Η άλλη όψη του φωτοβολταϊκού πάρκου…fotovoltaika34656453Πολλά λέγονται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό το οποίο θα φτιάξει η ΔΕΗ , αλλά κανείς δεν αναφέρει πόσο θα κοστίσει επιπλέον στους καταναλωτές. Πολύ χοντρικά μπορούμε να υπολογίσουμε ότι το ρεύμα θα κοστίζει στους καταναλωτές 16 εκ ευρώ το χρόνο, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια.

Η τιμή θα είναι περίπου 40 ευρώ η MWh, αν δουλεύει κατά μέσο όρο 2000 ώρες το χρόνο, οι καταναλωτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν 200*2000*40=16 εκ ευρώ μόνο για αυτό το φωτοβολταϊκό. Εάν υπολογίσουμε τα έσοδα από το φωτοβολταϊκό ( 16 εκ ευρώ) με το ανακοινώσιμο κόστος κατασκευής 600 εκ ευρώ μιλάμε για μία επένδυση η οποία θα αποσβεστεί σε (600 / 16) 38 χρόνια την στιγμή που σήμερα το όριο λειτουργίας των φωτοβολταικών panel δεν ξεπερνάει τα 18-20 χρόνια.

Οπότε αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο ρεύμα!

Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 200 MW, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κοζάνη. Το έργο, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ και θα γίνει από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσει το διαγωνισμό για το στρατηγικό εταίρο, ο οποίος θα συμμετέχει με 49% στο πρότζεκτ. Στόχος της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αρθούρος Ζερβός, είναι ως το καλοκαίρι να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, προκειμένου προς το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.

imerisia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.