Κοζάνη: Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας της πατάτας



 καλλιέργεια της πατάτας στο Νομό Κοζάνης, όπως επίσης οι δυνατότηες και οι προοπτικές της καλλιέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετού κόσμου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην πρώην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν καλλιεργητές αλλά και ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες, διοργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και είχε την υποστήριξη του Γεωπονικού Συλλόγου Κοζάνης και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως υποστήρηξαν οι εισηγητές, στόχος της ημερίδας ήταν να ενδυναμωθεί τοπικά η καλλιέργεια της πατάτας, ενώ αναλύθηκαν επίσης νέες σύγχρονοι μεθόδοι φυτοπροστασίας και ανάπτυξης των φυτών, όπως και η ανάγκη ανάπτυξης συνεταιρισμών και συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύμβουλος Νέων Αγροτών Κοζάνης κ. Χρήστος Τράντης σε δηλώσεις του «η πατάτα είναι ένα από τα κύρια προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης». Ο ίδιος στην εισήγησή του παρουσίασε τη δυνατότητα ίδρυσης ενός συνεργατικού σχηματισμού με για τους πατατοπαραγωγούς. Ο ΣΥνεργατισμός Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων (ΣΥ.Π.Α.Π.) Κοζάνης θα μπορούσε να προωθήσει όλα τα συμπεράσματα της παρούσας εκδήλωσης ώστε να ωφεληθούν οι πατατοπαραγωγοί αλλά και να λειτουργήσει αυτή η κίνηση θετικά και για άλλες αντίστοιχες συνεργατικές προσπάθειες.

Στοιχεία της καλλιέργειας της πατάτας σε πανελλαδικό επίπεδο , παρουσίασε ο Ευθύμης Μπατιάνης, Msc Γεωπόνος και στέλεχος της Δ/νσης Γεωργίας της Π.Ε. Κοζάνης καθώς και στοιχεία από μεταπτυχιακή εργασία για την πατάτα Νευροκοπίου στην οποία αποτυπώνονταν με ξεκάθαρο τρόπο το κόστος παραγωγής το οποίο ανέρχεται στα 0,23€ το κιλό και το οποίο μπορεί να κατέβει στα 0,15€ το κιλό έπειτα από στοχευμένες συλλογικές δράσεις και καλύτερης οργάνωσης των πατατοπαραγωγών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγησή της η κ. Παπαγεωργίου Μαρία επίκουρη Καθηγήτρια του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ως προς την αναγνώριση της πατάτας Κοζάνης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή τοπικό παραδοσιακό προϊόν (ΕΠΙΠ), σε ό,τι αφορά την πατάτα Πολυμύλου κυρίως. Δύο Μια ενδεχόμενη εξέλιξη θα δώσει ώθηση στις αγορές για την πατάτα Κοζάνης, ανεβάζοντας την τιμή της.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.