Η Γ. Ζεμπιλιάδου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: «Αναιμικός και μίζερος με μειωμένες επενδύσεις και ανακύκλωση παλιών έργων»



zempiliadou_georgia_1Ως αναιμικός και μίζερος χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας μας για το 2018 που γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά της τραγωδίας του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.
Δυστυχώς παρά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς και τους φιλικούς κυβερνητικούς δεσμούς της, αυτή η Περιφερειακή Αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των κρίσιμων στιγμών της Περιφέρειας.

Δεν μπόρεσε … δεν προσπάθησε καν… να ανατρέψει τη τραγωδία που θα βιώσει η Περιφέρεια στο θέμα της ΔΕΗ.
Ναι, αυτής της ΔΕΗ που απ’  το προεκλογικό “δεν πουλάμε” του κ. Καρυπίδη, έγινε “όταν πουληθεί η πρώτη μετοχή θα παραιτηθούμε”  και προ ημερών στη Φλώρινα “αν υπάρξει ενδιαφέρον θα παραιτηθούμε”.  

Μια κωλοτούμπα, που για να γίνει χρειάστηκε μια… Ανατροπή δρόμος.
Το ερώτημα είναι θα μπορούσε αυτός ο Προϋπολογισμός του 2018, να δώσει μια ανάσα ελπίδας έστω και τώρα στους πολίτες της Περιφέρειας;
Η απάντηση είναι ναι, αν αυτή η Περιφερειακή Αρχή είχε κάποιο Όραμα για το που θέλει να πάει την Περιφέρεια, αν παρουσίαζε ένα Σχέδιο για το πώς θα κάνει πράξη το Όραμά της και αν τελικά ενσωμάτωνε στον Προϋπολογισμό επενδύσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για να υλοποιήσει το Σχέδιό της. 

Όραμα και Σχέδιο αν και στον τέταρτο χρόνο θητείας της η Περιφερειακή Αρχή ουδέποτε παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο για τις τόσο πολύτιμες επενδύσεις το ποσό μειώθηκε σε αυτόν τον προϋπολογισμό στα 8,2εκ€ από 11,5εκ€ του 2016!

Έτσι, αναπόφευκτα έχουμε μειώσεις των επενδύσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, πλην αυτής της Φλώρινας, με μεγάλη χαμένη την Π.Ε. Γρεβενών.
Παρά τις φανφάρες και τις μεγαλοστομίες του κ. Περιφερειάρχη, ο προϋπολογισμός τον διαψεύδει απόλυτα καθώς δεν προϋπολογίζονται τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την προοπτική του τόπου.

Ο  Κάθετος Άξονας της Εγνατίας, τα δίκτυα του ΤΑΠ, τα αρδευτικά, το διαχειριστικό Σχέδιο της Λίμνης της Καστοριάς με τα έργα των 12εκ€, τα έργα του master plan της γούνας, ο δρόμος για τη Βασιλίτσα, τα χιονοδρομικά, λείπουν αποδεικνύοντας πως είναι μόνο λόγια του αέρα.
Αντιθέτως, οι λειτουργικές δαπάνες παραμένουν στο… ύψος τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλλον ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν το «φθηνό ρεύμα».
Γι αυτό ο προϋπολογισμόςτου 2018 προσγειώνει και τις ελάχιστες προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Η ανάπτυξη μετριέται με Επενδύσεις και η εξέλιξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι ο καθρέπτης της ανάπτυξης.
Σήμερα με ευθύνη της σημερινής Περιφερειακής Αρχής είναι ανενεργό μισό δις ευρώ, περίπου, που παραμένει αναξιοποίητο σε μια κοινωνία που το ‘χει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Εκεί κρύβεται η θλιβερή πραγματικότητα που ζούνοι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας
Κρύβεται στηντελευταία θέση που έχουμε στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, μόλις 9%. Σε μια οικονομία που πνίγεται σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών και μια κοινωνία βυθισμένη στην απελπισία της ανεργίας, μένουν εδώ και τρία χρόνια αναξιοποίητοι και εγκλωβισμένοι πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι.
Έχει αξία να σταθούμε στον τομέα του ΕΣΠΑ που αφορά στις Επιχειρήσεις.

Για την ενίσχυση τους υπάρχει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), ένα ποσό της τάξης των 60εκ.€ που είναι ακόμη «παγωμένο».
Καταθέσαμε γραπτό ρώτημα γι’ αυτό και ξέρετε τι απάντηση πήραμε;

Ότι για να βγει η 1η πρόσκληση για τη Γούνα περιμένουν ακόμη  την γνωμοδότηση της Ειδική Υπηρεσίας Καθεστώτων Ενίσχυσης του Υπουργείου! Εδώ και τρία χρόνια περιμένουν!

Όταν … κάποτε… έρθει η απάντηση, μετά θα υποβληθούν προτάσεις, μετά θα αξιολογηθούν, μετά θα ενταχτούν και μετά θα ξεκινήσουν!
Στις άλλες δράσεις επιχειρηματικότητας τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί πρέπει να γίνει και πρόσκληση για Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ)!
Πότε θα γίνει η πρόσκληση για τον Φορέα Διαχείρισης, πότε θα γίνει η αξιολόγηση του επιλογής του Φορέα, πότε θα ξεκινήσει ο Φορέας, πότε ο Φορέας θα βγάλει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, πότε θα υποβληθούν οι προτάσεις, πότε θα αξιολογηθούν και πότε θα ξεκινήσουν!!!

Ίσως σε ενάμιση χρόνο ξεκινήσουν τα πρώτα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία όμως δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν γιατί το 2021 τελειώνει το πρόγραμμα. Δηλαδή και άλλη απώλεια απ’ το ΕΣΠΑ.
Η θλιβερή πραγματικότητα που ζούν οι πολίτες κρύβεταιεπίσης στα 5,9 δις του 2ου πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που αραχνιάζουν στο Υπουργείο με μηδενική σχεδόν απορρόφηση.

Ναι, δεν φταίει μόνο η Περιφερειακή αρχή, αλλά το 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που με την απόφαση του 2014 πήραν οι Περιφέρειες , το έχει στα δικά της συρτάρια κλειδωμένο η Περιφέρεια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεκίνησαν πολύτιμα προγράμματα επενδύσεων στον Αγροτικό Τομέα. Τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Ενισχύσεις Ομάδων παραγωγών, η Καινοτομία στον Πρωτογενή τομέα, η Μεταποίηση, τα Προγράμματα LEADER.

Τα πάντα παγωμένα και στερούνται οι παραγωγοί πολύτιμα κονδύλια
Η πραγματικότητα που ζούν οι άνθρωποι στη Δυτική Μακεδονία κρύβεται ακόμη
Στον παγωμένο Αναπτυξιακό Νόμο. Για τρία χρόνια ο τόπος δεν είχε Αναπτυξιακό Νόμο. Η Κυβέρνηση χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να τον ψηφίσει τελικά τον Ιούνιο του 2016. Τον τροποποίησε ξανά τον Ιούνιο του 2017 ! Και όλα αυτά για έναν προϋπολογισμό με μόλις 480εκ€ μέχρι το 2022, για όλη τη Χώρα!

Στην σπαταλημένη εξισωτική αποζημίωση που δόθηκε οριζόντια σε όλους αντί να δοθεί για τη στήριξη των κτηνοτρόφων ορεινών περιοχών σαν τη δική μας Περιφέρεια. Και αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί γιατί ήδη από τα 950 εκ που είναι διαθέσιμα, μέχρι το τέλος του 2017 θα πληρωθούν περίπου τα 680 εκ€
Στην Βιολογική Γεωργία που χάθηκε μάλλον οριστικά για την Περιφέρειά μας που χρόνια ολόκληρα πρωτοστατούσε στα προγράμματα αυτά. Τόσες συναντήσεις τόσα πάνε έλα συμβούλωνκαι αποτέλεσμα μηδέν.   

Στην απουσία μας από το πακέτο Γιούνκερ. Δεν καταθέσαμε ούτε μια πρόταση.
Στην απουσία μας από το πρόγραμμα της Αλιείας παρότι έχουμε λίμνες και ποτάμια με απίστευτες δυνατότητες ανάπτυξης
Στην κατασπατάληση πολύτιμων πόρων σε περίεργους διαγωνισμούς και σε αδιαφανείς αναθέσεις με τεράστιο κόστος.

Το μόνο ευχάριστο μέσα στη γενικότερη μαυρίλα είναι πως η θητεία αυτής της Περιφερειακής αρχής ολοκληρώνεται και μαζί της θα μπει τέρμα στην αλαζονεία, την αδιαφάνεια, τα ψεύδη, και πάνω απ’  όλα στη διχαστική λογική με την οποία πολιτεύεται, κάτι που, ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε, είναι καταστροφικό.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.