Η Ραχήλ Μακρή για το κλείσιμο του ΤΥΠ, των Συνταγμάτων και διάφορων άλλων μονάδων στη Δυτική Μακεδονία



Κατάθεση ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης με θέμα: «Ποια η θέση της Κυβέρνησης για τις πληροφορίες που αναφέρουν το κλείσιμο του ΤΥΠ, των Συνταγμάτων και διάφορων άλλων μονάδων στη Δυτική Μακεδονία;»

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε συνέντευξη του Υπουργού ΥΕΘΑ κ. Τόσκα, η Τρόικα ζήτησε από την Κυβέρνηση την περικοπή 100 εκατ. ευρώ για το 2015 και 200 εκατ. για το 2016 η οποία θα επιτευχθεί είτε από μείωση του υλικού είτε από μείωση του αριθμού των στρατοπέδων.

Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία ως ενεργειακή περιφέρεια της χώρας διαθέτει Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ορυχεία τα οποία η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αποτελούν τον πρώτο στόχο δολιοφθορών και ανατινάξεων.

Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος συνορεύουν με χώρες που έχουν εκφράσει αλυτρωτικές διεκδικήσεις και απειλές έναντι του ελληνικού πληθυσμού.
Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προέβη στο κλείσιμο Α΄ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη.
Δεδομένου ότι  με το κλείσιμο του Στρατοπέδου Παπαπέτρου στο Αμύνταιο της Φλώρινας –ενέργεια την οποία ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης χαρακτήρισε ως λάθος- αποδείχθηκε η ανυπαρξία μέριμνας για τις οικογένειες  των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων, ειδικά αυτών με μικρά παιδιά και προκειμένου να δοθούν απαντήσεις η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Μακρή κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 4536 / 20-08-15 ερώτηση.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής Σύριζα  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τους  κ.κ. Υπουργούς:  
Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Αλέκο Φλαμπουράρη                
Υφυπουργό  παρά τω Πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ
Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Ποια η θέση της Κυβέρνησης για τις πληροφορίες που αναφέρουν το κλείσιμο του ΤΥΠ, των Συνταγμάτων και διάφορων άλλων μονάδων στη Δυτική Μακεδονία;»     

Στο από 18 Αυγούστου 2015, υπόμνημα του Συλλόγου Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΕΘΑ ΓΕΣ Δυτικής Μακεδονίας με  θέμα την Αναδιοργάνωση 2016-2025 αναφέρεται ότι:
«O ΥΦΕΘΑ κ. Τόσκας είπε σε συνέντευξη του ότι μας ζητήθηκε να περικόψουμε 100 εκατομμύρια για το 2015 και 200 εκατομμύρια για το 2016, ο εξορθολογισμός θα προέλθει από μείωση του υλικού που έχουμε και την δυνατότητα να μειώσουμε τον αριθμό των Στρατοπέδων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κλείσουν το ΤΥΠ, τα Συντάγματα και διάφορες άλλες Μονάδες στη Δυτική Μακεδονία.
 
Από το 2004 στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς η υπηρεσία επεξεργαζόταν σενάρια για το κλείσιμο Μονάδων και επειδή η αναδιοργάνωση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και περνάει μέσα από Εθνικές Στρατηγικές και δυνατότητες αλλά σε περίοδο που παρατηρείται έξαρση αλυτρωτικού Εθνικισμού, τόσο στην εύφλεκτη γειτονιά μας, όσο και για περιοχές γύρω από τα σύνορα μας, είναι νομίζουμε ‘ανεύθυνο’ η αναδιοργάνωση να πλήττει μόνο την Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Ημαθία.
 
Το τελευταίο διάστημα διάφορα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο εμφανίζουν σενάρια και προτάσεις για κλείσιμο των Μονάδων στη Δυτική Μακεδονία. Οι σχεδιασμοί για κατάργηση και των τελευταίων Μονάδων της περιοχής μας, θα αποτελούσε πλήγμα για τον τόπο μας και δεδομένου ότι με την αναδιοργάνωση μέχρι σήμερα καταργήθηκε το Α’ΣΣ, Η ΙΙ ΤΑΞΥΠ, η 15 ΤΑΞΠΖ και βέβαια πολλές άλλες Μονάδες και Υπομονάδες έχουν κλείσει. Αυξάνεται λοιπόν η ανησυχία μας ότι στη νέα φάση της αναδιοργάνωσης 2016-2025 πάλι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς και εμείς σαν περιφέρεια θα είμαστε χαμένοι. Θα είμαστε χαμένοι σε μία περιοχή που είναι πολύ ευαίσθητη, με εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σύνορα και με το ‘χρυσό μετάλλιο’ της πρωταθλήτριας σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Σε μια περιοχή που κάθε χαμένη θέση εργασίας αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην τοπική κοινωνία.
 
Βέβαια για πολλούς είναι αναγκαίο οι Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρούν σε αναδιοργάνωση και να περιορίζουν τις σπατάλες αλλά δεν είναι σπατάλη να υπάρχουν έστω και ελάχιστα στρατόπεδα και μονάδες στην περιοχή μας που δίνουν το αίσθημα της ασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό, δημιουργούν τις ελάχιστες θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν οικονομικά στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
 
Εδώ λοιπόν στην ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας, εδώ που για μας αρχίζει η Ελλάδα, εδώ που η ανεργία και η φτώχεια εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη στην Ευρώπη, εδώ λοιπόν κάνουμε την κραυγή μας λάβαρο, κάνουμε την οργή μας σημαία και στέλνουμε μήνυμα ακόμη και στην ‘μακρινή Αθήνα (που δεν νομίζουμε ότι υπάρχει ‘Στρατιωτική απειλή’ !!!, αλλά διατηρεί σαν κόρη οφθαλμού τις μονάδες της)ότι η αναδιοργάνωση δεν πρέπει να αγγίζει μόνο εμάς, ότι η αναδιοργάνωση δεν πρέπει να μαραζώνει την επαρχία, να αποψιλώνει και να καταστρέφει το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.
 
Ο Πρόεδρος: Ιορδανίδης Ιωάννης
Ο Γεν. Γραμματέας: Τσιάμης Νικόλαος»
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
1) Αληθεύουν τα αναφερόμενα;
 
2) Αληθεύει  ότι η μνημονιακή δέσμευση για την περικοπή  100 εκατομμυρίων για το 2015 και 200 εκατομμυρίων  για το 2016 θα προέλθει  από μείωση του υλικού και μείωση του  αριθμού των Στρατοπέδων;
 
3)Τι ακριβώς εννοεί η πολιτική ηγεσία  με την μείωση του υλικού. Συμπεριλαμβάνεται και το πολεμικό υλικό;
 
4) Αληθεύει ότι η μείωση θα προέλθει και από την μείωση στρατοπέδων;

5)Αν ναι αναφέρετε αναλυτικά τα στρατόπεδα τα οποία θα κλείσουν.

6)Υφίστανται εγγυήσεις για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων αν κλείσουν στρατόπεδα;

7) Αν ναι, υπάρχει μελέτη που θα αποδεικνύει αυτή την μέριμνα ή όλα γίνονται υπό την πίεση των δανειστών;

8) Υφίσταται μελέτη για την αξιοποίηση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων από τα στρατόπεδα που θα κλείσουν ή θα διασκορπιστούν άτακτα;

9)Υφίσταται  μέριμνα για τις οικογένειες στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων ειδικά αυτών που έχουν μικρά παιδιά ή θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπως με το στρατόπεδο Παπαπέτρου στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου οι μεταφερόμενοι δεν έβρισκαν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους;

10) Πως θα εξασφαλίσετε την φύλαξη των συνόρων στην Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο δεδομένου ότι συνορεύουν με χώρες που έχουν εκφράσει παράλογες αλυτρωτικές διεκδικήσεις και απειλές έναντι του ελληνικού πληθυσμού;

11) Πως θα εξασφαλίσετε την φύλαξη των συνόρων στην  Δυτική Μακεδονία  ή οποία ως ενεργειακή καρδιά της χώρας διαθέτει Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ορυχεία τα  οποία η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αποτελούν τον πρώτο στόχο δολιοφθορών και ανατινάξεων;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.