Τα 10 ψηλότερα κτήρια του κόσμου (photos)



0psiloteraktiriaΑπό τον Πύργο της Βαβέλ μέχρι τους Δίδυμους Πύργους, η φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει μέχρι τον ουρανό χτίζοντας παρέμεινε ζωντανή. Μόνο που στις μέρες μας, γίνεται για πρώτη φορά πραγματικότητα. Έχοντας νικήσει για πρώτη φορά ολοκληρωτικά τους αδυσώπητους νόμους της φύσης, το ανθρώπινο είδος χτίζει το μέλλον του εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Γίγαντες από μπετόν και ατσάλι που κοντεύουν πια τα χίλια μέτρα, ορθώνονται σε όλο τον πλανήτη και ο προηγμένος κόσμος έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για το ποιός θα φτάσει ψηλότερα.

Στον αγώνα αυτόν επιστρατεύονται οι πιο φημισμένοι μηχανικοί και οι πιο πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, στήνοντας ουρανοξύστες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ασύγκριτο design. Δε χρειάζεται να κουραστείς πολύ για να απαντήσεις στο ερώτημα ποιό έθνος κατέκτησε τα σκήπτρα του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ούτε αντίστοιχα ποιό έθνος έχει τους περισσότερους ουρανοξύστες. Άλλο όμως να το λες, άλλο να το βλέπεις…

 

Aρ. 10 : Trump International Hotel

Περιοχή: Chicago, U.S.
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Όροφοι: 96
Ύψος: 415 μέτρα
Για τους ντόπιους είναι απλά το Trump Tower. Επιβλητικό, κλασσικό δείγμα αμερικανικής αρχιτεκτονικής, βλέπει φάτσα τον ποταμό του Σικάγο και τη λίμνη Μίσιγκαν. Έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν ο πρώτος νικητής του ριάλιτι σόου «The Apprentice» (όπου σε θέση Μικρούτσικου ήταν ο ίδιος ο Trump) ανέλαβε το έργο της κατασκευής του. Ο πύργος άναψε την σπίθα μιας διαμάχης γοήτρου ανάμεσα στους κατασκευαστές super-tall κτιρίων. Αν και αρχικά το 2001 είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη, οι τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου επέβαλλαν άρδην αλλαγή σχεδίων. Τελικά τέλειωσε φέτος, παίρνοντας πια τη θέση του ως το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα θα την χάσει κι αυτή από το Freedom Tower, τους διαδόχους των Twin Towers που θα ανεγερθούν το 2013 στη θέση του Ground Zero στη Νέα Υόρκη. Διαθέτει 486 πολυτελή διαμερίσματα, πάρκινγκ, ξενοδοχείο και καταστήματα. Αν θέλετε να έχετε μια εικόνα της διαδικασίας ανέγερσής του, δεν έχετε παρά να δείτε ξανά προσεκτικότερα το τελευταίο sequel του Μπάτμαν, Ο σκοτεινός ιππότης. Η σκηνή όπου ο άνθρωπος-αράχνη αντιμετωπίζει τον Τζόκερ έχει γυριστεί στο εργοτάξιο του πύργου.

Aρ. 9 : International Finance Centre

Περιοχή: Hong Kong
Έτος ολοκλήρωσης: 2003
Όροφοι: 88
Ύψος: 415 μέτρα
Σήμα κατατεθέν του Χονκ Κονγκ, το IFC (αρχικά του ονόματός του) είναι στην ουσία δυο κτίρια, το IFC Mall και το ξενοδοχείο Four Seasons. To γεγονός πως διαθέτει 88 ορόφους έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή εμμονή των Κινέζων για τον τυχερό αριθμό 8. Ωστόσο οι όροφοι 14 και 24 θεωρούνται «ταμπού», και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται, καθώς το νούμερο 14 ακούγεται ως «οπωσδήποτε θανατηφόρος» και το 24 «εύκολα θανατηφόρος» στην Καντονέζικη διάλεκτο. Το IFC έχει δυνατότητα να εξυπηρετήσει 15.000 άτομα σε χώρους γραφείων και καταστημάτων, ενώ παράλληλα αποτελεί έδρα της Νομισματικής Αρχής της πόλης, που το 2001 αγόρασε τους ορόφους 55, 56 και 78 έναντι 480 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πύργος φιγουράρει και σε κάποιες εκδόσεις του Trivial Pursuit: Τον Οκτώβριο του 2003, οι Financial Times, η τράπεζα HSBC, και η αεροπορική εταιρία του Χονκ Κονγκ Cathay Pacific τοποθέτησαν ένα διαφημιστικό πάνω στην πρόσοψη, που κάλυψε πάνω από 50 ορόφους, έκτασης 19.000 τετραγωνικών μέτρων, μένοντας έτσι στην ιστορία ως το μεγαλύτερο διαφημιστικό που τοποθετήθηκε ποτέ σε κτίριο.

Aρ. 8 : Jin Mao Building

Περιοχή: Shanghai, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 1999
Όροφοι: 88
Ύψος: 421 μέτρα
Ο αναπτυξιακός οργασμός που επικρατεί στην καρδιά της κινεζικής οικονομίας έχει προκαλέσει μια ιδιότυπη κόντρα ανάμεσα στους …ουρανοξύστες της περιοχής. Έδρα του Grand Hyatt Hotel στη Σανγκάη, το Jin Mao δέσποζε αυτοκρατορικά στην πόλη μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ξεπεράστηκε από το World Financial Center ακριβώς δίπλα του – αλλά κι αυτοί οι δυο αναμένεται να επισκιαστούν από το Shanghai Tower των 128 ορόφων που χτίζεται κι αυτό δίπλα τους! Το Jin Mao κόστισε περίπου 530 εκατομμύρια δολάρια. Η μεταμοντέρνα αισθητική του, χρησιμοποιεί παραδοσιακά κινεζικά πρότυπα, όπως τα τόξα της παγόδας, που επαναλαμβάνονται συμμετρικά στις πλευρές του κτιρίου – οι δε αναλογίες του έχουν ως βάση τον αριθμό 8, το νούμερο της ευημερίας για τους Κινέζους. Έτσι η βάση είναι οκτάγωνη, οι εξωτερικές κολώνες είναι 8, οι όροφοι 88 κ.ο.κ. Γνωστός για τη φωτογένειά του, ο πύργος έχει εμφανιστεί σε ταινίες (Code 46) και σε video games (Splinter Cell: Double Agent.), ενώ έχει αποτελέσει Holy Grail για ορειβάτες όπως ο Han Qizhi, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2001 σκαρφάλωσε μέχρι την κορυφή με γυμνά χέρια!

Aρ. 7 : Guangzhou West Tower

Περιοχή: Guangzhou, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Όροφοι: 103
Ύψος: 440 μέτρα
Προορισμένο ως χώρος συνεδρίων και γραφείων (όροφοι 1-66) και ξενοδοχείο (όροφοι 69-98), με τους απαραίτητους ορόφους – παρατηρητήρια (99-100) που αποφέρουν αξιοπρόσεκτα κέρδη λόγω τουριστικής κίνησης ο πύργος της Γκουανκγτζού αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα ασιατικής αρχιτεκτονικής της κατηγορίας των super tall buildings, με εντελώς ξεχωριστή αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

Aρ. 6 : Sears Tower

Περιοχή: Chicago
Έτος ολοκλήρωσης: 1974
Όροφοι: 110
Ύψος: 442 μέτρα
Γνωστό πλέον ως Willis Tower, o περίφημος πύργος του Σικάγο αποτελεί ένα εμβληματικό κατασκεύασμα, αφού ήδη από το 1974 έξυνε τον ουρανό, ξεπερνώντας τους –μακαρίτες πια- δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και παίρνοντας τότε τα σκήπτρα του ψηλότερου κτιρίου διεθνώς. Ακόμα και σήμερα όμως, παραμένει μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ο πύργος αποτέλεσε μια …λύση ανάγκης της εταιρίας Sears, η οποία το 1969 διέθετε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικού εμπορίου στον πλανήτη. Η ανάγκη για χώρους γραφείων επιφάνειας 280.000 τμ. και οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης έδωσαν την ιδέα για τον ψηλότερο πύργο του κόσμου. Το κόστος κατασκευής έφτασε το 1973 τα 150 εκατομμύρια δολάρια (950 εκ. σημερινά). Σε σύγκριση ο πύργος της Ταιβάν Taipei 101 κόστισε 1,76 δισεκατομμύρια. Η ιστορία της ονομασίας του ωστόσο είναι ακόμα πιο συναρπαστική, καθώς έφτασε σημείο να διχάσει τους κατοίκους της πόλης του: Το 2003 εξέπνευσαν τα δικαιώματα ονομασίας και η λονδρέζικη ασφαλιστική εταιρία Willis συμφώνησε φέτος για την υπενοικίαση του μεγαλύτερου τμήματος των χώρων του, δίνοντάς του παράλληλα και το όνομα της εταιρίας – γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων. 48.629 υπογραφές είχαν μαζευτεί μέχρι τον Ιούλιο για το θέμα. Εξαίρετη τουριστική ατραξιόν, το περίφημο παρατηρητήριο Sears Skydeck στον 103 όροφο που προσελκύει κάθε χρόνο 1.3 εκατομμύρια τουρίστες. Όσοι αντέχουν το σοκ, μπορούν να απολαύσουν πώς το κτίριο «λικνίζεται» όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην πόλη.

Aρ. 5 : Greenland Financial Center

Περιοχή: Nanjing, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Όροφοι: 89
Ύψος: 450 μέτρα
Η απίστευτη, απρόσκοπτη θέα προς τον ποταμό Γιανκτζέ και τις δυο παρακείμενες λίμνες είναι η εξτραβαγκάντζα που προσφέρει στο παρατηρητήριο του 72ου ορόφου του το καμάρι της πόλης Ναντζίνγκ. Ωστόσο πάνω από το παρατηρητήριο εκτείνονται άλλοι 17 όροφοι. Για την κατασκευή του υπεύθυνοι είναι οι Marshall Strabala και Adrian Smith, που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή και του Burj Dubai. Σύμφωνα με τη λογική που επικρατεί σε όλους τους μοντέρνους πύργους του Άιφελ, τα κάτω πατώματα έχουν νοικιαστεί ως χώροι γραφείων και καταστημάτων, ενώ οι τελευταίοι όροφοι έχουν γίνει εστιατόρια και lounge bars.

Aρ. 4 : Petronas Twin Towers

Περιοχή: Kuala Lumpur, Malaysia
Έτος ολοκλήρωσης: 1998
Όροφοι: 88
Ύψος: 452 μέτρα
Πριν δέκα χρόνια ήταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο – κι αν το θυμάστε, τα εγκαίνιά του ήταν …κινηματογραφικά, καθώς αποτελούσε τη βασική ατραξιόν στην ταινία Entrapment, με τον Sean Connery και την Catherine Zeta Jones. Κατέχουν ωστόσο και σήμερα το ρεκόρ των υψηλότερων διδύμων πύργων διεθνώς. Δημιούργημα του διάσημου Αργεντινό Αμερικανού César Pelli, «βλέπουν» αφ’ υψηλού την πίστα Φόρμουλα 1 της πόλης. Λόγω της σαθρής σύστασης του υπεδάφους, για να σηκωθούν τα δυο μεγαθήρια χρειάστηκε να μπουν τα βαθύτερα θεμέλια που έχουν μπει ποτέ: Έφτασαν σε βάθος 120 μέτρων, μπήγοντας χιλιάδες τόνους τσιμέντου στο έδαφος. Λόγω έλλειψης χάλυβα, οι δυο πύργοι δεν είναι κατασκευασμένοι με σιδηροκολώνες, όπως όλοι οι ουρανοξύστες, αλλά με μπετόν – γεγονός που τους καθιστά διπλάσιους σε βάρος. Όλα τα λεφτά για τον επισκέπτη είναι η γέφυρα μεταξύ 41ου και 42ου ορόφου, που ενώνει τα δυο κτίρια προσφέροντας πανοραμική θέα.

Aρ. 3 : World Financial Center

Περιοχή: Shanghai, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 2008
Όροφοι: 101
Ύψος: 492 μέτρα
Το γιοφύρι της Άρτας Νούμερο δύο: Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997, αλλά λίγο αφότου έπεσαν τα μπετά της θεμελίωσης ξέσπασε η μεγάλη ασιατική οικονομική κρίση και το project σήκωσε χειρόφρενο. Χρηματοδότες δεν βρίσκονταν, αγοραστές και μελλοντικοί ενοικιαστές δεν υπήρχαν κι έτσι το όλο σχέδιο σκάλωσε μέχρι το 2003, όταν οι κατασκευαστές αποφάσισαν να συνεχίσουν, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των ορόφων. Στις 28 Αυγούστου του 2008, το κτίριο δόθηκε σε χρήση – και δυο μέρες μετά το περίφημο παρατηρητήριο στην κορυφή, η σχεδίαση του οποίου έγινε ολόκληρο σήριαλ. Στην αρχή το κτίριο είχε ένα κυκλικό άνοιγμα, μια τρύπα στην κορυφή του, σύμφωνα με τις θεωρίες Feng-Sui αλλά και τη κινεζική μυθολογία. Μέχρι που ο δήμαρχος της πόλης τα πήρε κρανίο, επειδή λέει έμοιαζε με τον κύκλο της σημαίας των μισητών ιαπώνων. Τελικά ο κύκλος μετετράπη σε τραπεζοειδές άνοιγμα κι όλοι ηρέμησαν – εκτός από τους υπόλοιπους αρχιτέκτονες που σχολίασαν ειρωνικά πως τώρα το κτίριο μοιάζει με πελώριο ανοιχτήρι για μπύρες…

Aρ. 2 : Taipei 101

Περιοχή: Ταϊβάν
Έτος ολοκλήρωσης: 2004
Όροφοι: 101
Ύψος: 508 μέτρα
Γνωστό κι ως On O One, λόγω του ονόματός του που προήλθε από τον αριθμό των ορόφων του και τον ταχυδρομικό κώδικά της περιοχής (εξαιρετικά πρωτότυπο). Παράτολμο εγχείρημα, καθώς η περιοχή μαστίζεται από παρανοϊκούς τυφώνες και καταστρεπτικούς σεισμούς. Γι αυτό σχεδιάστηκε ώστε να αντέχει ανέμους ταχύτητας μέχρι και 210 χλμ./ώρα και την μεγαλύτερη ένταση σεισμού που έχει καταγραφεί σε διάστημα 2500 ετών. To 2006 συγκαταλέχθηκε στα 7 νέα θαύματα του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek. Φυτεμένο στο κέντρο της συνοικίας Xinyi, συνδυάζει κλασσικά ασιατικά με μεταμοντέρνα ευρωπαϊκά στοιχεία (τουρλουμπούκι ελαφρώς). Το εμπορικό κέντρο που καλύπτει πολλούς ορόφους του κτιρίου φιλοξενεί εκατοντάδες καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Μέχρι τώρα, διαθέτει το ταχύτερο ασανσέρ του κόσμου (60.6 χιλιόμετρα την ώρα), το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στην οροφή του και το μεγαλύτερο ρολόι που εμφανίζεται μια φορά κάθε Χριστούγεννα, να μετρά ανάποδα την νύχτα της αλλαγής του χρόνου.

Aρ. 1 : Burj Khalifa

Περιοχή: Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Έτος ολοκλήρωσης: 2010
Όροφοι: 162
Ύψος: 828 μέτρα
Οι πανύψηλοι φοίνικες του Περσικού Κόλπου μπροστά του φαίνονται σαν χαμομήλια. Αμερικανικής σχεδίασης και κορεατικής κατασκευής, το αραβικό γιοφύρι της Άρτας (στο πιο ψηλό του) ξεκίνησε να χτίζεται τον Σεπτέμβριο του 2004 και τελείωσε στις 4 Ιανουαρίου 2010. Αποτελεί το κέντρο ενός γιγάντιου σχεδίου ανάπλασης κι ανοικοδόμησης όλης της ερήμου, με σκοπό να την μετατρέψει στο πολυτελέστερο χώρο αναψυχής και διαμονής που είδε ποτέ το μάτι της ανθρωπότητας. Πόσο πήγε το μαλλί; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 1 με 1,5 δις δολάρια – και μην ακούσουμε ανόητες ερωτήσεις του τύπου «πού τα βρήκαν τόσα λεφτά οι καμηλιέρηδες». Ο πύργος χωρίζεται σε γραφεία και κατοικίες – διαμερίσματα, με το κόστος ανά τετραγωνικό να φτάνει τα 43.000 δολάρια για τα πρώτα και τα 37.500 δολάρια για τα δεύτερα – τα οποία σημειωτέον έχει αναλάβει να διακοσμήσει ο Armani. Το κερασάκι στην τούρτα: Έξω από το κτίριο θα στηθεί το Dubai Fountain, ένα σιντριβάνι ύψους 275 μέτρων που θα φωτίζεται από 6.600 λάμπες, κατασκευασμένο από την WET Fountain, γνωστή για το περίφημο σιντριβάνι του ξενοδοχείου Bellagio στο Las Vegas.

menslounge.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.