Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών 2018 στα Σχολεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού



w9ueghwi9ureghigfwe8iygovjbv

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Πραγματοποιήθηκε (30-1-2018) με Θεία Λειτουργία και (συμμετοχή) εκκλησιασμό μαθητών, νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών (Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου) για τα Σχολεία και στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Τρεις Ιεράρχες στην εποχή τους εδραίοι στην πίστη, δεν περιχαρακώθηκαν, έκαναν το μεγάλο άνοιγμα, ανέδειξαν και καλλιέργησαν το διάλογο με τις άλλες παραδόσεις, προχώρησαν στη σύνθεση (‘’Πώς να ωφελούμαστε από τα ελληνικά γράμματα’’, Μέγας Βασίλειος) και δημιούργησαν το κράμα ενός πολιτισμού με στοιχεία τη χριστιανική αποκάλυψη και την ελληνική σκέψη.

Τρία ήταν τα λειτουργικά κέντρα (στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού, Α.Π.Β.) στα οποία προσήλθαν τα Σχολεία (μαθητές – δάσκαλοι και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων) για τη γιορτή τους: Τα Κουβούκλια, το Πλατανόρεμα, το Βελβεντό.

Στα Κουβούκλια και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου προσήλθαν για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και λειτουργήθηκαν οι μαθητές, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου περιοχής Βαθυλάκκου, σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές από το Βαθύλακκο, τη Μεσιανή, τα Κουβούκλια, το Ροδίτη και τα Λεύκαρα. Κατά την έξοδο από το Ναό ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πρόσφερε στους μαθητές και σ’ όλο το εκκλησίασμα κόλλυβα και ψωμάκια. Του εκκλησιασμού προηγήθηκε γιορτή για τους Τρεις Ιεράρχες στη σχολική μονάδα, όπου η δασκάλα κ. Ντόνα Πολυξένη εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και οι μαθητές ανέπτυξαν δραστηριότητες (ζωγραφική κ.ά) για τους Τρεις Ιεράρχες.

Στο Πλατανόρεμα και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής προσήλθαν για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και λειτουργήθηκαν οι μαθητές, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Πλατανορέματος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στο Ναό η δασκάλα κ. Κρυσταλλίδου Σοφία. Κατά την έξοδο από το Ναό ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πρόσφερε στους μαθητές και σ’ όλο το εκκλησίασμα κόλλυβα και ψωμάκια. Ακολούθησε γιορτή για τους Τρεις Ιεράρχες στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου, όπου έγινε ομιλία από τον διευθυντή του Σχολείου κ. Δαλαγιώργο Αθανάσιο με αναφορά στους παλαιούς και στους κατ’ έτος δωρητές του Σχολείου.

Στο Βελβεντό και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προσήλθαν για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και λειτουργήθηκαν οι μαθητές, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές: του Παιδικού Σταθμού, των Νηπιαγωγείων 1ου και 2ου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου – Λυκείου Βελβεντού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στο Ναό ο καθηγητής κ. Γουζούνης Νίκος. Κατά την έξοδο από το Ναό οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων πρόσφεραν στους μαθητές και σ’ όλο το εκκλησίασμα κόλλυβα και ψωμάκια. Στεφάνια τιμής και ευγνωμοσύνης στις προτομές Χαρισίου Παπαμάρκου του παιδαγωγού (στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου), Σταμάτη Κλεάνθη αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αθηνών (στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού) και Ζήνωνα Παπαναστασίου ευεργέτου (στην πλατεία ελευθερίας) κατέθεσαν τα σχολεία του Βελβεντού.

Τρεις τόποι από τους οποίους εκπηγάζει ο ίδιος τρόπος.

Τρία λειτουργικά κέντρα, τα οποία υποδέχτηκαν τις σχολικές μονάδες (και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων) μέσα στα οποία εκκλησιάστηκε – λειτουργήθηκε ολόκληρη η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.

Και η οποία (τοπική εκπαιδευτική κοινότητα) διείδε – ψηλάφησε στα εορταζόμενα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών τη Χάρη του Θεού, και βίωσε, το κατά δύναμιν και κατά χάριν, την κοινωνία με το Χριστό και εν δυνάμει με το ανθρώπινο γένος.

Πρόκειται για μια κοινωνία θεανθρώπινη που εντός της ο άνθρωπος ολοκληρώνεται εν πορεία στη σχέση του με το Θεό στο πρόσωπο του Χριστού και ταυτόχρονα στη σχέση του με τον συνάνθρωπο μέσα από την ελευθερία και την αγάπη.

Χαρά αγιασμού στις σχολικές μονάδες και στις εν κοινωνία τοπικές κοινωνίες.

Νεανικός μαθητικός παλμός εν Εκκλησία στα Κουβούκλια, στο Πλατανόρεμα, στο Βελβεντό. Μια ακόμα ευκαιρία για σπουδή και για προσέγγιση. Η κριτική όπου και όταν δεν αφορμάται από την αυτοκριτική μεταβάλλεται εύκολα σε κατάκριση και σε μετάθεση των ευθυνών στους άλλους, στους όποιους άλλους.

Ο εκκλησιασμός των σχολικών μονάδων (της εκπαιδευτικής κοινότητας) είναι πηγή αυτοκριτικής, κριτικής, δημιουργίας και ελπίδας.

Χρόνια πολλά, ευλογημένα τα Σχολεία, οι μαθητές και οι διδάσκοντες σ’ αυτά.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.