Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές στην Κω από τα 6,4 ρίχτερ – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο



seismos-rixter-kws-708

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα την Κω.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και τις τουρκικές ακτές. Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Όπως αναφέρει μάλιστα το ΑΠΕ, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση στέγης σε μπαρ.

Από τον μεγάλο σεισμό υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

kseismos3

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν 39χρονο Τούρκο και έναν 27χρονο Σουηδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου διακομίζονται με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ από την Κω τέσσερις σοβαρά τραυματίες (δυο Έλληνες και δύο Σουηδοί). Ο ένας μάλιστα έχει ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες (μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος) διακομίζονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

kseismos2

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, έλαβε χώρα στη 1:31 με το επίκεντρο να είναι υποθαλάσσιο και να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το τουρκικό λιμάνι της Αλικαρνασσού και σε μικρή απόσταση από την Κω. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που εντάσσεται στη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δεύτερη δόνηση ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.

Έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα άλλες 5 τουλάχιστον μικρότερες σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή από 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

Υλικές ζημιές και πανικός στην Κω -Καταστροφές στο λιμάνι

Σύμφωνα με το vimatisko.gr σημειώθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια (έσπασαν τζάμια κ.α.), ενώ η θάλασσα βγήκε στη στεριά στο λιμάνι. Ειδικότερα, το λιμάνι του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros το οποίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο, αλλά και το Blue Star 2 το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο.

kos8_3

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και στη Σάμο. Αμέσως μετά την εκδήλωσή του επικράτησε πανικός με τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο νησί να βγαίνουν στους δρόμους. Πολλοί τουρίστες μάλιστα διανυκτέρευσαν έξω από τα ξενοδοχεία.

Από την ισχυρή δόνηση, η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι στο οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπλεύσει το πλοίο Blue Star Paros και να συνεχίσει το δρομολόγιό του για τα υπόλοιπα νησιά.

kos2_1

Μάλιστα προκλήθηκαν ζημιές και σε πολλά κτίρια, με την στέγη ενός μπαρ να καταρρέει και να χάνουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Καταστροφές προκλήθηκαν και σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και σε εκκλησίες. Ειδικότερα, κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον ναό Αγίας Παρασκευής, σε τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Η καμάρα προς τα μπαράκια υπέστη και αυτή ζημιές όπως και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Από το iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.