Με επεισόδια και η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου



1582180Από συνολικά 69 προσαγωγές, επεισόδια και πετροπόλεμο χαρακτηρίστηκε η φετινή 37η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, από τις 69 προσαγωγές οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Μετά τα επεισόδια με τη λήξη της πορείας, οι αντιεξουσιαστές σκορπίστηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων όπου όλο το βράδυ η αστυνομία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις, προκειμένου να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το Πολυτεχνείο.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια μετά τη λήξη της πορείας
Eπεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 18.30 έξω από την αμερικανική πρεσβεία όταν διμοιρίες των ΜΑΤ επιχείρησαν για άγνωστο λόγο να διασπάσουν την ουρά της πορείας στην οποία βρίσκονται αντιεξουσιαστές.
Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε αργά το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε το ΚΚΕ, και στη συνέχεια μέλη φοιτητικών οργανώσεων από την Κύπρο. Ακολούθως, ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”. “Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε”, ήταν άλλο ένα συνθήμα που φώναζαν οι διαδηλωτές.
Συμπλοκή υπήρξε και νωρίς το απόγευμα μεταξύ φοιτητών και αναρχικών στην οδό Σταδίου στο ύψος του πεζόδρομου της Κοραή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί πετούσαν κατά διαστήματα πέτρες εναντίον των αστυνομικών κατά μήκος της πορείας, χωρίς να έχει υπάρξει συνέχεια σε κανένα από αυτά τα περιστατικά.
Μέχρι τις 7 μμ, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, 50 προσαγωγές, αλλά όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.  Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δόθηκαν στην κυκλοφορία η Πανεπιστημίου και η Σταδίου. Ένας άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό, ελαφρά τραυματισμένος στο πόδι. Όπως κατήγγειλε, ενώ βρισκόταν στην πορεία, στο ύψος του μετρό στους Αμπελόκηπους, τραυματίστηκε από κροτίδα.
Σε κατάσταση επιφυλακής είναι όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Πάνω από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή των μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, ενώ δυνάμεις αναμένεται να έρθουν και από την επαρχία, για παν ενδεχόμενο.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο σχεδιασμός είναι περίπου ίδιος με πέρσι, αλλά αυτά αναμένεται να είναι πιο αυστηρά.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δώσουν την παραμικρή αφορμή για πρόκληση επεισοδίων. Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι θα υπάρχει άμεση αντίδραση σε περίπτωση εκτρόπων, ενώ μεγάλη βαρύτητα πέφτει στην πρόληψη.
Στο πλαίσιο αυτό, σε στενό κλοιό θα βρίσκεται όλη η περιοχή των Εξαρχείων, ενώ ομάδες συλλήψεων της Ασφάλειας θα κινούνται σε όλο το κέντρο της Αθήνας και θα προχωρούν σε «προληπτικές προσαγωγές» και ελέγχους. Ειδικός ρόλος έχει ανατεθεί στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, για την άμεση επέμβαση.
Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει από την πανεπιστημιακή κοινότητα να κλείσει τις πύλες των ιδρυμάτων, ώστε να μην μπορούν να καταφύγουν από πριν εκεί ομάδες που έχουν σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια.

newsit.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.