4ο μέρος του αφιερώματος στην λίμνη της Καστοριάς – Του Σταύρου Καπλάνογλου



arthsrytjdtsysjyttrsahretjyt675ij

ΑΡΓΟΣ OΡΕΣΤΙΚΟΝ -ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΝΟΣΤΙΜΟΥ-ΛΟΥΤΡΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ-VIDEO ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΠΟΥΛΙΑ
Σταύρου Π.Καπλάνογλου

ΟΡΕΣΤΙΑΣ ήταν προφανώς το πρώτο όνομα της λίμνης της Καστοριάς, που σήμερα υφίσταται σαν δεύτερο. Η πόλη της Καστοριάς είναι δημιούργημα των Βυζαντινών και το πρώτο της όνομα ήταν Κέλετρο.

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ-ΟΡΕΣΤΙΣ
Η πόλη του ΄Αργους Ορεστικού ήταν πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Ορεστίδος ,που αποτελούσε μια σημαντικότατη πόλη κατά την αρχαία εποχή, έχοντας σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής ιστορίας. Από αυτή την περιοχή ξεκίνησαν Δωριείς και Μακεδνοί, για να κατακτήσουν ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα οι Μακεδνοί μετέπειτα Μακεδόνες, ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Σε ένα αξιόλογο μουσείο, που υπάρχει στην πόλη μπορεί να δει κανείς σημαντικά ευρήματα, που παραπέμπουν σε εκείνες τις εποχές.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΝΟΣΤΙΜΟΥ
Στην περιοχή αυτή όμως υπάρχει και ένα σημαντικότατο μνημείο της φύσης, το Απολιθωμένο δάσος στο χωρίο Νόστιμο, ενώ σε οίκημα (Μουσείο «Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας Απολιθωμένου Δάσους»), που κατασκευάσθηκε, φιλοξενούνται σημαντικά ευρήματα, όπως κομμάτια απολιθωμένων κορμών, θαλάσσιων ειδών, καθώς και φυτών και ζώων, που ζούσαν στην περιοχή, εκατομμύρια χρόνια πριν.

ΛΟΥΤΡΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ
Υπάρχουν ακόμη ιαματικά θειούχα λουτρά, με νέες εγκαταστάσεις για πλήθος παθήσεων.

Ενδιαφέρον ιδιαίτερο παρουσιάζει, στη σημερινή δημοσίευση, ένα πλήθος σπάνιων πουλιών που υπάρχουν στην περιοχή και σε όλη την έκταση της Λίμνης, που θα δούμε σε ενσωματωμένο βίντεο στην εκπομπή.

Το βίντεο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και κάποιοι λάθος πληροφορημένοι, με ενέργειες τους, δήθεν ”οικολογικής ευαισθησίας’,’ απελευθέρωσαν κατά καιρούς στην περιοχή Σιάτιστας και Καστοριάς χιλιάδες γουνοφόρα ζώα διαταράσσοντας την πανίδα της περιοχής.

Τα ζώα αυτά, όντας παμφάγα και ισχυρά, εξαφανίζουν και κατατρώγουν ό,τι βρουν μπροστά τους και κυρίως μικρά πουλιά που ενδημούν στην περιοχή της Λίμνης της Καστοριάς.

Είναι καλό να έχουμε οικολογική ευαισθησία, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε καλά την οποιαδήποτε κίνηση μας, γιατί δημιουργούμε με την άγνοια μας, πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην φύση ,από ό,τι καλό, νομίζουμε ότι κάνουμε.

Σ’ ένα πρόσφατο ρεπορτάζ(16/6/2016) της εφημερίδας Καθημερινή, ειδικοί επιστήμονες καταγγέλλουν ότι, οι επιπτώσεις από τέτοιες ενέργειες στην ορνιθοπανίδα, 4 χρόνια μετά, είναι παραπάνω από ορατές.

Ο αριθμός των υδρόβιων πτηνών (όπως φαλαρίδες, κύκνοι και χήνες) έχει μειωθεί αισθητά.Από τις 120 φωλιές κύκνων, έχουν απομείνει 30.

Επίσης οι αποικίες των λαγγόνων, των μικρών κορμορράνων, που σπανίζουν στην Ευρώπη, έχουν συρρικνωθεί και πολλά πουλιά μετακινούνται, όπου τα νερά είναι πιο βαθιά, για να γλιτώσουν από τα αιμοβόρα ΜΙΝΚ.

Το MINK αναπαράγεται μία φορά το χρόνο -το θηλυκό γεννάει από 3 έως 8 μικρά- και είναι δεινός θηρευτής, καθώς κολυμπάει και σκαρφαλώνει με άνεση. Αυτό το καθιστά ως το πιο απειλητικό για το οικοσύστημα,καθώς το χαρακτηριστικό του είναι το ότι αποθηκεύει τροφή – σκοτώνει ,δηλαδή, περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι, εκτός από την ορνιθοπανίδα, έχει εκτοπίσει από την περιοχή και τη βίδρα, ένα σπάνιο είδος θηλαστικού, προστατευόμενο στη χώρα μας.

Ακόμη σε αυτό το ρεπορτάζ ο κ. Λάζαρος Γεωργιάδης, βιολόγος και υπεύθυνος δράσεων του «Αρκτούρου» αναφέρει ότι : “Η μαζική απελευθέρωση ξένων ειδών σε ένα οικοσύστημα είναι εγκληματική ενέργεια, ικανή να καταστρέψει ολοσχερώς έναν βιότοπο. Μία από τις άμεσες επιπτώσεις της παρουσίας των μινκ είναι, ότι δημιουργείται στην τροφική αλυσίδα ένας ανταγωνισμός για τα θηράματα (π.χ. για τα ψάρια), ο οποίος απομακρύνει τα γηγενή είδη, όπως η βίδρα και η νυφίτσα”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.