Χωρίς «Βοήθεια στο Σπίτι» μένουν οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς!



voitheia_sto_spitiΣτον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν έχουν συγγενείς να μένουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή δομή. Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί το 2011 μόλις 30.000 ηλικιωμένους από τους 90.000 που φροντίζει σήμερα, πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι…!

Πρόκειται ουσιαστικά για νέους όρους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε., χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από το σύνολο της κοινωνίας, και ειδικότερα, τους υπευθύνους του προγράμματος, τους επωφελούμενους και τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως κατάφορη αδικία.

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» το πρόγραμμα, επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βοήθεια στο σπίτι Δυτικής Μακεδονίας κ. Τάκης Ιωαννίδης. Ο ίδιος επεσήμανε πως «περιμένουμε να βγει η πρόσκληση του προγράμματος, το οποία πλέον θα το διαχειρίζεται η Ε.Ε.Τ.Α.. Επωφελούμενοι δεν θα είναι πια οι ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες ή μοναδικά άτομα, αλλά τα συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία θα πρέπει είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ  ή να είναι δικαιούχοι του ΟΓΑ. Η διαδικασία θα γίνεται με την καταβολή κουπονιών από τον ΟΑΕΔ».

Το νέο αυτό σύστημα θα αφήσει εκτός του προγράμματος περίπου τα 2/3 των επωφελούμενων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης «εμείς από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι τα άτομα που εξυπηρετούμε σε κύρια βάση τώρα είναι ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς, ή που οι συγγενείς τους είναι μακριά και αδυνατούν να τους φροντίσουν. Όπως και άτομα με αναπηρίες. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα και μπαίνουμε σε ένα παντελώς νέο τοπίο». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο θα μειωθεί ο αριθμός των επωφελούμενων ανά δομή, είναι ότι από τους 65 ηλικιωμένους ανά 4 εργαζόμενους που ίσχυε τώρα ο αριθμός των δικαιούχων θα πέσει στους 20 ή στους 25, ανά δομή.

Τέλος, ένα ζήτημα που εκκρεμεί είναι και η χρηματοδότηση, αφού τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν δώσει ακόμη απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής Κ.Υ.Α. ώστε να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες από το Υπουργείο εργασίας.

Πρωϊνός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.