Πώς γιόρταζε η Κοζάνη παλιά την Αποκριά – Του Αργύρη Ευαγ. Καλιανιώτη



Φωτο 1: (1983, «Τσικνοπαρασκευή», χορός ρετρό Μουκαέτ’δων στον Τσελίκα)

Του Αργύρη Ευαγ. Καλιανιώτη

Το 1983 ανέλαβε Δήμαρχος ο Γιάννης Παγούνης και το Δ.Σ. διέθεσε αρκετά λεφτά για την αναβίωση της αποκριάς . Υπήρχαν τότε οι παλιοί πυρήνες οι φανοί και έγιναν ταυτόχρονα νέες προσπάθειες από ομάδες που τα μέλη τους ξεπερνούσαν τα όρια της γειτονιάς.Τότε έγιναν οι Κσμιρτζήδις οι Ξικλιαστιά’ι’δις και οι Μουκαέτ’δις . Οι Μουκαέτ’δις ήταν ήταν όλοι νεαροί με εμπειρία στα καρναβάλια από κούνια.Οι αδερφοί Νικ. Διάφα Σάββας, Χρήστος και Ντιόντιος ο ξάδερφος Μπίλης και οι γείτονες Τόλης και Αργύρης επανδρώναμε τα άρματα που κατασκεύαζε ο Ν.Διάφας απο 5 χρονών. Με συμμετοχή φίλων και φίλων των φίλων που θα ζήλευε σήμερα και τo f b κατασκευάσαμε στο κτήμα Χαδιώ στον Κασλά 12 άρματα με θέμα Ολυμπιακοί αγώνες . Το κόστος των υλικών των 12 αρμάτων ανέλαβε ο Δήμος και έφτασε στις 120.000 δραχμές !! Το κόστος των μεζέδων του ενός μήνός που κράτησε η κατασκευή έφτασε στο 1.250.000 δραχμές !!! και το ανέλαβαν τα μέλη εκτός των προσφορών των εμπόρων της πόλης μας . Είχαμε και διεθνή συμμετοχή στις εκδηλώσεις με την παρουσία και Αγγλων καθηγητών των φροντιστηρίων της πόλης με διερμηνέα την ξαδέρφη Ματίνα Τσικριτζή Μόμσιου που κόλλησε τότε το μικρόβιο και δεν θεραπεύτηκε μέχρι σήμερα συμμετέχοντας στο φανό Λάκκους τ’ Μάγγαν’ απο το 1986.

  

Φωτο 2: 1983, το 6ο άρμα «Ολυμπιακοί αγωνες (φωτο Μάρκος Πατίκας)

φωτο3: 1985, «Λύκους Γκαβός»)

φωτο4: 1985 «Ου τρανός ου τσίρκους»

  

Φλεβάρης 1983 στο Κτήμα Χαδιώ στην περιοχή Κασλάς με θερμοκρασια – 17 !! Μετα το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και οι Δημ σύμβουλοι ήρθαν στο εργαστήριο κατασκευής αρμάτων και έκοψαν την κορδέλα εγκαινιάζοντας το εργαστήριο και την πρώτη παρουσία των Μουκαέτ’δων στα Αποκριάτικα δρώμενα !!

Φωτο 5: κασλα (1983, «Τα εγκαινια»)

Είχαμε μεζέδες και κρασιά είχαμε και ενα πεντάλιτρο κονιάκ πεντάστερο με βάση και βρυσάκι Μετάξα που έλεγαν και οι φίλοι μας οι Αγγλοι που τους έκανε μεγάλη εντύπωση !! Είχαμε και διεθνή συμμετοχή στις εκδηλώσεις με την παρουσια Αγγλων καθηγητών των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων της πόλης με διερμηνέα την ξαδέρφη Ματίνα Τσικριτζή Μόμστιου ! Εφαγαν λιγο σαν τα σπουρλίτια και μετά κλώθουνταν γυρω απο το Μετάξα καλοοοοό goοοοοod κι τάνκα τούγκα τίναζαν αράδα μεχρι που απόμνιν πέντι δάχτυλα στουν πάτου ! Κατα τις 6 τα χαράματα με κρύο που άγγιζε τους – 20 τους φόρτωσα στην καρότσα στο ΡΟΝΥ και κίντσαμι για τα σπίτια μας . Ουτε που καταλαβα πού καθουνταν ακριβως αλλα ήξερα οτι οι δυο έμεναν κοντά στο σημερινό ΤΕΒΕ οπότε τους κατέβασα απέναντι απο το φωτογραφειο της Τάσας Δάλλα και πήγα να του πέσου κάνα δίωρο στο σπίτι μ’ . Οταν ξύπνησα και πήγαινα για το μαγαζί λεω απο μέσα μ’ δεν πιρνάς να δεις μην ξιαπόμνιν κι πάγουσιν κάνας απο τους Αγγλους και τι να δω !!!! Τραγδούσαν μπρε μπρε μ’σα θ’κάμας μ΄σα θκατ’ς και πήραν χαμπάρ’ το αμάξι κι χιριτούσαν κιόλας !! Απο τότε έρχονταν κάθε βράδυ βοηθούσαν, γλεντούσαν, ήρθαν στο χορό στον Τσελικα, έλαβαν μέρος στην Παρέλαση και θα μας μείνουν αξέχαστοι !

Φωτο 6: αγγλοι (1983, «Τσικνοπαρασκευή», με τους Άλισον και Βίνσεντ)

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.