Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία εάν κοπεί το τσιγάρο



Tsigaro_magazi_4Σοκαριστικές προβλέψεις για την ανεργία κάνει, μέσω του newsbeast.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Ιωάννης Τσάκος.

Λέει χαρακτηριστικά ότι εάν εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος κάθε μήνα θα χάνουν τη δουλειά τους περίπου 7.000 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρξουν μέσα στη χρονιά που διανύουμε 1.500.000 άνεργοι. Και μάλιστα καλεί τους ανθρώπους που ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να απαγορεύσει το κάπνισμα, να τον ενημερώσουν από την αρχή για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφασή του.

«Θα πρέπει λοιπόν να πείσουμε ότι επειδή ο κλάδος μας δίνει δουλειά σε περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εάν εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να απολύουμε κόσμο. Μέχρι τώρα εμείς είχαμε δεσμευτεί ότι να μην απολυθεί κανείς. Κανείς να μη χάσει την εργασία του. Στο δικό μας το χώρο, βλέπετε, δεν θεωρούμε τους εργαζομένους, εργάτες. Τους θεωρούμε συνεργάτες μας. Γιατί όταν στις επιχειρήσεις σου έχεις ανθρώπους που δουλεύεις 20 και 30 χρόνια μαζί τους, δεν τους θεωρείς εργάτες. Και δεν μπορούμε να τους απολύσουμε όταν μαζί τους έχουμε περάσεις εύκολες και δύσκολες στιγμές ή όταν τους υπολείπονται τρία χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Έχουμε πει ότι θα πάμε μέχρι το τέλος μαζί με τους συνεργάτες μας και θα παλέψουμε για να αντέξουμε», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιάννης Τσάκος.

Και τονίζει: «Αν μπούμε κι εμείς στο παιχνίδι των απολύσεων, πιθανόν να δούμε 7.000 απολύσεις το μήνα στο χώρο μας. Και αν γίνει αυτό θα μιλάμε, όπως προβλέπουμε, για 1.500.000 ανέργους. Πώς θα αντιμετωπίσει λοιπόν το κράτος αυτούς τους οικογενειάρχες όταν θα κατεβούν στο δρόμο; Γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Λέμε δηλαδή αναστολή του νόμου και μετά από έναν χρόνο να συζητήσουμε για να βρούμε μια φόρμουλα που να εξυπηρετεί κι εκείνους που καπνίζουν αλλά και εκείνους που δεν καπνίζουν».

Την ίδια ώρα μάλιστα προσθέτει: «Δυστυχώς είμαστε σε μία κατάσταση τώρα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς θα γίνει. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι πήρε μια απόφαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με έναν υπουργό. Έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό. Σκοπός είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ανενημέρωτος. Δεν τον έχουν ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα. Ότι δηλαδή δεν μπαίνουν άνθρωποι στα μαγαζιά μας και ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Εκείνοι που είχαν την ευθύνη να τον ενημερώσουν ότι ενδέχεται να βγουν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο, δεν τον έχουν ενημερώσει. Κι αυτό γιατί είτε φοβήθηκαν είτε γιατί και οι ίδιοι είχαν κάνει λάθος που είχαν την ευθύνη να λύσουν αυτά τα προβλήματα.

Δεν μπορούμε λοιπόν αυτή την ώρα να ρίξουμε καμία ευθύνη στον πρωθυπουργό. Εκείνο που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα αφού υπάρχει πιθανότητα πολλοί άνθρωποι να μείνουν άνεργοι. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάθε επιχείρηση, όταν δεν πάει καλά, να αναγκαστεί να απολύσει το 50% του προσωπικού της. Άλλωστε έχει πέσει τουλάχιστον 50% ο τζίρος των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτή την ώρα προσπαθούμε να πείσουμε τον υπουργό να ενημερώσει ξανά και σωστά τον πρωθυπουργό. Η απάντηση που παίρνουμε είναι μία αναστολή του αντικαπνιστικού νόμου για ένα χρόνο. Εμείς από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο, τουλάχιστον επί της αρχής του νομοσχεδίου. Είμαστε αντίθετοι για τη χρονική περίοδο κατά την οποία έρχεται να εφαρμοστεί. Κι αυτό διότι όλοι ομολογούν ότι αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη που θα διανύσουμε. Και γι’ αυτό πρέπει να το σεβαστούμε αυτό για να μην πεταχτεί κόσμος άδικα στο δρόμο. Η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη κι αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε».

newsbeast.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.