργάνωση ημερίδας προώθησης τουριστικού προϊόντος, παρουσίαση του “συστήματος διαχείρισης προορισμού”, δελτία τύπου, άρθρα σε εφημερίδες)

Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν συνέχεια των προγραμματικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της και τη στήριξη παράλληλα κάθε δράσης, επιχειρηματικής ή εθελοντικής προς τη κατεύθυνση αυτή. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι ενέργειες για την ένταξη στο πρόγραμμα έγιναν από την Δημοτική Αρχή τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Το πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει ουσιαστικά την προώθηση και προβολή της περιοχής και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ξεκινά μία προσπάθεια η οποία θα συνδυαστεί με δράσεις που θα στοχεύουν στην τουριστική αξιοποίηση. Για αυτό το λόγο καλούμε τις τοπικές επιχειρήσεις σε μία ανοιχτή συνεργασία με τον Δήμο ώστε να πετύχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε ο Δήμαρχος Σερβίων  – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος ο οποίος και δεξιώθηκε στα Σέρβια τις αντιπροσωπείες των εταίρων που συμμετείχαν στο εναρκτήριο συνέδριο.

Νωρίτερα τα μέλη των αντιπροσωπειών είχαν επισκεφθεί το γεωπάρκο των Μπουχαριών στο Μικρόβαλτο, τους καταρράκτες του Βελβεντού, οινοποιεία του Βελβεντού καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ ενώ περιηγήθηκαν και στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων.

Θάρρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.